Eredivisie 2023/24

Stock puck aan stick

16 oktober 202308:11

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Leeuwarden pakt winst tegen Groningen

De drie ongeslagen ploegen in de Eredivisie handhaafden die status afgelopen weekeinde. Leeuwarden pakte in eigen huis tegen Groningen de winst, Zoetermeer won met ruime cijfers in Den Bosch en Utrecht nam de volle buit mee uit Geleen.

Een tegenvaller voor regerend kampioen Eindhoven Kemphanen. De ploeg van coach Larry Suarez was al afgereisd naar Breda voor het duel tegen de lokale Yeti's toen bleek dat de ijsbaan door een technische storing niet bruikbaar was. Daarmee kon Kemphanen onverrichterzake weer terug naar huis en blijft met twee punten uit drie wedstrijden in de onderste helft van de ranglijst. Eerder in de week werd de wedstrijd van Kemphanen tegen Leeuwarden al omgezet in een reglementaire 0-5 nederlaag vanwege het opstellen van te veel buitenlanders. Voor de ranglijst maakt dat echter geen verschil.

Ook Den Bosch en Geleen, die sterke tegenstanders troffen en respectievelijk hun vierde en vijfde nederlaag op rij leden, wachten nog op de eerste punten van het seizoen. De middenmoot in de Eredivisie bestaat uit Amsterdam, Nijmegen, Heerenveen en Dordrecht, die op drie tot zes punten van het trio ongeslagen koplopers volgen.

OG Capitals Leeuwarden - Gijs Hepro Groningen 5-2

Bijna zeshonderd toeschouwers zagen zaterdagavond hoe Leeuwarden zijn sterke seizoenstart een vervolg gaf tegen Groningen, 5-2. Voor Groningen, gewend aan goede seizoenen, betekent dit dat het team van hoofdcoach Ricardo Dijkema nog altijd wacht op de eerste zege. Het enige punt van het seizoen kwam in een nederlaag in overtime.

In de ijshal in Leeuwarden kwam Groningen via een goal van Joop Uchtman nog wel op voorsprong, maar keek na de eerste periode al tegen een 3-2 achterstand af. De ploeg kreeg een reeks powerplays die de kans boden om een beter resultaat in de boeken te zetten, maar doelman Jorrit Vos van Capitals hield na de eerste periode zijn doel schoon.

Pim van der Meulen scoorde twee keer en nam een assist voor zijn rekening voor Leeuwarden, Rastislav Veres was betrokken bij vier van de vijf treffers van Capitals, waarbij hij zelf een keer de trekker overhaalde. Tristan Houben en Leevi Juntunen scoorden de overige goals. Joonas Huovinen ontbrak in de opstelling van Capitals.

Red Eagles 's-Hertogenbosch - Sweetlake Panters Zoetermeer 0-9

Zoetermeer had uit in Den Bosch geen kind aan de thuisploeg. Na de eerste periode leidde de ploeg al met 0-4 en die voorsprong werd in het restant van het duel uitgebouwd naar een 0-9 overwinning. Met vijf powerplaygoals en een shorthanded treffer liet Panters vooral zijn kracht in de zogenoemde special situations zien.

Domykas Bisturys liep opnieuw zien een aanwinst te zijn voor Zoetermeer, hij nam de eerste drie goals van het duel voor zijn rekening en staat na vier duels al op 10 punten. Ook Berry Donders had een goede avond in Den Bosch. De ervaren verdediger die met Panters de overstap van de Beneliga naar de Eredivisie heeft gemaakt scoorde drie powerplay-goals op rij aan het einde van de tweede en het begin van de derde periode.

Smoke Eaters Geleen - Utrecht Dragons 1-3

De internationale aanwinsten van Utrecht zijn van groot belang bij de sterke seizoensstart van Dragons. Doelman Zachary Levac liet in de uitwedstrijd tegen Geleen weer zijn kwaliteiten zien, terwijl Brock Montgomery een goal en een assist had in de 1-3 overwinning in Geleen. Ook spelers uit Utrecht zelf dragen echter een stevige steen bij. Vince van de Kraak gaf zijn sterke start aan het seizoen een verdere draai met twee goals, terwijl de 19-jarige Tim Schaasberg twee assists voor zijn rekening nam. Aanvoerder Julian Markgraaf scoorde de enige Geleense treffer.

Dordrecht Lions - Unis Flyers Heerenveen

Unis Flyers kwam in Dordrecht al snel op voorsprong, maar verloor het duel tegen Lions uiteindelijk met 5-3. De Canadees Derek Seguin, vorig jaar kortstondig actief in de Landesliga in Duitsland, zorgde voor de vroege voorsprong voor Flyers. Nick van den Bos scoorde vervolgens zijn vierde van het seizoen om zijn ploeg zelfs op een riante 0-2 voorsprong te brengen.

Dordrecht deed via Levy Galjaard in de eerste periode al iets terug en haalde vervolgens in drie powerplays de volle buit binnen. Erik Brand scoorde twee keer met een man meer op het ijs en Rudolfs Lapsa nam een goal voor zin rekening. Levi Galjaard zette met zijn vierde van het seizoen, in het lege net, de kroon op de wedstrijd van Lions. De 19-jarige aanvaller pakte ook nog twee assists.

Amsterdam Tigers - Ahoud Devils Nijmegen 6-4

Amsterdam keek na twee periodes tegen Nijmegen aan tegen een 2-3 achterstand, maar draaide dit in een sterke openingsfase van de slotperiode om richting een 6-4 zege. De lijn met de Fin Samu Poutanen, de Let Alberts Kersons en de Wit-Rus Alexander Korol combineerde voor elf punten in het duel en vormde daarmee uiteindelijk het onderscheid met de uitdagers uit de Keizerstad.

Poutanen scoorde vier keer, Karol had vijf assists en Kersons een goal en een assist in het duel. De winnende goal in het duel kwam echter van de stick van Stef Overweg. Bij Nijmegen nam Mitch Bruijsten de eerste twee goals voor zijn rekening. De ervaren forward had ook nog een assist op de derde goal. Hij liep echter in de slotfase ook tegen een game misconduct op.

Stand Eredivisie 16-10-2023

Stand Eredivisie 16 10 2023