Logo WK Estland Tallin 2023

WK Estland 2023 Tallinn

Wk Tallinn Nederland Estland Kans Estland Martijn Oosterwijk Niels Van Der Vossen

20 april 202316:43

Door Joep Meijsen

Aftellen naar Tallinn, de tegenstanders: Estland

Het WK in Estland begint over enkele dagen. IJshockey Nederland blikt vooruit naar wat een boeiend kampioenschap kan worden. In de tweede aflevering van een reeks over de tegenstanders op het WK treedt gastland Estland voor het voetlicht.

Bekendste naam

De inmiddels 29-jarige aanvaller Robert Rooba debuteerde op piepjonge leeftijd voor Estland en slaagde erin een succesvolle internationale loopbaan op te bouwen. De in Tallinn zelf geboren forward speelde inmiddels bijna 450 wedstrijden op het hoogste niveau in Finland. Rooba was dit jaar zelfs de aanvoerder van Jyp, voor wie hij 11 keer scoorde en tot 12 assists kwam in 59 wedstrijden. Hij speelde een jaar eerder nog voor Severestal Cherepovets in de KHL.

Bondscoach

Estland is een korte boottocht verwijderd van Finland. Geen wonder dat het land veelal naar de andere kant van de Finse Golf kijkt voor zijn technische begeleiding. De 45-jarige Jussi Tupamäki werkt al sinds 2015 voor de ijshockeybond in Estland, na een loopbaan als jeugdcoach in eigen land. De afgelopen jaren was hij onder meer hoofdcoach op het hoogste niveau in Oostenrijk en Polen. Dit jaar werd hij ontslagen in Italië.

Vorig jaar

Estland promoveerde in 2014 vanuit Division IIA en is sindsdien een stabiele waarde op het derde niveau. Vorig jaar kende de ploeg geen bijzonder succesvol kampioenschap. Alleen de wedstrijd tegen Servië werd gewonnen. De ploeg kreeg in vier wedstrijden maar liefst twintig doelpunten om de oren. Robert Rooba scoorde vier keer, Daniil Kulintsev had een goal en twee assists.

Voorbereiding Estland

Estland speelde afgelopen weekeinde een dubbel tegen Litouwen, waarbij de twee teams de eer deelden. Litouwen won een wedstrijd met 3-1 en Estland een met 5-4. Kulintsev, Robert Arrak, Saveli Novikov, Marek Posinok en Andre Linde waren de succesvolle schutters namens Estland in de overwinning. De oefenwedstrijd tegen China eerder deze week ging met 3-4 verloren, waarbij Rooba, Potsinok en Kevin Parras scoorden.

Selectie

De ervaren Villem-Henrik Koitmaa is nog altijd de eerste keuze in het doel. De 32-jarige goalie speelt inmiddels weer in eigen land, maar speelde als prof onder meer in Finland, Hongarije, Polen en Nieuw-Zeeland. Vorig jaar speelde hij alle vier de wedstrijden op het WK. De ploeg telt de nodige spelers die uitkomen op lagere niveaus in Finland. De Finse Est Erik Embrich is een voormalige Finse jeugdinternational die zijn debuut maakt voor Estland en in HongarijeDe 26-jarige aanvaller was eerder ook al actief op het hoogste niveau in Slowakije. Mark Viitanen speelt op het hoogste niveau in Polen. Lauri Lahesalu begint aan zijn 21e WK voor Estland. Hij debuteerde in 1998.

Laatste ontmoeting

Nederland en Estland stonden in 2019 voor het laatst tegenover elkaar op het WK dat toen ook in Tallinn werd gespeeld. Joey Oosterveld scoorde toen de enige Nederlandse treffer in het 1-4 verlies voor Oranje.