Vrouwen  U18 2021
IIHF Logo WK 2022 U18 vrouwen

WK U18 Istanbul Turkije 2022

Team NL U18 traing DB 20220529 001

29 mei 202215:41

Door Marjon de Lange

Damesteam U18 traint volop voor WK

Nog een klein maandje te gaan...

Op 25 juni 2022 vertrekt het damesteam U18 naar Istanbul om hun land te verdedigen tijdens het aankomende WK. Ondertussen wordt er volop ĂŠn keihard getraind om in vorm te komen.

Voorafgaande aan de training van 22 mei jl. kregen de aanwezige ouders een informatieve presentatie door Leo van den Thillart. Leo vervangt bondcoach Myrthe Martens in verband met haar zwangerschap. Hij benadrukte dat de teamleden ook zo veel mogelijk buiten het ijs zullen moeten trainen om zo goed mogelijk te presteren. “De dames moeten veel opofferen om klaar te zijn voor het WK, vergeet niet dat een WK het allerhoogste is maar ook het allermooiste is op sportgebied. Ze zullen er mooie herinneringen aan overhouden, ook als er geen gouden medaille komt dan blijft er toch de ervaring en bijvoorbeeld ook de contacten met buitenlandse spelers. Het team is echter het belangrijkst. Ik zeg altijd: ‘niemand is beter dan het team’. We gaan natuurlijk voor de finale en goud maar als we straks het uiterste eruit kunnen halen dan zijn we ook tevreden. ”

Flink aangepakt

Als het theoriegedeelte van de training en de pittige droogtraining erop zitten is het tijd voor de dames zich om te kleden en het ijs op te gaan. Assistent bondscoach Amy-Lynn Moors is aanwezig om de training te begeleiden. De meiden worden zichtbaar flink aangepakt. Ze krijgen onder andere training in passen en schieten, power play, fore check, defence zone en ze oefenen het box-systeem. Tussendoor worden ze diverse keren bij elkaar geroepen voor extra uitleg en meer theorie. Ondertussen traint Bas Kivits de goalies en is er als afsluiting een spel-training, een 3x3 partijtje in een klein veld.

Puckhonger

Na afloop van de training vertelt Amy-Lynn dat ze vooral erg blij was ‘haar’ meiden weer te zien. “Het is ook fijn dat het echt een team aan het worden is. Het gaat goed nu Leo en Bas het overgenomen hebben. Ik ben blij en trots.” Ze bevestigt dat het een zware training voor de dames was. “Maar dat zijn alle trainingen hoor, niet alleen nu, het is altijd zwaar. Ze worden nu vooral getraind in ‘puckhonger’ en snelheid.” Amy-Lynn gaat het WK positief tegemoet. “Het is altijd spannend, we hebben natuurlijk door de leeftijd ieder jaar een nieuw team. Nu helemaal omdat alles door corona een jaar stil gestaan heeft. Maar dat geldt niet alleen voor ons, ook de andere landen hebben nieuwe teams. We weten weinig van hun spel en vaardigheden.”

Damesteam

De meisjes druppelen ondertussen de kleedkamer uit, al dan niet bevestigend dat Leo wel strenger is dan Amy-Lynn en Myrthe, maar ze vonden de training wel leuk. Leo van den Thillart is van mening dat de training goed ging. “Ik zie een stijgende lijn, er zijn nog wel wat kritische puntjes, de basis moet er nog komen te staan. Gelukkig zijn de dames leergierig en ze letten goed op.” Leo traint al jarenlang vooral mannen en ook wel gemengde teams. Hij heeft niet vaak een ‘echt’ damesteam getraind en bevestigt dat het wel anders is, in de positieve zin. “Van de meisjes krijg je de volle focus, dat is soms anders dan bij de jongens die nog wel eens aan het dollen zijn.” De komende weken tot aan het WK krijgen de dames twee trainingen in het weekend met het nationaal team, daarnaast hebben ze als opdracht een thuis-trainingsschema, trainingen bij hun eigen clubs, wellicht extra zomerijs-trainingen en kunnen ze ook bij Leo terecht om aan te sluiten in Den Bosch voor nog meer extra trainingen.