Vrouwen  U18 2021
IIHF Logo WK 2022 U18 vrouwen

WK U18 Istanbul Turkije 2022

DSC08720

13 juni 202222:43

Door Marjon de Lange

Zege Nationaal Vrouwenteam U18 op Kölner Haie

Geslaagde oefenwedstrijd

Het kon eigenlijk niet uitblijven. Zondag 12 juni 2022 speelde het Nationaal team U18 Vrouwen een echte revanche tijdens een nieuwe oefenwedstrijd tegen de KEC Frauen uit Keulen. In december 2021 werden ze nog ingemaakt door dit Duitse damesteam, in de herkansing won Nederland met maar liefst 4-1!

Het moge duidelijk zijn dat al het trainen niet voor niets geweest is. Maar het feit dat het Duitse team duidelijk in de minderheid was zal ook meegespeeld hebben. Het Nederlands damesteam U18 bestaat uit 20 geselecteerde speelsters, inclusief twee goalies. Maar liefst 18 van hen plus één reserve kwamen 12 juni uit tegen Keulen, twee speelsters bevinden zich nog in het buitenland, zij sluiten wel aan bij het komende WK dat op 27 juni 2022 van start gaat. Het team van de Keulse dames telde slechts 11 speelsters.


Weinig spannend
De eerste periode van de wedstrijd verliep vrij rustig. Bondscoaches Myrthe Martens en Amy-Lynn Moors observeerde samen vanaf de tribune het spel. Er leken kansen genoeg, maar de eerste periode verliep wat rommelig en weinig spannend. Al na ca. twee minuten werd er gescoord door Keulen. De puck ging achter de goalie (Arwen ten Cate nr. 1) langs het doel in. Isabella van den Thillart (nr. 21) kreeg twee minuten straf wegens tripping (13.20 min.), evenals Roos Karst (in 15e min.), waardoor Nederland in de minderheid ten opzichte de tegenstander op het ijs stond. Na 18 minuten werd er bijna een doelpunt gescoord door Nederland en 10 seconden voor de eerste pauze weer. De eerste periode bleef het echter 0-1. Bondscoach Myrthe ziet wel dat er vooruitgang is geboekt bij haar meiden, in verband met haar zwangerschap kan ze niet mee naar het WK en heeft ze het stokje overgedragen aan Leo van den Thillart, samen met Bas Kivits. “Het tempo zit er nog niet echt in”, stelde Myrthe, “er moeten nog wel puntjes op de ‘I’ gezet worden de komende twee weken. De meiden zijn vaak nog bezig met hun ‘taak’ en vergeten dan dat ze ook moeten spelen.”


Stukken beter
In de tweede periode ging het al stukken beter. Er waren meteen weer kansen, nu moeten de dames ze nog zien te pakken! Roos Karst (nr. 12) kreeg 2 minuten penalty wegens hooking (22.04 min.) en het wisselen ging nog niet echt heel soepel. De goalies van beide landen wisten vele pucks te vangen en tegen te houden, goed goalie-werk, er werd echter in het tweede deel wel zichtbaar meer gespeeld aan de kant van het Duitse doel. Nina Visser (n. 15) zat twee minuten op de bank wegens tripping en in de 30ste spelminuut wisselde Elaine Wilkes (nr. 25) haar mede-goalie Arwen af. Daarna volgde de eerste Duitse straf, hun nr. 14 moest twee minuten op de bank zitten wegens cross check, ondertussen was het Nederlandse team weer compleet en werd tijdens deze powerplay het eerste doelpunt gescoord (32.59 min.) door Roos Karts (nr. 12) met een assist van Demi Roobol (nr. 11) en Danique Koghee (nr. 24). Bo Koumans (nr. 7) kreeg een penalty van 2 minuten wegens kneeing. Kort daarna wist Milly van Meerkerk (nr. 13) een tweede doelpunt te scoren (36.33 min.), waarna het al spoedig 3-1 gemaakt werd (37.50 min.) door Danique Koghee (nr. 24). In de voorlaatste minuut kreeg Gaby Majolee (nr. 5) nog een penalty wegens slashing.


Vergelijking met 2021
Vier coaches bespraken in de tweede pauze ‘hun’ team. Plaatsvervangers Leo van den Thillart en Bas Kivits namen met Myrthe en Amy-Lynn nog wat aanwijzingen en bemerkingen door. Na het verplaatsen van het WK kan ook Amy-Lynn, in verband met haar studie, niet mee naar Istanbul. “Het is toch ook een wat rommelige tweede periode” merkt Leo op. “Ondanks de score. Er moet nog wel bijgeschaafd worden in de uitvoering om te kunnen scoren.” Marcus Ballast van het Keulse team vindt dat het spel van de Nederlandse tegenstanders snel en goed is. “Maar ze hebben wel duidelijk ‘powerplay’, wij hebben veel minder spelers, die beginnen nu wel last van hun spieren te krijgen.” Als opmaat voor het WK dat in januari van dit jaar zou plaatsvinden speelde het Nederlands team eind vorig jaar tegen de zelfde Keulse dames (Kölner Haie). Floor Boesten (nr. 36) is een Nederlandse die in Keulen speelt. Haar vader Servi was er vorig jaar bij en observeerde nu ook het spel nauwkeurig. “Ik constateer wel meer opbouw bij het Nederlands team”, vertelde hij. “Ik zie de groei erin komen en zeker in de tweede periode waren ze een stuk vrijer. Het positiespel is bij hen ook stukken verbeterd. Ik zie dat Duitsland wat compacter speelt, maar dat is inherent aan de Duitse speelstijl. Bij ons zal de vermoeidheid nu ook wel toe gaan slaan, met slechts 10 speelsters.”


Op het nippertje
Nederland ging de derde periode in met nog 36 seconden straf (van Gaby). Nr. 73 van Duitsland kreeg een penalty voor hooking (43.04 min), gevolgd door nog een Duitse straf voor holding (46.08 min.), powerplay gáf kansen voor Nederland maar die werden niet benut. Julia de Gruiter (nr. 8) kreeg nog een penalty wegens Women body check en nr. 23 van Duitsland ook weer één voor hooking (45.47 min.). In de derde periode gebeurde er verder weer weinig echt spannends, maar... in de laatste 10 seconden van de wedstrijd wist Roos Karst (nr. 12) háár tweede doelpunt te scoren met behulp van Milly van Meerkerk (nr. 13) en Danique Koghee (nr. 24). De oefenwedstrijd eindigde daardoor in een mooie overwinning van 4-1 voor Nederland!


Na afloop besloot Leo van den Thillart dat er een goede wedstrijd gespeeld is. “Wel wat slordig en rommelig, er zijn duidelijk nog wat verbeterpunten, ze hebben veel kansen laten liggen maar toch goed gespeeld. Ik zag wel duidelijk dat er meisjes zijn die echt hun best doen om in het Nederlands team te komen.”

DSC07984
DSC07918