Mitch Bruijsten scoort tegen Leeuwarden
Mitch Bruijsten scoort tegen Leeuwarden — © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

9 maart 202400:46

Eredivisie: Nijmegen slaat eerste slag tegen Leeuwarden

Ahoud Devils Nijmegen heeft de eerste wedstrijd in de serie tegen Leeuwarden op vrijdagavond naar zich toegetrokken. Mitch Bruijsten en Levi Houkes combineerden voor zes punten in de 4-1 zege voor de thuisclub.

De Nijmeegse ijshal was met 1550 toeschouwers uitverkocht voor de eerste ontmoeting in de best-of-three tussen Nijmegen en Leeuwarden, met als inzet een plek in de finale. Nijmegen won beide duels in de reguliere competitie en voegde daar in de play-offs een derde overwinning aan toe. Het was echter wel een duel dat zo'n beetje tot de slotminuut spannend bleef. Capitals krijgt zaterdagavond voor eigen publiek de kans op revanche. Als Leeuwarden deze wedstrijd wint, volgt dinsdagavond in Nijmegen een derde en beslissende wedstrijd.

Devils kwam na bijna acht minuten spelen op voorsprong via Mitch Bruijsten, die zichzelf in positie schaatste en daarna hard uithaalde voor de openingstreffer. De gelijkmaker van Leeuwarden na ruim 33 minuten ook een fraaie goal. David Bartos bediende van achter het net de opkomende Perttu Ahola op maat. Devils ging echter toch met een voorsprong de tweede pauze in. Op de powerplay bracht Derek Knetter zijn teamgenoot Levi Houkes in positie om met scherp te schieten.

Het was daarna Mitch Bruijsten die tien minuten voor tijd de marge veiliger maakte. De 34-jarige forward rondde een prachtige combinatie tussen Nick de Jong en Levi Houkes af. Met nog een minuut te gaan maakte Bruijsten vervolgens met zijn derde van de avond een einde aan eventuele illusies van Leeuwarden op een comeback.

De tweede halve finaleserie, tussen Amsterdam en Zoetermeer, begint zaterdag.