Vrouwen  U18 2021
IIHF Logo WK 2022 U18 vrouwen

WK U18 Istanbul Turkije 2022

Pluk I Jshockey Nederland

17 mei 202215:18

Door Marjon de Lange

IJshockey Meisjes

Artikel komt uit Pluk.

Het is een stoere sport, snel, ruig en fysiek zwaar. Eigenlijk meer iets voor mannen en jongens. Hoewel in de minderheid zijn er inmiddels toch een flink aantal dames en meisjes dat ijshockey speelt. De sport wordt steeds populairder onder meisjes. Meestal beginnen ze al jong en soms ‘schieten’ ze ook al vroeg door naar de top. We spreken met een paar kersverse speelsters uit het Nationaal damesteam U18 én met een jong talentje die hun voorbeeld vast wel gaat volgen.

Indy van der Meijden (15) komt uit Zaltbommel en speelt al ijshockey vanaf dat ze zeven is! “Mijn broertje ging ijshockeyen en toen ik dat zag wilde ik dat ook.” Ze vind het ook heel leuk om in een team te spelen. Indy speelt in Den Bosch bij de Red Eagles als forward in team U17. Ze traint zo’n drie maal in de week. “Gelukkig lukt dat wel met mijn huiswerk.”

Competitie

Fien van de Water (14) komt uit Tiel en zij begon ook met ijshockeyen toen ze bijna zeven was. Ze hield toen al van snelheid en de hardheid van deze sport. Haar team bij de IJCU Dragons in Utrecht vindt ze heel gezellig en leuk. “Bij de U15 ben ik defence, maar als ik meespeel met de U17 ben ik forward.” Het lukt Fien niet altijd even goed haar sport te combineren met school. “In de winter is er ieder weekend competitie. Omdat ik in twee teams speel moet ik dan soms in het weekend beide dagen spelen”. School hoort voor te gaan, maar haar
sport is nummer één. Ze geeft er veel voor op. “Voor een wedstrijd of een zware training ga ik vroeg naar bed en ik ga dan ook niet naar een verjaardag of een feestje.”

Goalie

Elize Els (14) is geboren in Pretoria, Zuid Afrika. Ze begon daar als goalie toen ze zeven was bij de Forest Knights in Forest, Pretoria. Ze verhuisde in januari 2017 naar Nederland en is een teamgenootje van Fien bij de IJCU Dragons. Goalie is volgens haar een belangrijke positie binnen het team. “Je bent een speciaal aspect van het team. Goalies zien alles van het spel, niet alleen de puck!

Pluk goalie ijshockey Nederland

Istanbul 2022

Alle drie de dames komen uit in het Nationaal Vrouwen IJshockeyteam U18. Na drie zware selectiedagen in juni vorig jaar werden ze uitgekozen! Na een aantal trainingen en oefenwedstrijden hoorden Fien en Indy dat ze ook geselecteerd waren voor deelname aan het WK in Istanbul in 2022. Beiden als forward, met als enig doel: SCOREN!! Hun samenwerking is prima, tijdens een recente oefenwedstrijd scoorde Indy nog één van de weinige doelpunten door een assist van Fien! Ze vinden het WK wel een beetje spannend, zonder ouders en fysiek zwaar, maar ook heel leuk!

Junior

Vol bewondering kijkt Danouck Visch (8) naar de grote meiden. Ze wil later ook haar land verdedigen in een oranje shirt en met haar foto op de website van IJshockey Nederland staan. Ze is net pas begonnen. “Ik wilde al eerder hoor, maar er was lockdown.” De kleine dame is besmet met het ijshockeyvirus door haar vader. “Ik vind het zelf wel echt leuk, je kan schaatsen en hebt een stick in je handen, dat vind ik gaaf!” aldus Danouck. Ze speelt in de U8 van Utrecht, met nog drie andere meisjes. Ze koos bewust voor rugnummer 24 bij de club. “Dat is namelijk het geluksgetal van de toekomst, 24 brengt je op weg naar succes en geeft je hoop”, aldus een trotse Danouck.