4 juli 202209:37

Door Marjon de Lange

Spanje te sterk voor U18 dames op WK

4-0 verloren....

Zaterdag 2 juli 2022 speelde het Nederlands damesteam U18 tegen Spanje tijdens het WK Ijshockey in Istanbul. De wedstrijd begon om 19.00 uur Nederlandse tijd. Het kan aan de siësta liggen, het Spaanse damesteam was opvallend fit en snel, hun samenspel als team was goed. Het leek er lange tijd op dat de teams aan elkaar gewaagd waren, pas in de laatste periode vielen de doelpunten en helaas niet voor onze meiden...

Eerste periode

In de eerste periode bleef het 0-0. Het verliep allemaal wat rommelig, er was sprake van enkele bijna-doelpunten, zowel aan de zijde van Nederland als van Spanje. De Spaanse tegenstanders kregen twee maal een straf van twee minuten (nr. 18 roughing en nr. 14 tripping). Powerplay voor Nederland werd echter niet benut.

Tweede periode

Intussen hadden de dames van IJsland op de tribune plaatsgenomen. Zij bleken grote fan van Nederland te zijn en onze meiden kregen van alle kanten aanmoedigingen. De tweede periode eindigde (nog steeds) in 0-0 en kenmerkte zich door wat ‘gevechten om het doel’ en vele straffen van beide kanten, Spanje drie maal: voor illegal hit, cross-checking en holding the stick. Nederland vier maal, alle keren voor hooking. Tot twee maal toe had Nederland slechts drie spelers op het ijs staan, echter het Spaanse overwicht bracht geen wijziging in de score. In de laatste minuut van de 2e deel zat de Spaanse nr. 21 op de strafbank en, bij toeval, de Nederlandse nr. 21 eveneens. Die laatste minuut speelden ze vier tegen vier. De stand bleef 0-0.

Derde periode

De teams leken nog zo aan elkaar gewaagd, maar toen gebeurde het toch: in de negende minuut van de derde helft scoort Spanje een doelpunt. Nummer 19 van Nederland, Kimberly Collard, moet de strafband op (wegens holding the stick), bij toeval gevolgd door nummer 19 van Spanje in de negende minuut. Nederland deed nog een paar goede pogingen om ook te scoren, maar tevergeefs, in de 17de minuut wist Spanje het 2-0 te maken en slechts seconden later 3-0. De mineurstemming zat er bij Nederland duidelijk goed in. Spanje kreeg nog een straf maar scoort in de 18de minuut toch weer waardoor de wedstrijd eindigde in 4-0.

‘Best player of the game, selected by the team’ werd deze keer de goalie: Arwen ten Cate, nr. 1 en voor Spanje hun nr. 12, Paula Gimenez.