WK 2023 Shengzen China

WK 2023 Shenzhen China

Bondscoach Marco Kronenburg
Bondscoach Marco Kronenburg — © Media Groep Heerenveen

11 augustus 202308:00

Door Edwin Fischer

Marco Kronenburg moet met vele WK-debutantes nog wat stappen maken

DORDRECHT, Bondscoach Marco Kronenburg staat vlak voor een grote opgave. ‘Zijn’ TeamNL ijshockeyvrouwen moet zich over ruim een week gaan handhaven op het WK. Met liefst negen debutantes in de twintig vrouw sterke selectie.

De vier weken voorbereiding op het WK Divisie 1A in het Chinese Shenzhen zitten er op. Thuishaven Dordrecht is verlaten en zaterdag staat vlucht CZ346 op Schiphol om 20.40 uur klaar om de 25 personen tellende Hollandse ijshockeydelegatie naar Beijing te vliegen.

Inmiddels op zondag gaat de reis, na de eerste 9 uur vliegen en ruim 2 uur overstaptijd, verder naar de eindbestemming, die weer 3,5 uur vliegen dieper China in ligt; Shenzhen. Waar uiteindelijk om 17.30 uur (plaatselijke tijd, zes uur later dan in Nederland) de ‘wereldreis’ eindigt.

Bondscoach neemt vliegreis voor lief

,,Vliegen is al niet mijn hobby, dus het wordt voor mij persoonlijk geen leuk weekeinde’’, verklapt Kronenburg. Hij neemt het allemaal voor lief, want het WK lonkt enorm. ,,Dáár kijk ik wel heel erg naar uit, ook al is het verre van ideaal om in augustus een WK te spelen. De voorbereiding is toch anders dan op een WK in april, dat meteen aansluit op de competities. Maar ik denk dat alle Europese landen van dit WK daar last van hebben.’’

De bondscoach uit Den Haag doelt dan op Denemarken, Slowakije, Oostenrijk en Noorwegen. Dat zijn, uiteraard naast gastland China, de tegenstanders van Oranje.

Een heel behoorlijke lijst, met eigenlijk alleen maar ijshockeylanden, weet Kronenburg. ,,China is natuurlijk de titelfavoriet. Met direct daarnaast Denemarken, dat uit de A-groep gedegradeerd is. Die beide landen willen heel graag promoveren en daar zullen wij het heel zwaar tegen krijgen.’’

Twee oefenduels in acclimatisatieweek

Dat die twee landen de eerste en de laatste tegenstanders zijn, is een gelukkige loting, vindt Kronenburg; ,,We oefenen in de eerste acclimatisatieweek die we in China zijn tegen het gastland en Noorwegen, om daarna tegen Denemarken het WK te starten. Dan hebben we volgens mij wel in de gaten welk niveau we moeten halen om daarna tegen Slowakije, Oostenrijk en Noorwegen te proberen voldoende punten te halen om ons te handhaven.’’

Met de zinsnede ‘in de gaten’ doelt de vrouwencoach, bijgestaan door assistent-bondscoach Jennifer Wakefield, vooral op zijn groep van maar liefst negen WK-debutantes. Goalies Arwen ten Cate en Djarna Mans, de verdedigsters Danique Kohgee en Aime Seppenwolde, plus de aanvalsters Emily Olsthoorn, Isabella van den Thillart, Isabel Schollaard, Nina Visser en Bobbi Stropl trekken voor het eerst op een WK het Nederlands team-shirt aan.

Kronenburg moest doorselecteren, omdat drie ervaren krachten zich om diverse redenen (werk, vakantie, stoppen) voor het WK afzegden. ,,Nicky Tjin-A-Ton, Marije Dijkema en Julie Zwarthoed zijn er niet bij, maar dat is niet anders. Het geeft anderen weer een kans’’, weet Kronenburg.

Kronenburg: Nieuwe meiden moeten stappen maken

Jonge speelsters speelden begin dit jaar nog op het WK u18
Jonge speelsters speelden begin dit jaar nog op het WK u18

Hij blijft reëel: ,,Die nieuwe meiden zullen nog een paar stappen moeten maken in de laatste voorbereidingsweek en vooral in de twee oefeninterlands het hogere niveau moeten ervaren. En hopelijk snel oppikken. Maar daar heb ik oprecht veel vertrouwen in dat ze dat lukt.’’


Het doel in het overigens erg warme Shenzhen - ,,Het voelt warm aan door de hoge luchtvochtigheid, maar ook daar hebben de concurrenten mee te dealen en is voor iedereen dus een obstakel’’ - blijft handhaven.


,,Daar moeten we in geloven en geloven we ook in. We spelen in een schitterend stadion (het Shenzhen Universiade Center, red.) op een even mooi toernooi. We willen laten zien op dit niveau mee te kunnen. Als dat na een week ijshockeyen handhaving oplevert, voelt dat als kampioen worden’’, besluit Marco Kronenburg.

Speelschema Team NL Vrouwen I Jshockey WK 2023 China
— © IJshockey Nederland

Wedstrijdverslagen

IJshockey Nederland maakt direct na de duels verslagen en intervieuws met ons Team NL vrouwen ijshockey. Via alle socials houden wij jullie op de hoogte.