Eredivisie

Nijmegen - Leeuwarden
Nijmegen - Leeuwarden — © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

29 januari 202410:02

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Dubbelslag Devils tegen Leeuwarden

De top-4 op de ranglijst in de Eredivisie is voorlopig een top-2 geworden. Leeuwarden verloor twee keer van Nijmegen en Zoetermeer ging onderuit in Utrecht. Den Bosch snoepte in eigen huis een puntje af van Amsterdam.

Amsterdam blijft na de 18e speelronde in de Eredivisie koploper. De ploeg uit de hoofdstad kwam dit weekeinde twee keer in actie. Op zaterdag had de ploeg van John Versteeg overtime nodig om in Den Bosch te winnen. Een dag later was er wel de volle buit thuis tegen Eindhoven. Nijmegen Devils volgt op Ć©Ć©n punt op de tweede plaats. De ploeg uit de Keizerstad sloot een dubbele afspraak met voormalig lijstaanvoerder Leeuwarden af met de maximale buit. De vierde ploeg in de top-4, Zoetermeer, verloor in Utrecht. Leeuwarden staat daardoor ineens zeven punten achter Amsterdam en Zoetermeer tien. Panters heeft nog wel een wedstrijd in de hand.

Elders in de Eredivisie was er een ruime overwinning voor Groningen in eigen huis tegen Geleen en voor Eindhoven tegen Breda. Heerenveen zette zijn goede reeks voort met een thuiszege op Dordrecht. Daardoor kruipt ook de middenmoot dichter tegen elkaar. Het verschil tussen de nummers vijf, Kemphanen, en acht, Flyers, is zeven punten. De meeste teams in de Eredivisie hebben nog vier wedstrijden te spelen in de reguliere competitie.

Ratislav Veres van Leeuwarden had een zeldzaam weekeinde zonder punten, maar blijft met 63 punten in 18 wedstrijden de topscorer in de Eredivisie. Aaron McLeod van Nijmegen (54) en zijn teamgenoot Mitch Bruijsten (53) zijn nu de nummers twee en drie op die lijst. Met 31 goals in 14 wedstrijden is Bruijsten de scherpste schutter in de Eredivisie.

Ahoud Devils Nijmegen - OG Capitals Leeuwarden 4-2

Het Nijmeegse Triavium liep vol voor de topper tussen de nummers twee en drie van de Eredivisie. Daarin sloeg Capitals al snel zijn slag. Binnen vier minuten stond de ploeg uit de Friese hoofdstad met 0-2 voor dankzij goals van Joel Muizer en Perttu Ahola. Devils, dat aantrad zonder Eef Gerritsen, kreeg vrijwel direct na de eerste hervatting een penaltyshot, dat door Mitch Bruijsten vlekkeloos werd afgerond. Een powerplaygoal van Jakub Corba zette Nijjmegen daarna op voorsprong en na goals van Levi Houkes en de tweede van Bruijsten had Nijmegen het duel na veertig minuten stevig in handen.

Leeuwarden kreeg in de slotperiode nog kansen om het gat te verkleinen, maar tegen de tijd dat de ploeg de puck nog een keer achter doelman Tomislav Hrelja wist te krijgen had het eindsignaal net geklonken. Aaron McLeod had twee assists voor Nijmegen.

Nijmegen - Leeuwarden
Nijmegen - Leeuwarden — © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

OG Capitals Leeuwarden - Ahoud Devils Nijmegen 4-5

Twee dagen later moest Nijmegen opnieuw terugkomen uit achterstand tegen Leeuwarden. Na een doelpuntloze eerste periode sloeg Capitals via zijn Finnen Leevi Juntunen en Joonas Huovinen toe in de tweede periode. De goal van Juntunen was de eerste van drie powerplaygoals voor Capitals.

In een rommelige openingsfase van de slotperiode met veel straffen kwam Nijmegen al snel weer op gelijke hoogte. Nick de Jong op de powerplay en Aaron McLeod met een penaltyshot brachten Devils langszij. Anderhalve minuut later was het de beurt aan een van de twee Brend de Jongs aan de kant van Capitals om op de powerplay raak te schieten en zo de weegschaal weer richting Leeuwarden te veranderen.

