Eredivisie 2023/24

Utrecht won in eigen huis van Breda Yeti's.
Utrecht won in eigen huis van Breda Yeti's. — © Actiefotografie.nl/Marco Spelten

9 oktober 202308:59

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Utrecht haalt dubbele cijfers tegen Breda

De koplopers in de Eredivisie wonnen afgelopen weekeinde hun wedstrijden, terwijl Nijmegen en Heerenveen ook hun ongeslagen status wisten te handhaven. Drie teams zijn nog altijd puntloos.

Na de derde speelronde in de Eredivisie staan drie ploegen op negen punten uit drie wedstrijden. Leeuwarden, Utrecht en Zoetermeer pakten afgelopen weekeinde voor de derde keer op rij de volle buit. Met een wedstrijd minder gespeeld hebben ook Nijmegen en Heerenveen nog geen punten verspeeld. Onderaan de ranglijst wachten Geleen, Breda en Den Bosch nog op het eerste punt van het seizoen.

Utrecht juicht in het duel tegen Breda
Utrecht juicht in het duel tegen Breda — © Actiefotografie.nl/Marco Spelten

Utrecht Dragons - Yeti's Breda

Utrecht Dragons zette zaterdagavond de grootste zege van deze speelronde in de Eredivisie in de boeken. De ploeg van hoofdcoach Willem van de Kraak klopte de Yeti's uit Breda met 12-3. Die uitslag was echter geen realistische weergave van de verhoudingen op het ijs. Yeti's speelde lange tijd goed mee met Dragons, maar liet zich in de openingsfase van de tweede periode de kaas van het brood eten.

Voorafgaand aan het duel zette Utrecht Dragons Tonny Collard in het zonnetje. De legendarische aanvaller van Utrecht en Oranje werd geƫerd vanwege zijn opname in de Hall of Fame van IJshockey Nederland enkele weken geleden. Vervolgens ontspon zich een gelijkopgaande wedstrijd waarin Utrecht-doelman Zachary Levac in de doelpuntloze eerste periode een aantal keren beslissend moest ingrijpen om een treffer van Breda te voorkomen.

Toen de dam eenmaal doorbrak, volgden de goals elkaar snel op op de met 450 toeschouwers gevulde Vechtsebanen. Na anderhalve minuut spelen in de tweede periode was het aanvoerder Vince van de Kraak die handig de openingstreffer scoorde. Negen minuten later was het al 7-0 in het voordeel van de thuisclub en was het duel beslist. Met twee treffers in de slotminuten van de periode deed Yeti's nog wel wat terug, maar Dragons liep in de slotperiode uit naar de dubbele cijfers.

Brock Montgomery scoorde drie keer en bereidde twee treffers voor namens Dragons. Vooral met het snoeiharde schot uit de pols in de bovenhoek waarmee hij zijn derde van de avond scoorde, liet de 31-jarige Canadees zien het vak na een paar jaar zonder ijshockey nog niet te zijn verleerd. Damian Weerheijm scoorde ook drie keer en Vince van de Kraak was goed voor twee goals en een assist. Arend Mijnsbergen was twee keer succesvol namens Yeti's.

Utrecht vervolgt het seizoen komende zaterdag uit bij Smoke Eaters Geleen. Breda ontvangt op dezelfde avond provinciegenoot Eindhoven.

Nijmegen won zijn eerste thuisduel van het seizoen tegen Den Bosch.
Nijmegen won zijn eerste thuisduel van het seizoen tegen Den Bosch. — © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

Nijmegen Devils - Red Eagles 's-Hertogenbosch

Ahoud Devils Nijmegen schudde een wat onrustige week van zich af met een 7-2 overwinning op Den Bosch. Op vrijdagavond was Nick de Jong betrokken bij de voorbereiding van vijf van de zeven treffers van Devils, Aaron McLeod werd na zijn twee goals uitgeroepen tot man of the match.

Devils nam op donderdag alweer afscheid van de net begonnen hoofdcoach Stefan Collard. Het bestuur noemde een verschil van inzicht over de ijstijd van jonge, Nijmeegse spelers als de reden om al na Ć©Ć©n wedstrijd afscheid te nemen van de pas afgelopen zomer aangetreden nieuwe technische man. Ray Gallagher stond in de bank als hoofdcoach en zag een Nijmegen dat zijn individuele surplus aan kwaliteit gebruikte om een redelijk eenvoudige zege te boeken op Den Bosch.

Na een wat rommelige openingsfase scoorde Guus Jansen met een schot van afstand. Vervolgens reageerde de vanuit Tilburg naar Nijmegen teruggekeerde Floris Vooren attent op een rebound na een schot van De Jong. Mitch Bruijsten scoorde zijn eerste treffer in het shirt van Nijmegen in het Triavium, terwijl ook Levi Houkes zijn rentree in het Triavium luister bijzette met een treffer. Mike Vedder en McLeod (2) namen de overige goals voor hun rekening.

