1 juli 202211:34

Door Marjon de Lange

Tweede overwinning U18-vrouwen op WK in Istanbul

6-0 tegen Kazachstan

Ook de tweede wedstrijd in hun poule wisten de Nederlandse dames 29 juni jongstleden met een (ruime) overwinning af te sluiten. Waar tevoren nog gevreesd werd dat Kazachstan een geduchte tegenstander zou kunnen zijn bleken onze U18-vrouwen veel sterker.

Eerste periode

Al in de vijfde minuut was het eerste doelpunt een feit, nr. 12 Roos Karst met een assist van nr. 15 Nina Visser, die vervolgens binnen enkele minuten zélf een doelpunt scoorde! (8e minuut, assist nr. 19, Kimberly Collaard). De oranje tribune ging uit zijn dak toen het in de 11de minuut 3-0 gemaakt werd door nr. 14 Indy van der Meijden (assist nr. 15 Nina Visser). De tegenstanders vochten hard terug hetgeen resulteerde in een aantal penalties (nr. 10, slashing, team penalty too many players en nr. 1 delaying the game). Maar ook bij ons zat nr. 3 Iris van Houten 2 minuten op de bank wegens hooking.

Tweede periode

De stand veranderde niet, wel wat commotie op het ijs en er werd (maar liefst) zes keer een straf uitgedeeld, drie maal een team-penalty voor Kazachstan (twee maal delaying the game én weer één voor too many players), nr. 14 Indy van der Meijden (22:32, hooking), nr. 15 Nina Visser (24:01 slashing én even nog maar kort drie Nederlandse spelers op het ijs) en pure pech voor nr. 6 Fien van de Water (34:47, cross-checking).

Derde periode

Met drie keer penalty voor Kazachstan (tripping en twee maal illegal hit) en nog drie doelpunten voor Nederland wisten onze dames de overwinning van 6-0 te behalen! In de 56ste minuut was er nog een straf voor nr. 15 Nina Visser (illegal hit), maar dat mocht de pret niet drukken en Nina mocht trots het kado in ontvangst nemen als ‘best player of the game, selected by the team’.

Gezellig

Na afloop vertelde Fleur Kivits (nr. 2, team-captain) dat in de tweede periode van het spel alles fout ging wat er juist in de eerste periode goed gegaan was. “We speelden de eerste periode heel sterk, gelukkig gingen we er in de derde periode weer vol tegenaan, er hebben ook zo veel mogelijk lijnen meegespeeld. We moeten wel zorgen dat we meer straffen gaan vermijden, maar er wordt duidelijk wel hard gewerkt en goed met elkaar gewerkt. Ik denk dat we goed op weg zijn, we moeten nog tegen Spanje en tegen Groot-Brittannië spelen.” Er was na deze wedstrijd even twee dagen tijd voor wat ontspanning. “We hebben een goed hotel, vooral in de team-kamer is het echt heel gezellig”, aldus Fleur.

Zaterdag 2 juli speelt het team weer, dan tegen Spanje – 19.00 uur Nederlandse tijd, 20.00 uur locale tijd.