28 juni 202217:59

Door Marjon de Lange

Eerst overwinning op WK voor U18-vrouwen

5-2 tegen Letland!

Ze werden voorgegaan door Australië-IJsland, die wedstrijd werd 5-1. De Nederlandse U18-vrouwen speelden maandag 26 juni de opvolgende wedstrijd van het WK U18 2022 tegen Letland. En het ging prima, het werd 5-2 voor Nederland, de eerst overwinning voor de dames is binnen!

Eerste periode

In die eerste periode werd het ongeveer halverwege 1-0 voor Nederland (nr. 24 Danique Koghee, assist nr. 19 Kimberly Collard). In de 14de minuut maakte Letland het 1-1 maar in de 15de minuut wist nr. 3, Iris van Houten het tweede doelpunt te scoren, assist van nr. 19, Kimberly Collard en 15, Nina Visser. Verder was er sprake van de nodige ‘bijna-doelpunten’, goed goalie-werk van beide kanten maar ook wat valpartijen en klauterpartijen. De dames van beide teams gedragen zich eigenlijk best netjes, het aantal penalties bleef beperkt tot één voor Letland (nr. 24). De eerste periode sloot af met 2-1.

Favoriet

In de eerste dweilpauze spraken we met Eda Kara (20), één van de vrouwelijke linespersons, zij bediende de microfoon. Wat is er nou leuker dan een (neutrale) dame uit Turkije te bevragen tijdens een dames-WK? Eda vertelt dat ze zowel Letland als Nederland erg goed vindt. Maar dat ze toch de meeste kansen aan Nederland geeft. Ze laat trouwens ontvallen dat de beste scheidsrechters volgens haar uit Nederland komen en blijkt een grote bewonderaar te zijn van onze eigen Jeroen Klijberg. Ze leerde hem kennen toen hij ongeveer een maand tevoren zelf in Istanbul was voor het WK heren. Al Eyüp Hayirdélu is een collega van Eda. “Nederland houdt zich goed staande tegen Letland”, zegt hij. Ons land én Australië zijn wat hem betreft al favoriet.

Fighting?

In de tweede helft meteen een penalty voor nr. 11 Demi Roobol en scoort nr. 2 Fleur Kivits in de 24ste minuut een prachtig slapshot waardoor het 3-1 wordt. Nr. 12, Roos Karst, zit twee minuten op de bank wegens roughing en in de 32ste minuut scoort nr. 24 van Letland een tegendoelpunt (3-2). Maar er kan natuurlijk nog van alles gebeuren. En dat is ook zo. Nr 6, Fien van de Water, belandt twee minuten op de strafbank wegens interference, en nr. 24, Danique Koghee, maakt de stand 4-2 door een slapshot in de 35ste speelminuut. Ondertussen ontstaat er rumoer op het ijs. Speelster nr. 13, Milly van Meerkerk, raakt slaags met twee tegenstandsters (nr. 9&10). Er is allerlei commotie, Milly schijnt een schaats tegen haar helm gekregen te hebben, helaas wordt ze de wedstrijd uitgestuurd wegens fighting. De verontwaardiging onder de toeschouwers is groot, ondanks dat de twee speelsters van Letland tegelijk op de bank belanden (voor roughing en holding an opponent). ‘Onze’ Milly moet de wedstrijd verlaten en nr. 13, Rana Ilksoy, neemt haar plaats (maar liefst) vijf minuten in op de strafbank. De laatste minuten van deze periode zijn spannend.

Ambassadeur

Een delegatie van de Nederlandse ambassade, waaronder de heer Arjen Uijterlinde, Nederlands Consul-Generaal te Istanbul, woont de wedstrijd bij. Uijterlinde woont in Istanbul sinds medio vorig jaar. Eerder bekleede hij internationale functies in Azerbedjan en Brazilië, waar hij onder andere het Nederlands voetbalteam tijdens het FIFA WK Voetbal bezocht (in 2014). “Het geeft ons ook energie hiernaar te kijken, we hebben zelf natuurlijk ook kinderen”, stelt hij. “Een compliment ook voor de Turkse organisatie, het land is erg gastvrij.”De derde periode verliep aanvankelijk rustig, in de 50ste minuut een straf voor nr. 11, Demi Roobol (slashing), in de 55ste minuut ook nog één voor Letland, nr. 13 (holding). Nog een bijna doelpunt voor Nederland en dan gebeurt het: in de 56ste minuut weet nr. 2, Fleur Kivits de stand nog 5-2 te maken (assist nr. 3, Iris van Houten). Als na afloop de Nederlandse vlag op het scorebord verschijnt en het Wilhelmus klinkt is dat toch een emotioneel moment. Er wordt een kado uitgereikt aan ‘the best player of the game, selected by the team’, voor Nederland Kimberly Collard (19) en voor Letland Linda Rulle (24). Tenslotte worden ‘onze’ meiden nog persoonlijk toegesproken in de kleedkamer door de ambassadeur Uijterlinde.

Strijdlust

Bondscoach Bas Kivits vond de wedstrijd bij aanvang wat roestig gaan. “Maar na verloop van de wedstrijd ging het al stukken beter. Ik zie een duidelijke verbetering in powerplay en de strijdlust van de vrouwen is enorm. Je ziet echt dat het een team is en deze eerste wedstrijd was een heel goed begin van het toernooi!”