Den Bosch zag een sterk optreden van doelman Thijs Kivits en wist de slotperiode gelijk te houden dankzij goals van Finn Filippine en een shorthanded treffer van Bryan Vos. Voor Devils was het feit dat 750 toeschouwers hun weg hadden gevonden naar het Triavium wellicht nog het beste nieuws van de avond.

Nijmegen reist volgend weekeinde af naar Amsterdam. Den Bosch ontvangt in eigen hal Zoetermeer.

Eindhoven Kemphanen - OG Capitals Leeuwarden

Een van de toppers van het speelweekeinde werd gespeeld in Eindhoven, waar de lokale regerende kampioen in de Eredivisie uitdager Leeuwarden ontving. Die wedstrijd leek in de derde periode uit te lopen op overtime, maar vijf seconden voor tijd was het uitgerekend Ratislav Veres die er met zijn tweede goal van de avond voor zorgde dat Capitals de volle buit meenam in de bus naar huis. Het moet vertrouwd gevoeld hebben voor Veres om in de ijshhal in Eindhoven te scoren.

Veres had Leeuwarden eerder op voorsprong gebracht. Na de gelijkmaker van Eruan Hendriks in de tweede periode liepen de Friezen via Pim van der Meulen en Leevi Juntunen uit naar een 1-3 voorsprong. Met goals van Branko Dijstelbloem en Niels Lemans binnen 47 seconden in de slotperiode trok Kemphanen de score weer recht in voorbereiding op de winnende treffer van Veres.

Kemphanen speelt komende zaterdag uit bij Breda. Leeuwarden ontvangt Groningen voor een noordelijke derby.

Sweetlake Panters Zoetermeer - Gijs Hepro Groningen

Zoetermeer Panters won vorig jaar in de Beneliga drie wedstrijden in reguliere speeltijd. Na drie speelronden in de Eredivisie heeft de ploeg die prestatie al geƫvenaard. Voor 300 toeschouwers tegen Groningen bleef het lang spannend, maar een treffer in het lege net van Sam Hayes besliste het duel definitief in het voordeel van Panters: 3-1.

Ferenc Kocsis had namens Panters de score geopend in de slotfase van de eerste periode. Teris Wright breidde die voorsprong met nog iets meer dan dertien minuten op de klok uit, maar Zahir Hup zorgde er niet veel later voor dat de uitkomst van het duel tot de slotminuut ongewis bleef.

Panters heeft een uitwedstrijd in Den Bosch op het schema staan, Groningen speelt uit bij Leeuwarden.

Unis Flyers Heerenveen - Smoke Eaters Geleen

Heerenveen is sterk begonnen aan de nieuwe competitie in de Eredivisie. De opleidingsploeg van Flyers opende het seizoen met een 2-5 zege in Eindhoven en voegde hier zondag een 3-1 zege op Geleen aan toe. Sebas Bruin, Nick van den Bos en Derek Seguin namen de goals voor hun rekening. Eaters deed alleen wat terug via een powerplaygoal van Sem Creuwels.

Flyers reist zaterdag af naar Dordrecht, Geleen ontvangt in eigen hal Utrecht.

20231008 Heerenveen Flyers Smoke Eaters 3
— © fanfoto.nl
20231008 Heerenveen Flyers Smoke Eaters
— © fanfoto.nl
20231008 Heerenveen Flyers Smoke Eaters 2
— © fanfoto.nl

Smoke Eaters Geleen - Amsterdam Tigers

Voor Geleen was het de tweede nederlaag van het weekeinde. Op zaterdag ontvingen de talenten van Eaters al titelfavoriet Amsterdam. Vijf verschillende spelers wisten het net te vinden namens Tigers in de 1-5 overwinning voor de hoofdstedelijke formatie. Samu Poutanen had een goal en twee asissts in het duel, terwijl ook Lance van Duin, Alberts Kirsons, Luca van der Genugten en Billy Grapperhaus tot scoren kwamen. Sem Creuwels was net als een dag later de enige doelpuntenmaker van Eaters.

Amsterdam heeft volgende week een thuiswedstrijd tegen Nijmegen op het programma staan.

VAN66 PRODUCTIE NL Smoke eaters Amsterdam Tigers Geleen 7 10 2023 34
— © van66Productie
VAN66 PRODUCTIE NL Smoke eaters Amsterdam Tigers Geleen 7 10 2023 23
— © van66Productie
VAN66 PRODUCTIE NL Smoke eaters Amsterdam Tigers Geleen 7 10 2023 12
— © van66Productie