WK 2023 Shengzen China

WK 2023 Shenzhen China

Jet Milders

26 augustus 202321:45

Door Edwin Fischer

Player of the Match: Jet Milders en een eindanalyse van: Marco Kronenburg

China-Nederland 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)

Na ieder duel van Team NL ijshockeyvrouwen op het WK Divisie 1A in het Chinese Shenzhen geeft de Player of the match van die wedstrijd - exclusief voor IJshockey Nederland ‚Äď in een monoloog haar kijk op het resultaat.
Vandaag, in deze vijfde en laatste aflevering, sluiten we niet alleen af met Player of the match Jet Milders, maar ook met bondscoach Marco Kronenburg.

Jet Milders: ‚ÄėNu zonder emotie terugkijken op deze wedstrijd en dit toernooi is nog lastig hoor. We hebben een heel mooi WK gespeeld, maar zijn ook zwaar teleurgesteld van het ijs gestapt.

We begonnen tegen China met de kans op goud, maar staan nu zelfs naast het podium. Op doelsaldo, omdat we in de eerste wedstrijd van dit WK met te grote cijfers (6-1 nederlaag, red.) van Denemarken verloren. En die ploeg is daardoor naar de hoogste divisie gepromoveerd. Waar wij het in onze ogen het meest verdiend hadden.

We hebben nu tegen China ook wel de kansen gehad om minimaal overtime te halen. Dat was in elk geval voldoende geweest voor de historische promotie naar de A-poule. Maar het was ons net niet gegeven.

Want laten we wel zijn, we kwamen hier met als eerste doel om niet te degraderen. En zijn het toernooi ge√ęindigd met spelen om de titel.‚Äô

Overweldigd door spel van China

In de eerste periode hadden we het erg moeilijk. We waren denk ik overweldigd door het spel van China en door de 10.000 toeschouwers. Maar daarna hebben we ons gelijkwaardig getoond. Tegen een snel, gestructureerd en op elkaar ingespeeld China.

Logisch ook, want zij schijnen al anderhalve maand voor aanvang van dit WK intern gezeten te hebben hier in Shenzhen. Dat is even een andere voorbereiding dan wij hadden. Juist in dat licht bezien denk ik dat over een paar dagen de trots wel de boventoon gaat voeren.

Want laten we wel zijn, we kwamen hier met als eerste doel om niet te degraderen. En zijn het toernooi ge√ęindigd met spelen om de titel.‚Äô

De coach

055 A8033

Marco Kronenburg: ‚ÄėIn de voorbespreking heb ik de meiden gevraagd wat ze liever wilden; spelen om zilver en brons, zoals Denemarken en Oostenrijk vandaag moesten. Of spelen om de titel dan wel de vierde plaats. Zonder uitzondering kozen ze voor het vechten om goud.

En dat hebben ze gedaan. Ik denk dat het voor vrouwenijshockey een topduel was. Wij hebben als leeuwinnen gestreden. En zijn in dit toernooi stuk voor stuk gegroeid en beter geworden.

Ook als je dit WK afzet tegen die van vorig jaar. We hebben bijvoorbeeld 50 procent meer schoten op goal gehad. Toen wonnen we geen enkele wedstrijd, nu verslaan we gewoon landen als Noorwegen en Oostenrijk. En we hebben de beste aanvalster van dit toernooi in ons midden; Savine Wielenga. Dat is geen misselijke prestatie hoor.

Hopelijk is deze prestatie voor het NOC voldoende reden om ons weer in het olympische programma op te nemen. Ik denk dat deze meiden dat door dit WK verdienen.‚Äė

Omdat we vorig jaar eigenlijk gedegradeerd waren (Nederland mocht in Divisie 1 A blijven omdat Rusland en Wit-Rusland door de IIHF verbannen werden, red.) verspeelden we onze status als TeamNL van het NOC. Hopelijk is deze prestatie voor het NOC voldoende reden om ons weer in het olympische programma op te nemen. Ik denk dat deze meiden dat door dit WK verdienen.‚Äė