Eredivisie

Stock - goaliestick en puck
— © Marco Spelten/IJshockey.com

1 maart 202410:46

Door Joep Meijsen

Preview: Play-offs in Eredivisie beginnen

De play-offs in de Eredivisie beginnen vanavond met het duel tussen Nijmegen en Eindhoven. Zaterdag gaan de andere drie series in de kwartfinales van de play-offs van start. Uiterlijk woensdagavond is duidelijk welke teams zich plaatsen voor de halve finales.

De series worden gespeeld in het best-of-three-format, met twee wedstrijden in het weekend en de eventuele beslissende derde ontmoeting komende dinsdag of woensdag. Dat is voor de teams in de Eredivisie, die meestal maar Ć©Ć©n wedstrijd per weekend spelen, al een behoorlijke verandering. De top-4 van de ranglijst heeft het thuisvoordeel in de kwartfinale. Ten opzichte van vorig jaar zijn er duidelijke veranderingen. Tilburg (niet meer in de Eredivisie), Den Bosch en Groningen (niet-geplaatst) ontbreken dit jaar in de zogenoemde post-season. Heerenveen, Nijmegen en Zoetermeer nemen hun plaatsen in. Daarmee zijn de nummers voorlaatst en laatst uit de reguliere competitie in de Eredivisie van afgelopen seizoen nu wel van de partij in de play-offs.

Amsterdam gaat als nummer Ć©Ć©n de play-offs in de Eredivisie in.
Amsterdam gaat als nummer Ć©Ć©n de play-offs in de Eredivisie in. — © Website Amsterdam Tigers

Amsterdam Tigers - Dordrecht Lions

Ranking in competitie: Amsterdam 1, Dordrecht 8
Opgetelde uitslag wedstrijden dit seizoen:
10-5 (twee zeges Amsterdam)
Jongste ontmoeting:
10 februari 2024 in Dordrecht, 3-4 voor Amsterdam
Topscorers:
Samu Poutanen (Amsterdam), Janis Brakss (Dordrecht)
Goalies:
Jaimy Missler startte de meeste wedstrijden voor Amsterdam. Cas Neuman startte de meeste duels voor Dordrecht

Amsterdam beschikt met Samu Poutanen, Alexander Karol en Alberts Kirsons over een bijzonder trefzeker trio. De drie scoorden samen bijna 55 procent van de Amsterdamse doelpunten. Het is bovendien een ploeg die eigenlijk het hele jaar constant was en een interessante mix is van buitenlanders, ervaren Nederlanders en een aantal talenten. Als nummer Ć©Ć©n natuurlijk favoriet in de serie tegen Dordrecht Lions, al was de laatste ontmoeting tussen de twee ploegen er een waarin Dordrecht het tot de laatste seconde spannend hield. Dordrecht heeft in de Letten Janis Brakss en Rudolfs Lapsa twee sterkhouder en met mannen als Floris Veenhuizen en Levy Galjaard ook spelers die een goed seizoen hebben gedraaid. De ploeg gaat echter wel door een moeilijke periode heen met nederlagen in de laatste zeven wedstrijden, waaronder dik verlies tegen Leeuwarden in het slotweekend. De ploeg van coach Paul Vincent won pas Ć©Ć©n keer in 2024, op 6 januari uit bij Breda.

Nijmegen - Leeuwarden
Nijmegen - Leeuwarden — © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

Ahoud Devils Nijmegen - Eindhoven Kemphanen

Ranking in competitie: Nijmegen 2, Eindhoven 7
Opgetelde uitslag wedstrijden dit seizoen:
19-6
Jongste ontmoeting:
23 februari 2024 in Nijmegen, 12-3 voor Nijmegen
Topscorers:
Mitch Bruijsten (Nijmegen), Niels Lemans (Eindhoven)
Goalies:
Tomislav Hrelja startte de meeste wedstrijden voor Nijmegen. David Reid startte alle wedstrijden voor Eindhoven

