Eredivisie

Panters heeft gescoord tegen Geleen
Panters heeft gescoord tegen Geleen — © Robert Bos (Flickr)

6 februari 202413:28

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Zoetermeer bezorgt Devils koppositie

Zoetermeer Panters won afgelopen weekeinde de topper tegen Amsterdam. Omdat Nijmegen de winst pakte in Dordrecht, neemt Devils de koppositie over. Elders deden Utrecht, Heerenveen en Den Bosch goede zaken in de race om de laatste plekken in de play-offs. En waren er zeges voor Utrecht en Leeuwarden.

In de Eredivisie zijn nog drie speelrondes te gaan. De top-8 plaatst zich daarbij voor de kwartfinales van de play-offs. De ploeg die op dit moment nipt buiten de play-offs staat, Den Bosch, kan nog op maximaal 32 punten komen en moet dan hopen dat een van de clubs boven hen op de ranglijst punten blijft morsen. De Bosschenaren deden daar afgelopen weekeinde in ieder geval zelf alles aan met een knappe uitoverwinning in Eindhoven. Ook Utrecht en Heerenveen wonnen hun wedstrijden en versterkten daarmee hun positie.

Ook aan de kop van de ranglijst blijft het spannend in de strijd om het thuisvoordeel. Nijmegen nam afgelopen zaterdag met een overwinning in Dordrecht de koppositie over van Amsterdam. De ploeg uit de hoofdstad verloor voor het eerst dit seizoen in eigen huis. Zoetermeer Panters is daarmee tegelijkertijd de enige ploeg die dit seizoen twee keer heeft gewonnen van Amsterdam. Onderaan de ranglijst waren er forse nederlagen voor Breda en Geleen.

Sweetlake Panters Zoetermeer - Smoke Eaters Geleen 14-0

Het dubbele speelweekeinde van Zoetermeer begon vrijdag met een monsterzege op Geleen, dat met slechts 12 spelers was afgereisd naar het Silverdome. Dat was wel inclusief voormalig jeugdinternational Lars Engwegen. Na tien minuten spelen stond het al 5-0 in het voordeel van Panters, dat daarna uitliep naar de ruime overwinning. De statistieken zagen er daarbij natuurlijk goed uit. Zo scoorde Attila Birke drie keer en zetten ook andere spelers puike cijfers neer. Geleen liep tijdens het duel tegen geen enkele straf op.

Amsterdam Tigers - Sweetlake Panters Zoetermeer 3-5

Voor Panters was het een goede opmaat voor de topper voor bijna 1100 toeschouwers in Amsterdam op zaterdagmiddag. Zoetermeer won in het openingsweekeinde van het seizoen al in eigen huis van Tigers en voegde hier nu een uitoverwinning aan toe. De ploeg van coach Richard Borgman kwam in de eerste periode via goals van Attila Birke en Rick van Haren op een 0-2 voorsprong, maar zag Amsterdam via goals van Alexander Karol, Alberts Kirsons langszij komen. Bas Tammerijn gaf Zoetermeer in de slotperiode opnieuw het voordeel, maar Samu Poutanen zorgde ervoor dat de twee teams met nog zeven minuten te spelen weer op gelijke hoogte stonden. Een powerplaygoal van Sam Hayes beslechtte het duel uiteindelijk in het voordeel van Panters, dat via een treffer in het lege net van Ferenc Kocsis vlak voor het eindsignaal een einde maakte aan alle onzekerheid.

Dordrecht Lions - Ahoud Devils Nijmegen 3-8

Dordrecht Lions kwam tegen Nijmegen Devils in de tweede periode nog goed terug tot 3-4, maar Devils gaf gas in de openingsfase van de slotperiode om uiteindelijk met een ruime 3-8 overwinning uit Dordrecht te vertrekken. Aaron McLeod had drie goals en twee assists, Mitch Bruijsten trof twee keer doel en bereidde drie treffers voor, Nick de Jong had een goal en twee assists en ook Jakub Corba trof doel namens Devils. Janis Brakss, Floris Veenhuizen en Jet Milders waren de doelpuntenmakers voor Lions.

