IJNL cup 2024 beker

Inventum Technologies Cup Final

Den Haag is de verdedigende bekerkampioen.
Den Haag is de verdedigende bekerkampioen. — © Actiefotografie.nl (Marco Spelten)

26 oktober 202320:51

Door Joep Meijsen

Preview: Nieuwe opzet bekercompetitie barst los

De strijd om de Nederlandse beker kent dit jaar een nieuwe opzet. In de kwartfinales nemen komend weekende teams uit de Beneliga en de Eredivisie het tegen elkaar op. Een vooruitblik op een interessant speelweekeinde.

De Nederlandse bekercompetitie kende sinds de (her)start begin jaren zeventig een aantal verschillende vormen. De afgelopen jaren speelden de Nederlandse deelnemers aan de Beneliga in de halve finales tegen elkaar, waarbij de winnaars uiteindelijk in de finale om de cup speelden. De ranking van de teams werd daarbij bepaald door onderlinge resultaten van de teams tijdens een deel van de Beneliga-teams. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe opzet. De vier ploegen die vorig jaar deelnamen aan de Beneliga, dus inclusief Zoetermeer Panters, nemen het in de kwartfinales op tegen de top-4 van de Eredivisie van vorig jaar. Voorafgaand aan de finale om de Ron Bertelingschaal werden de clubs op basis van loting aan elkaar gekoppeld.

Daarmee is dus sprake van een compleet nieuwe opzet, waarbij de kwartfinales komend weekeinde worden gespeeld in een best-of-two. Dat is voor de teams uit de Eredivisie wel wennen, zij spelen over het algemeen maar een keer per weekeinde. Het wordt daarmee een interessante krachtmeting in het versplinterde Nederlandse topijshockey, met een ploeg in de Duitse Oberliga, drie teams in de Beneliga en een Eredivisie met twaalf deelnemers. In ieder geval kan gekeken worden hoe groot het gat is tussen de Beneliga en de top van de Eredivisie.

Een team uit Eredivisie haalt halve finales

De cruciale vraag de komende dagen is of een van de Eredivisie-teams kan stunten. Zeker is echter wel dat een ploeg uit de Eredivisie de halve finales gaat halen. Zoetermeer Panters stapte afgelopen zomer over van de Beneliga naar de Eredivisie. Tijdens de loting werd de ploeg gekoppeld aan OG Capitals Leeuwarden. Daarmee is de kwartfinale van de beker direct ook een confrontatie tussen de twee ongeslagen koplopers in de Eredivisie. Leeuwarden en Zoetermeer hebben allebei 15 punten uit vijf wedstrijden. Het doelsaldo van Leeuwarden is daarbij met +37 erg indrukwekkend. Ratislav Veres, voorheen een veelscorende speler bij Eindhoven, verzamelde in die duels al 11 goals en 16 assists. Topscorer van Zoetermeer is de 27-jarige voormalige Litouwse jeugdinternational Dominkas Bisturys met 10 punten uit vijf wedstrijden.

De andere drie series gaan tussen de Nederlandse deelnemers aan de Beneliga en teams uit de Eredivisie. De meest interessante ontmoeting daarbij gaat tussen Amsterdam Tigers en Hijs Hokij Den Haag. Laatstgenoemde is traag gestart aan het nieuwe seizoen. Weliswaar werd de Ron Bertelingschaal met succes verdedigd, sindsdien won Den Haag in de Beneliga pas twee keer in acht wedstrijden. Het team van de kersverse oefenmeester Henry Thom heeft bovendien een negatief doelsaldo van -5. Amsterdam is op dit moment de nummer vier in de Eredivisie en won zijn laatste vier wedstrijden. De ploeg heeft met de Fin Samu Poutanen een speler in de selectie die tot nu toe dit seizoen het net makkelijk weet te vinden. Hij scoorde al 10 keer in vijf wedstrijden, bijna altijd op assist van de pas 20-jarige in Wit-Rusland geboren Alexander Korol. Beide teams kwamen elkaar in de voorbereiding al een keer tegen, waarbij Den Haag met 0-6 won.

Matige start

Eindhoven Kemphanen is de regerende kampioen in de Eredivisie, maar kende een matige start van de ijshockeyjaargang. De ploeg won in vier wedstrijden pas 1 keer in reguliere speeltijd. Coach Larry Suarez beschikt echter wel over een ploeg die gewend is op beslissende momenten wat extra's te geven en die gevuld is met spelers met ervaring op hoger niveau, waaronder oud-international Mike Verschuren. Geleen is als een speer begonnen aan het Beneliga-seizoen, waarbij de ploeg zes van de acht wedstrijden in winst omzette. Lars van Sloun verzamelde al 22 punten, waaronder 11 doelpunten. Ook de imports Ben Duperreault en Yevgen Fadyeyev, een Oekra√Įense international, blijken vooralsnog √©chte aanwinsten.

Ook Groningen had zich mogelijk meer voorgesteld van de opening van het seizoen. De ploeg behoort al jaren tot de toppers in de Eredivisie, maar behaalde dit seizoen pas afgelopen weekeinde de eerste overwinning. De piepjonge doelman Danylo Douma komt in ieder geval met Fadyeyev een landgenoot tegen. Ook de ervaren Jeff Honebeeke kwam dit seizoen al uit voor Groningen. De Nieuw-Zeelandse international Flynn Hayward-Jones is een opvallende naam in de selectie, met als aanvoerder Tomas Krukovski, die ooit nog met Litouwen tegen Oranje speelde. Tegenstander is Heerenveen, dat zijn laatste vier wedstrijden in de Beneliga won en op dit moment derde staat in de competitie. Jesse Barwell loopt op een gemiddelde van meer dan een doelpunt per wedstrijd voor Flyers.

Speelschema

27-10, 20.30 uur: Zoetermeer - Leeuwarden
28-10, 17.45 uur: Amsterdam - Den Haag
28-10, 20.00 uur: Eindhoven - Geleen
28-10, 20.15 uur: Leeuwarden - Zoetermeer
28-10, 20.30 uur: Groningen - Heerenveen
28-10, 17.45 uur: Amsterdam - Den Haag
29-10, 19.00 uur: Geleen - Eindhoven
29-10, 20.00 uur: Den Haag - Amsterdam
29-10, 20.30 uur: Heerenveen - Groningen

Nieuwe loting

Op 29 oktober is er de loting van de halve finales van de play-offs. Deze worden in best-of-three gespeeld tussen 8 en 13 december. De finale wordt gespeeld op de baan van een van de finalisten en staat voor 4 februari op het programma.