IJNL cup 2024 beker

Inventum Technologies Cup Final

Den Haag wint zijn derde beker op rij na een zinderende finale
Den Haag wint zijn derde beker op rij na een zinderende finale — © Patrick Dolkens

4 februari 202417:46

Door Joep Meijsen

Niddery leidt Den Haag naar derde beker op rij

Den Haag heeft zijn derde beker op rij binnen. In een spannende finale tegen Geleen absorbeerde de regerende bekerkampioen een comeback van Geleen om uiteindelijk met 6-4 te winnen. Niddery en Van der Schuit hadden ieder twee goals en twee assists. Yevgen Fedyevyev scoorde twee keer voor Eaters.

Chad Niddery keerde deze week terug naar Den Haag als vervanging van de geblesseerde Gustav Jansson, die afgelopen donderdag naar Zweden terugkeerde om geopereerd te worden. Niddery, die vorig jaar al in Den Haag speelde en in eigen land op lager niveau speelde, werd als verloren zoon binnengehaald en sleepte in zijn eerste wedstrijd terug in de opstelling direct een hoofdprijs binnen.

Met nog minder dan vijf minuten te spelen toonde de voormalige forward van Hannover Scorpions zijn neusje voor doelpunten. Op de powerplay reageerde hij alert om de puck achter de sterk keepende Jowin Ansems te schieten voor de 5-4. In de slotminuut zette hij daarna een kroon op zijn wedstrij door de puck in het lege doel te deponeren en Geleen de laatste kans op overtime te ontnemen.

Lege handen

Het vormde de ontknoping van een aantrekkelijke wedstrijd, waarin Eaters in de derde periode terugkwam van een 4-2 achterstand en daarmee het momentum aan zijn kant leek te hebben. Den Haag was de betere ploeg in de eerste twee periodes, maar het slotstuk was voor Eaters. Die ploeg stond na zestig minuten met lege handen.

De derde periode zag ook het enige moment van ophef in het duel. Na een straf tegen Joey Oosterveld ontstond er gedoe voor de bank, waardoor uiteindelijk Akim Ramoul en Justin Evers van het ijs werden gestuurd. Een raar moment in een verder grotendeels sportieve pot ijshockey, waarin beide teams wellicht tegen meer straffen opliepen dan noodzakelijk.

Bomvolle Uithof

De Uithof was tot de nok gevuld voor de finale, die grotendeels live te zien was op televisie. En de kijkers kregen een aantrekkelijke pot ijshockey voorgeschoteld. Den Haag had in de openingsfase het beste van het spel, maar had uiteindelijk dertien minuten nodig om de eerste goal te scoren. Jeffrey Melissant, een enorm belangrijke speler in de succesreeks van Hijs Hokij, lette goed op na het einde van een Haagse powerplay op de openingsgoal te scoren.

Dat was het moment voor Eaters om uit zijn schulp te kruipen. Bijna vanuit de hervatting sneed de ploeg door de Haagse defensie heen, waarbij Ben Duperreault de mee opgeschaatste Lars van Sloun op maat bediende voor de gelijkmaker. Direct daarop kreeg Eaters nog een paar kansen, maar Brett Magnus bewees weer zijn waarde voor de Haagse formatie.

Den Haag komt op voorsprong

De tweede doorgang begon zoals de eerste met de meeste aanvalsdrift van Den Haag. Dat leverde direct resultaat op. Van dichtbij kon Raymond van der Schuit de Haagse ploeg voor de tweede keer op voorsprong brengen. Jeffrey Melissant en Chad Niddery hadden de assists. Deze keer stond Den Haag geen snelle comeback van Eaters toe. De ploeg bleef het offensief zoeken en het duurde niet lang voordat dezelfde Haagse combinatie toesloeg voor de 3-1.

Een powerplaygoal van Fadyevyev hield Eaters in de wedstrijd, maar Joey Oosterveld diende de Limburgers bij de volgende situatie met een man meer voor Den Haag met een prachtig schot in de bovenhoek voor de 4-2. Met die score gingen de twee teams voor de tweede keer naar de kleedkamer, maar de wedstrijd was er nog niet mee beslist.

Eaters knokt terug

Eaters domineerde de slotperiode en kwam via twee prachtige solo's langszij. Eerst was het Arne van Espen die door de verdediging heen schaatste, waarna Fadyevyev dat met nog tien minuten te spelen nog eens dunnetjes overdeed, waardoor het evenwicht in de wedstrijd was hersteld.

Het vormde de inleiding voor een zinderende slotfase, waarin Eaters kansen kreeg op de voorsprong, maar uiteindelijk tegen Chad Niddery opliep. Het leverde de Haagse ploeg de eerste hoofdprijs onder coach Marco Kronenburg op en de zesde nationale beker in de geschiedenis van de club.

Foto's van de Cup Final