Eredivisie

IMG 9043

10 maart 202422:41

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Amsterdam wint en bereikt finale

De finale in de Eredivisie gaat tussen Amsterdam Tigers en Nijmegen Devils. De ploeg uit de hoofdstad won zondagavond met 3-5 in Zoetermeer en plaatste zich daarmee voor de eindstrijd.

Daarmee zijn de play-offs in de Eredivisie tot nu toe feitelijk zonder verrassingen verlopen. De top-4 van de reguliere competitie plaatste zich voor de halve finales en de nummers Ć©Ć©n en twee van de competitie gaan nu uitmaken wie de titel pakt. Amsterdam heeft het thuisvoordeel in de best-of-three tegen Nijmegen.

In Zoetermeer kwam Amsterdam na iets minder dan zes minuten spelen op voorsprong via Jake White die na een handige pass van Billy Grapperhaus de score kon openen. Een tegenvaller voor Panters, dat tot dat moment het meeste puckbezit had gehad. De ploeg van Jobert van Koot maakte gebruik van opeenvolgende straffen tegen Stef Overweg en Alexander Karol door na zeventien minuten de gelijkmaker te scoren. Attila Birke schoot met een droog schot raak.

Toch was het Amsterdam dat met een voorsprong de kleedkamer opzocht voor de eerste pauze. In vier tegen vier was het met nog 35 seconden te spelen Tobias Kathan die met een snoeihard schot in de bovenhoek doelman Kevin Riedijk wist te verslaan voor de 1-2.

De tweede periode was waarschijnlijk de sterkste fase van Panters in de wedstrijd. De ploeg creƫerde de nodige kansen, zonder ze te benutten. Amsterdam kreeg echter in de slotfase van de periode een powerplay. Die leverde weliswaar niets op, maar Tigers hield wel puckbezit. Alexander Karol schaatste op kracht het vak van Panters binnen, combineerde met Samu Poutanen en scoorde zelf, 1-3.

Toch mocht Panters hoop blijven houden op een beter resultaat. Sam Hayes is een van de spelers in de Eredivisie die zijn doorbraak beleefde dit seizoen en ook in deze halve finale liet de 24-jarige forward zich nadrukkelijk zien. In de slotminuut van de tweede periode schaatste hij op het juiste moment richting het net om de pass op maat van Ivan Anic binnen te werken en het verschil weer terug te brengen tot een goal.

Net als in de eerste wedstrijd op zaterdag was Amsterdam de baas in de slotperiode. Via een flipperkastgoal van Lance van Duin en een hard schot van Poutanen liep het team van John Versteeg uit naar 2-5. Sam Hayes liet zich nog een keer zien door het vak binnen te schaatsen en met een kanonskogel in de bovenhoek te scoren. Het was echter uiteindelijk de laatste treffer van Panters in de huidige ijshockeyjaargang. Amsterdam gaat naar de finale.