Smoke Eaters Geleen - Unis Flyers Heerenveen 0-10

Geleen had iets meer spelers in de bank voor de thuiswedstrijd tegen Flyers, maar kon niet voorkomen dat ook Heerenveen de dubbele cijfers haalde, 0-10. Oud-international Tony Demelinne scoorde vier keer voor Heerenveen en pikte ook nog twee assists op. Derek Seguin beperkte zich tot drie goals en één assist. Ook Gys Vollmann, Mike Groenhof en Tom van Houten werkten ook aan hun doelpuntentotaal. Valtteri Nousiainen had de shutout voor de Friese ploeg.

Den Bosch tegen Eindhoven 2024
Den Bosch tegen Eindhoven 2024 — © Roel Louwers

Eindhoven Kemphanen - Red Eagles 's-Hertogenbosch 4-6

Den Bosch pakte in een belangrijke wedstrijden in de race om de play-offs een knappe 4-6 overwinning in Eindhoven. In een tumultueuze slotfase vielen maar liefst vijf doelpunten, waarbij Eindhoven lange tijd uitzicht hield op een beter resultaat, maar uiteindelijk tekort kwam om overtime af te dwingen. De winnende goal in het duel was uiteindelijk voor Finn Filippini, die met een treffer in het lege net persoonlijk de zege voor de Bosschenaren veiligstelde.

Den Bosch kwam via Jim Jongmans in de openingsfase op voorsprong, maar zag Eindhoven via Roy Ansems al snel langszij komen. Die ontwikkeling herhaalde zich in de tweede periode toen Bryan Vos de Bosschenaren opnieuw op voosprong bracht, maar Niels Lemans dat onschadelijk maakte. Echter op de goal van Midas Deckers halverwege het duel moest Kemphanen het antwoord lange tijd schuldig blijven.

Elkaar snel opvolgende straffen voor Eindhoven bood Red Eagles de mogelijkheid met twee man meer op het ijs en nog minder dan tien minuten te spelen de marge te vergroten via Ryan Hooijmans. Kemphanen scoorde daarna via de tweede van Lemans en een treffer van Adam Jiracek nog twee keer, maar de dubbelslag van Filippini zorgde ervoor dat Den Bosch de belangrijke punten meenam naar huis.

Yeti's Breda - OG Capitals Leeuwarden 1-16

De hoogste zege van het speelweekeinde was voor Leeuwarden Capitals, dat de Yeti's uit Breda op de slachtbank legde voor een 1-16 overwinning. Leevi Juntunen had vijf goals en drie assists, Rastislav Vereš twee goals en zes assists en Pim van der Meulen vier goals en drie assists.

Utrecht - Groningen 2024
Utrecht - Groningen 2024 — © Actiefotografie.nl/Marco Spelten

Utrecht Dragons - Gijs HEPRO Groningen 3-2

Voor zo'n zeshonderd toeschouwers speelden Utrecht en Groningen een aantrekkelijke en spannende pot ijshockey die uiteindelijk door Dragons werd gewonnen. Dean Versteeg gaf de thuisploeg een vroege voorsprong, die in de tweede periode via Matt Caranci werd verdubbeld. Groningen deed in de slotperiode iets terug via Vainius Jankauskas, maar zag Dragons vijf minuten later antwoorden via Indy Bontan. Groningen had via Danny Kerstholt nog een treffer in petto, maar slaagde er in het restant van het duel niet meer in de gelijkmaker af te dwingen.

Komend speelweekeinde

Het speelweekeinde in de Eredivisie begint komende vrijdagavond in Nijmegen, dat de Yeti's uit Breda op bezoek krijgt. Een dag later speelt Utrecht een uitwedstrijd in Heerenveen in een duel met consequenties voor de strijd om de play-offs. De play-offs en de strijd om de koppositie staan een paar uur later ook op het spel als Dordrecht Lions gastheer is van Amsterdam Tigers. Later op de avond heeft Eindhoven de lastige uitwedstrijd in Leeuwarden op het programma staan en ontvangt Den Bosch de gasten uit Groningen. Op zondagavond heeft Den Bosch dan zijn tweede wedstrijd van het weekeinde op het programma staan als de ploeg op bezoek gaat bij Zoetermeer Panters.