Nijmegen Devils maakte aan het begin van het seizoen een doorstart die tot nu toe sportief een succes is. De lijn van Mitch Bruijsten, Aaron McLeod en Levi Houkes is daarbij een belangrijke sleutel. Het trio nam bijna 65 procent van de goals van Devils voor zijn rekening. Devils verspeelde kort voor het einde van de competitie de eerste plaats op de ranglijst, maar zal toch met tevredenheid terugkijken op de reguliere competitie. Dat zal minder gelden voor tegenstander Eindhoven, dat echter wel nog altijd de regerende kampioen is. Dit seizoen leverde de club flink in op scorend vermogen en incasseerde ook meer doelpunten. Kemphanen werd echter vorig jaar ook maar vierde in de reguliere competitie en won uiteindelijk de titel door van twee hogergeplaatste teams te winnen. Eindhoven zal ook nu uit een ander vaatje moeten tappen, Nijmegen won de twee onderlinge wedstrijden in de competitie overtuigend.

Transfers eredivisie

OG Capitals Leeuwarden - Unis Flyers Heerenveen

Ranking in competitie: Leeuwarden 3, Heerenveen 6
Opgetelde uitslag wedstrijden dit seizoen:
15-8
Jongste ontmoeting:
23 december 2023 in Leeuwarden, 7-3 voor Leeuwarden
Topscorers:
Rastislav Veres (Leeuwarden), Derek Seguin (Heerenveen)
Goalies:
Jorrit Vos startte de meeste wedstrijden voor Leeuwarden. Valtteri Nousiainen startte de meeste wedstrijden voor Heerenveen

Leeuwarden versterkte de ploeg met de Slowaak Rastislav Veres die de afgelopen jaren een belangrijke factor was in het succes van Eindhoven. Samen met het Finse duo Joonas Huovinen en Leevi Juntunen alsmede Pim van der Meulen zorgde hij ervoor dat het Capitals niet aan scorend vermogen ontbrak. Huovinen ontbreekt in de play-offs, maar zijn Canadese vervanger Matthew Giannini scoorde in twee duels ook alweer zes keer. Leeuwarden heeft de meestscorende ploeg van de Eredivisie, maar incasseerde van de teams met thuisvoordeel in de play-offs ook de meeste doelpunten. Heerenveen won sinds de laatste ontmoeting met Leeuwarden zeven van zijn negen wedstrijden om zich voor de play-offs te plaatsen. De ploeg heeft een solide doelman, een makkelijk scorende Canadees, veel hardwerkende jonge spelers, het scorende vermogen van Tony Demelinne en zal dankzij de recente resultaten met gegroeid zelfvertrouwen aan de play-offs beginnen.

Zoetermeer Panters speelt in de play-offs tegen Utrecht Dragons
Zoetermeer Panters speelt in de play-offs tegen Utrecht Dragons — © Robert Bos (Flickr)

Sweetlake Panters Zoetermeer - Utrecht Dragons

Ranking in competitie: Zoetermeer 4, Utrecht 5
Opgetelde uitslag wedstrijden dit seizoen:
8-7
Jongste ontmoeting:
27 januari 2024 in Utrecht, 4-3 voor Utrecht
Topscorers:
Sam Hayes (Zoetermeer), Brock Montgomery (Utrecht)
Goalies:
Kevin Riedijk startte de meeste wedstrijden voor Zoetermeer, Zachary Levac startte de meeste wedstrijden voor Utrecht

De op papier spannendste serie in de kwartfinales van de play-offs, ook omdat Utrecht de laatste ontmoeting tussen de twee teams won. Dat neemt niet weg dat Panters een team op het ijs brengt barstensvol Beneliga-ervaring, met een paar prima aanvullingen van buiten. Het sterke seizoen van Sam Hayes is daarbij een mooie bonus voor Panters, dat ook defensief een goed jaar had. Het is ook de enige ploeg die dit seizoen twee keer van de winnaar in de reguliere competitie, Amsterdam, wist te winnen. Het treft in Utrecht in de eerste ronde een ploeg met een iets wisselvalliger seizoen, die echter met Brock Montgomery wel een van de beste spelers in de competitie in de opstelling heeft. De ploeg heeft met Zachary Levac bovendien een doelman die boven zichzelf kan uitstijgen en won zes van zijn laatste zeven wedstrijden, waardoor de ploeg met vorm aan de play-offs begint.