Logo WK Estland Tallin 2023

WK Estland 2023 Tallinn

KAL 9184

11 april 202308:45

Door Joep Meijsen

Aftellen naar Tallinn: De voorselectie

Het nationale mannenteam begint op 23 april aan het WK in Estland. IJshockey Nederland blikt in de serie Aftellen naar Tallinn uitgebreid vooruit. In de eerste aflevering aandacht voor de voorselectie.

Bondscoach Doug Mason en zijn staf hebben een uitgebreide voorselectie samengeteld richting het begin van het wereldkampioenschap ijshockey Division IB dat op 23 april begint in de Tondiraba Ice Hall in de Estse hoofdstad Tallinn. Nederland komt voor het eerst sinds 2019 uit op dit niveau. In 2019 degradeerde Oranje, waarna twee jaar op rij het WK vanwege de covid-19-pandemie werd afgelast.

Vorig jaar

Dat betekent dat het Nederlands team pas vorig jaar de kans kreeg de degradatie recht te zetten. Dat gebeurde tijdens een WK dat gehouden werd in Zagreb in Kroatië. Een toernooi dat met slechts vijf teams werd gespeeld nadat Australië had besloten niet af te reizen naar Europa vanwege aanhoudende zorgen over corona.

Nederland eindigde uiteindelijk achter China als nummer twee in de groep, maar door het buitensluiten van Rusland en Wit-Rusland vanwege de inval in Oekraïne promoveerde Nederland toch. Nederland verloor met 5-1 van China, maar boekte zeges met 6-2 tegen Kroatië, 7-0 tegen Israël en 5-3 tegen Spanje. Daardoor is Nederland terug op het niveau waar de nationale ploeg sinds 2012 in zes van de negen kampioenschappen uitkwam. Nederland speelde in 2011 voor het laatst op het tweede niveau in de wereld.

Drie Nederlandse spelers haalden vorig jaar de top-10 van de topscorerslijst, die verder door Chinezen werd gevuld. Nick Verschuren had vier goals en zes assists in vier wedstrijden, Raymond van der Schuit kwam uit op drie goals en zes assists, net als zijn Tilburgse teamgenoot Danny Stempher. Martin Oosterwijk eindigde met een savepercentage van 92,72 als de nummer drie op de lijst van goalies.

Dit jaar

De meeste spelers in de voorselectie spelen voor Tilburg Trappers in de Oberliga of in de Beneliga. Interessante uitzonderingen zijn doelman David Reid van Eindhoven Kemphanen en forward Pim van der Meulen van Leeuwarden. Ook telt de selectie enkele namen uit Tilburg, die regelmatig voor het team in de Eredivisie spelen. Uit het buitenland komen Guus van Nes (Feldkirch, Oostenrijk) en Mitch Jongmans (South Shore Kings). Laatstgenoemde is een verdediger uit de jeugd van Den Bosch die dit jaar vanuit de Okanagan Europe-organisatie de overstap maakte naar Noord-Amerika.

De 19-jarige Jongmans is de jongste speler in de voorselectie. Oudste speler is de 32-jarige Diego Hofland, die na een periode als ijshockey-Duitser vorig jaar debuteerde in de nationale ploeg. Hij is een van de 16 spelers van Tilburg Trappers in de voorselectie. Unis Flyers Heerenveen is met 12 spelers ook ruimschoots vertegenwoordigd in de voorbereiding op het WK. UltimAir Hijs Hokij Den Haag levert zes spelers, Luik drie, Geleen en Zoetermeer ieder een. Zoals altijd speelt beschikbaarheid van spelers een belangrijke rol bij de samenstelling van de voorselectie.

De voorselectie

Goalies: Jowin Ansems, Ruud Leeuwesteijn, Julian van Nes, Martijn Oosterwijk, David Reid

Defense:
Justin van Baarsen, Wesley de Bruijn, Frits Doop, Floris van Elten, Kilian van Gorp, Ninho Hessels, Ernesto Klem, Mitch Jongmans, Alexei Loginov, Noah Muller, Viktor Nordemann, Levi Smeets, Jordy Verkiel

Forwards:
Jonne de Bonth, Mike Collard, Toby Collard, Eef Gerritsen, Delaney Hessels, Diego Hofland, Jay Huisman, Tijn Jacobs, Pim van der Meulen, Guus van Nes, Jasper Nordemann, Joey Oosterveld, Jay de Ruiter, Wouter Sars, Olaf-Jan Schöningh, Raymond van der Schuit, Dennis Sikma, Ties van Soest, Tom Speel, Danny Stempher, Marvin Timmer, Nick Verschuren, Donovan de Zwart