21 juni 202216:31

Door Marjon de Lange

U18 Dames winnen oefenwedstrijd van België

Opmaat naar het WK in Istanbul

Zondag 19 juni speelden de U18 dames tegen het Nationaal Damesteam België. Het was de eerste wedstrijd met een heel officieel tintje voor het nog jonge Nederlandse team. Niet alleen werd er met de Nederlandse en Belgische vlag rond geschaatst door twee schattige kleine meisjes Liv en Maggie, het Wilhelmus klonk ook en de dames moesten in hun officiële Nederlands Team tenue verschijnen, een generale repetitie dus!

Eerste periode
Een week tevoren speelde de U18 dames nog tegen het damesteam uit Keulen (die kölner Haie). Parallel aan die wedstrijd kwam deze keer ook de eerste speelperiode maar moeizaam op gang. Misschien was er nog wat nervositeit onder de dames, misschien wilden ze hun tegenstanders wat (te) voorzichtig aftasten. In de 10de minuut werd een bijna-doelpunt knap tegengehouden door de Belgische goalie en in de 12de minuut kreeg Roos Karst (nr.12) als eerste een penalty van twee minuten wegens hooking. In vergelijking met de oefenwedstrijd van een week daarvoor was de druk voor het team wel hoger en het tempo ook. In de 14de minuut moest ook van België een speelster op de strafbank zitten wegens hooking (nr. 22). Nederland was in het voordeel maar dat werd niet benut. Er was sprake van wat onhandige manoeuvres en het spel kon wel een tandje harder. Ondanks een mooie actie van Nederland in de 15de minuut werd er niet gescoord. De eerste periode bleef het 0-0.

Tweede periode

Aan het begin van de tweede helft is er meteen al bijna een goal, maar helaas! Milly van Meerkerk (nr. 13) zit deze periode maar liefst twee keer op de strafbank wegens illegal hit. Als ze in de 30ste minuut weer terug op het ijs mag komt de puck haar kant op, ze maakt net geen doelpunt. Op 30:20 wisselen de Nederlandse goalies Elaine Wilkes maakt plaats voor Arwen ten Cate. Op het ijs is er intussen sprake van wat duw en trekwerk, de toenemende agressie lijdt echter niet tot een doelpunt. In de 36ste minuut laat België een mooie kans liggen, geluk voor Nederland, de tweede periode blijft het ook 0-0.

Jong team

In de tweede pauze vertelt de Belgische hoofdcoach, Tim Vos, dat hun team eigenlijk een seniorenteam is. “Maar het was moeilijk om het team compleet te krijgen en ook wel kort dag. We hebben nu wat jonge nieuwe speelsters een kans gegeven.” Volgens hem en zijn assistent-coach, Sven van Buren, doen de Nederlandse dames het best goed. “Zeker gezien dat het nu zomer is. Er zit echt wel potentie in het Nederlands team”, aldus Van Buren. “Het is wel een heel jong team, dat komt ook door corona, maar er zitten best een paar leuke speelstertjes tussen, ze zijn goed aan de puck en je ziet dat ze hun best doen”, stelt Vos.

Doelpunt

De derde periode komt weer wat traag op gang. Met in de 45ste
minuut bijna een doelpunt voor België, maar ook een penalty voor hun nummer 18 wegens too many men op het ijs. In de 48ste minuut zit er weer een Belgische speelster op de bank wegens illegal hit (nr. 22) en één minuut later moet Isabella van den Thillart (nr. 21) twee minuten van het ijs af om dezelfde reden. Er lijkt verder niet veel te gebeuren, goalie Arwen ten Cate (nr.1) vangt knap nog een paar pucks op, Milly van Meerkerk (nr.13) mag nog een keer op de strafbank plaats nemen, en maakt in de 56ste minuut weer bijna een doelpunt. En dan gebeurt het, Rana Ilksoy (nr. 18) scoort voor Nederland! Eindelijk! Met een assist van Danique Koghee (nr. 24)! Wat een vreugde! Uiteindelijk blijft het hierbij en wordt de uitslag 1-0 voor Nederland, maar wel nadat Fien van de Water (nr. 6) nog een penalty krijgt wegens boarding en er in de 59de minuut nog een mooie kans aan Nederland voorbijgaat. De wedstrijd werd gehouden op de ijsbaan in Den Bosch en de Red Eagles waren ook sponsor die dag. Een bijzondere dag want het was vaderdag en alle aanwezige vaders (ook die van België) kregen een vaderdagskadootje na afloop en namens Den Bosch wordt het Nederlands team via de microfoon heel veel succes op het WK in Istanbul toegewenst!

Samenvatting

Na afloop vatte bondscoach Leo van den Thillart samen dat hij zeker wel verbeterpunten zag. “Ik heb een video-analyse met het team doorgenomen, gedeeltelijk hebben ze dit wel goed opgepakt, er is wel werklust maar het moet toch een stukje beter.” Hij is echter beslist niet ontevreden. “België is wel een seniorenteam, knap dat onze dames dat aankonden. In de tweede periode waren ze al stukken beter, ze moeten vooral de puck nog meer naar elkaar toe pasen.” Leo is positief gestemd over het komende WK en ‘zijn’ meiden. “Ze doen het goed, het is een echt team aan het worden, een fijn team met goed contact onderling. Verder moeten we maar afwachten hoe sterk de tegenstander is. Er is een stilstand door corona, we hebben hun spel niet kunnen bekijken.” De laatste gezamenlijke training voor het U18 team is aanstaande zaterdag (25/06). “We gaan dan nog wat fine-tunen”, aldus Leo. Zondagochtend 26 juni verzamelen de dames (bepakt en bezakt) in alle vroegte op luchthaven Schiphol. Na aankomst in Istanbul hebben ze daar nog een lichte training waarna ze maandag de 27ste vroeg in de avond hun eerste WK-wedstrijd zullen spelen tegen Letland. Het is dus echt bijna zover...