Gedrags­co­des

Wat je van elkaar mag verwachten

Om ongewenst gedrag te voork√≥men, is het goed om als vereniging te beschrijven wat gewenst gedrag is: hoe wil je bij de club w√©l met elkaar omgaan? Wat verwacht je van elkaar om samen een positief, eerlijk en open sportcultuur te cre√ęren? Stel die gedragsregels op in samenspraak met je leden en zorg ervoor dat ze gaan leven binnen je club.

Gedragsregels per doelgroep

Gedragscode voor functionarissen
Gedragscode voor scheidsrechters en officials
Gedragscodes voor sporters
Gedragscode voor topsporters

Gedragscodes voor bestuurders, trainers en scheidsrechters


De vereniging kan deze gedragscodes overnemen en aanvullen met eigen verenigingsspecifieke regels.

Er zijn veel situaties te bedenken waarin je zelf een afweging moet maken of dat wat je doet ook handig en verstandig is. Vooraf afspraken maken, helpt bij deze afweging. We hebben het dan niet alleen over hoe je binnen de club met elkaar omgaat, maar ook over de internationale anti-dopingregels, of het tuchtreglement inzake seksuele intimidatie. Je weet dan ook wat jou te doen staat als er iets misgaat, of als je een overtreding van deze regels signaleert.

Suggestie toepassen gedragscodes

  • deel en bespreek de specifieke gedragscode met de betreffende doelgroep binnen je vereniging. Doe dit bijvoorbeeld jaarlijks op een kick-offmoment. Neem er de tijd voor. Deel de gedragscodes ook met nieuwe leden/trainers/coaches/functionarissen.
  • plaats de gedragscode op een logisch vindbare plek voor de betreffende doelgroep, bijvoorbeeld op een kleedkamerdeur.
  • deel de bijhorende animaties en plaats die op je website.

Laatst gewijzigd op 2 juli 2024 om 17:14