Logo WK Estland Tallin 2023

WK Estland 2023 Tallinn

Whats App Image 2019 05 02 at 12 40 19
— © Marco Spelten (IJshockey.com/Actiefotografie.nl)

20 april 202312:00

Door Joep Meijsen

Aftellen naar Tallinn, de tegenstanders: Japan

IJshockey Nederland blikt verder vooruit naar het komende WK in Estland. In de eerste voorbeschouwing op de tegenstanders werpen we een blik op de nationale ploeg van Japan, de eerste tegenstander van Nederland op het WK.

Nederland speelt op 23 april de ochtendwedstrijd op het WK in Tallinn tegen deze ploeg.

Bekendste naam

Een naam in de voorselectie zal fans in Nederland nog wel bekend voorkomen. De inmiddels 40-jarige Yutaka Fukufuji staat nog altijd op de long list voor het komende WK. We moeten alweer terug naar het seizoen 2009-10 toen hij een jaartje in Tilburg speelde. Vorig jaar zat hij wel bij de selectie, maar speelde hij geen wedstrijden op het WK. Een jaar eerder nog wel. Fukufuji speelde afgelopen seizoen weer voor Nikko Icebucks in de Asia League. Een competitie die bestaat uit vier ploegen uit Japan en eentje uit Zuid-Korea.

De bondscoach

De 71-jarige Canadees Perry Pearn heeft een lange loopbaan als assistent-coach in de NHL achter zich en debuteert dit jaar als de coach van Japan. Hij werkte in de NHL onder meer jarenlang voor Ottawa, Montreal en Vancouver. In 2019 was hij de hoofdcoach van de Canadese vrouwen op het wereldkampioenschap. Ook coachte hij ooit Canada in de Spengler Cup.

Vorig jaar

Japan kwam ook vorig jaar uit in Division IB. In een competitie met maar vijf ploegen won Japan drie van zijn vier wedstrijden en miste maar nipt promotie naar een niveau hoger. Polen won de wedstrijd tegen Japan in overtime en zorgde daarmee voor een verschil van twee punten op de ranglijst. De ploeg won echter van Oekraïne, Estland en Servië. Yoshiroh Hirano was de topscorer van de ploeg met zes goals en vier assists. Yuta Narisawa startte alle vier de wedstrijden van Japan en eindigde met een save-percentage van .909.

Voorbereiding Japan

Japan speelde de nodige oefenwedstrijden in de richting van het WK in Tallinn. Afgelopen weekeinde speelde de ploeg twee oefenwedstrijden tegen Hongarije, die allebei verloren gingen. Eerder in het jaar werd wel gewonnen van Roemenië en Polen. Yusei Otsu en Shogo Nakajima waren de enige twee spelers die in de dubbel tegen het een niveau hoger acterende Hongarije tot scoren kwamen afgelopen weekeinde.

Selectie

Het grootste deel van de selectie van Japan speelt voor de vier teams in de Asia League. Belangrijkste uitzondering is de topscorer van vorig jaar, Hirano, die dit jaar voor Abbotsford Canucks in de AHL en Cincinnati Cyclones in de ECHL speelde. Met de 21-jarige Chikara Hanzawa is er nog een speler die universiteitsijshockey speelt in de VS, Kohei Sato komt op het tweede niveau in Finland uit en Shigeki Kitosato op het hoogste niveau in Polen.

Laatste ontmoeting

Het is alweer een paar jaar geleden dat Nederland en Japan tegenover elkaar stonden. De ploeg degradeerde in 2016 uit Division IA en speelt sindsdien op het derde niveau. In 2019 degradeerde Nederland vanuit IB. Nederland won deze wedstrijd met 3-2 dankzij doelpunten van Reno de Hondt, Giovanni Vogelaar en Danny Stempher. Martijn Oosterwijk was met 41 saves de man of the match van Nederland. Het was de enige zege voor Nederland op dat WK.