Eredivisie

Dordrecht - Amsterdam Eredivisie 2024
Dordrecht - Amsterdam Eredivisie 2024 — © Rene Kamps

4 maart 202410:04

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Dragons dwingt derde duel af

Amsterdam Tigers en Leeuwarden Capitals hebben zich geplaatst voor de halve finales van de play-offs in de Eredivisie. In de serie tussen Zoetermeer Panters en Utrecht Dragons moet het derde duel komende dinsdag de beslissing brengen.

Amsterdam Tigers haalde zondag de dubbele cijfers tegen Dordrecht Lions om zich overtuigend te plaatsen voor de Final Four in de Eredivisie. Lance van Duin scoorde drie keer namens de ploeg uit de hoofdstad en Jaimy Missler pakte de shutout in de 11-0 overwinning voor de nummer Ć©Ć©n in de reguliere competitie. Leeuwarden Capitals had het in Heerenveen een stuk lastiger, maar een powerplaygoal met nog minder dan vier minuten op de klok van David Bartos zorgde voor de 2-3 overwinning waarmee Capitals zich voor de halve finale plaatste.

Daarmee staat de eerste halve finaleserie vast. Nijmegen en Leeuwarden ontmoeten elkaar vanaf komend weekeinde in de strijd om een plek in de finale om het kampioenschap. Amsterdam moet nog even geduld hebben. Utrecht Dragons herstelde zich van de 7-0 nederlaag in Zoetermeer en won voor eigen publiek de tweede wedstrijd met 6-3. Komende dinsdag maken Panters en Dragons uit wie de uitdager van Tigers wordt.

Dordrecht Lions - Amsterdam Tigers 0-2

Amsterdam Tigers plaatste zich overtuigend voor de finale door Dordrecht Lions voor eigen publiek op een 0-11 nederlaag te trakteren. De ploeg uit de hoofdstad pakte via een powerplaygoal van Calvin Pohlman en treffers van Ryan Kƶlgen en Donny Pohlman binnen twaalf minuten het initiatief in de wedstrijd. Die voorsprong werd via Alberts Kiersons en Alexandar Makarin verder uitgebouwd in de tweede periode toen Levy Galjaard en Verners Krastins van het ijs werden gestuurd en Amsterdam een langdurige powerplay met twee man meer op het ijs had Twee keer Lance van Duin en een keer Alexander Karol zorgden ervoor dat de wedstrijd in deze fase van het duel definitief beslist werd. Een derde powerplaygoal voor Van Duin alsmede goals van Samu Poutanen en Nijs Hille zorgden ervoor dat de score de dubbele cijfers bereikte. Jaimy Missler had de shutout.

Amsterdam speelt in de halve finale tegen de winnaar van het derde duel tussen Zoetermeer Panters en Utrecht Dragons.

Unis Flyers Heerenveeen - OG Capitals Leeuwarden 0-2

Bijna 650 toeschouwers kwamen zondag af op het duel tussen het tweede team van Heerenveen en het eerste team van Leeuwarden, ondanks de finale met Flyers in Den Haag om het Nederlands kampioenschap op zondagmiddag. Ze kregen een wedstrijd voorgeschoteld die pas in de slotfase beslist werd. David Bartos scoorde met minder dan vier minuten te spelen op de powerplay de 2-3 om Leeuwarden naar de halve finale te schieten. Pim van der Meulen zette Capitals al vroeg in het duel op voorsprong, maar tegen de tijd dat scheidsrechters Pascal Keus en Rasmus Klintrot voor de eerste pauze floten, stond Flyers op voorsprong. Met twee man meer op het ijs was het eerst Tony Demelinne die de gelijkmaker scoorde. Toen een van de twee Brend de Jongs in de Capitals-opstelling een paar minuten later tegen een straf opliep, profiteerde Derek Seguin.

Leeuwarden heeft de productiefste ploeg in de Eredivisie en het was de recent ingevlogen Canadees Matthew Giannini die halverwege het duel het evenwicht herstelde. Het duurde tot de slotfase voor duidelijk werd dat in deze serie geen derde duel nodig is.

Utrecht Dragons - Sweetlake Panters Zoetermeer 1-1

Utrecht Dragons trok voor 800 toeschouwers de stand in de serie tegen Zoetermeer Panters gelijk. Het beslissende duel staat voor komende dinsdagavond op het programma in het Zoetermeerse Silverdome. Brock Montgomery nam zijn ploeg bij de hand en speelde met twee goals en een assist een belangrijke rol in de Utrechtse zege. Zoetermeer kwam in de openingsperiode via goals van Ferenc Kocsis en Sam Hayes wel twee keer op voorsprong, maar een dubbelslag van Montgomery en een goal van Tim Schaasberg zorgden ervoor dat Utrecht na de eerste periode al op voorsprong kwam.

Via Valentijn Scheffe kwam Zoetermeer in de tweede periode nog een keer langszij, maar via Indy Bontan heroverde Dragons het initiatief al snel. Spannend bleef het wel, tot Jason Boereboom kort voor tijd de voorsprong vergrootte. Met een treffer in het lege net zette Tim Kok een kroon op de wedstrijd van zijn ploeg, eindstand 6-3. Dylan Collard werd in de slotperiode van het ijs gestuurd in een duel met in totaal 80 strafminuten, waarvan 61 voor de winnende formatie van coach Willem van de Kraak.