Lang duurde dat niet. Nog binnen de minuut bracht Derek Knetter de teams weer in evenwicht. Het was Floris Vooren die Nijmegen met nog acht minuten spelen voor het eerst in het duel op voorsprong bracht. In de slotfase verruimde Levi Houkes de Nijmeegse marge met wat uiteindelijk het winnende doelpunt was. De andere Brend de Jong van Capitals was in de slotminuut nog succesvol, maar verder dan dat kwam Leeuwarden niet meer.

Voor Devils was het de twaalfde overwinning op rij. Capitals verloor vrijdag voor het eerst sinds 16 januari. Nijmegen speelt komende zaterdag uit bij Dordrecht. Leeuwarden heeft dezelfde dag een uitwedstrijd bij Breda op het schema staan.

Red Eagles 's-Hertogenbosch - Amsterdam Tigers 2-3 (OT)

Den Bosch leek voor eigen publiek tegen Amsterdam lange tijd op weg naar een verrassing. Finn Filippini scoorde zijn tiende en elfde van het seizoen om de Bosschenaren, waar Tigers alleen een goal van Donny Pohlman, zijn eerste van het seizoen, tegenover zette. Een late powerplay bood Amsterdam de kans om de wedstrijd naar overtime te brengen. Samu Poutanen liet die buitenkans niet schieten. In de extra speeltijd won Calvin Pohlman de wedstrijd namens Amsterdam.

Den Bosch heeft voor komende zaterdag een uitwedstrijd bij Eindhoven op het speelschema staan.

Amsterdam Tigers - Eindhoven Kemphanen 6-2

Amsterdam hield het puntverlies in het dubbele weekeinde beperkt tot Ć©Ć©n punt met een 6-2 overwinning op Eindhoven. Bijna duizend toeschouwers zagen hoe Alexander Karol en Niels Lemans doelpunten uitwisselden aan beide kanten van het eerste rustsignaal. Halverwege het duel nam Amsterdam daarna de controle over het duel compleet over met vier goals in minder dan 3,5 minuut.

Achter elkaar troffen Calvin Pohlman, Lance van Duin, Stef Overweg en Ryan Kƶlgen raak. Lenny van de Kerkhof deed niet veel later iets terug namens Kemphanen om een paar doelpuntrijke minuten af te sluiten. De eerste van het seizoen voor de 18-jarige forward.

In de slotfase liep Amsterdam tegen de nodige straffen op, waardoor Kemphanen met twee man meer op het ijs de kans kreeg nog dichterbij te komen. De goal viel echter aan de andere kant, de 27e van het jaar voor Samu Poutanen.

Amsterdam heeft voor komende vrijdag de topper tegen Zoetermeer op het programma staan. Kemphanen speelt thuis tegen Den Bosch.

Utrecht Dragons - Zoetermeer Panters
Utrecht Dragons - Zoetermeer Panters — © Actiefotografie.nl/Marco Spelten

Utrecht Dragons - Sweetlake Panters Zoetermeer 4-3

Zoetermeer kwam op de Vechtsebanen voor 450 toeschouwers na een doelpuntloze openingsperiode via Sam Hayes op voorsprong. In een spannende wedstrijd was het halverwege het duel Indy Bontan die de gelijkmaker scoorde namens de Utrechters. Vervolgens gaven Andrew Trapman en Brock Montgomery Dragons het voordeel in het duel. De treffer van Trapman was Ć©Ć©n van de twee shorthanded goals van Utrecht, de treffer van Montgomery viel op de powerplay.

Bontan scoorde shorthanded vroeg in de slotperiode met zijn tweede van de avond de vierde Utrechtse goal, die uiteindelijk het verschil tussen de twee ploegen zou vormen. Hayes zorgde met nog vier seconden te spelen met zijn tweede voor de 4-3 eindstand.

Panters speelt komende vrijdag thuis tegen Geleen en reist een dag later af naar Amsterdam. Utrecht ontvangt op zaterdag Groningen.

Gijs Hepro Groningen - Smoke Eaters Geleen 11-1

Groningen speelt niet het meest succesvolle seizoen in zijn recente geschiedenis, maar haalde zaterdagavond voor 625 toeschouwers stevig uit tegen hekkensluiter Geleen, 11-1. Vainius Jankauskas en Toms Breikss scoorden ieder drie keer namens de Gijssies, terwijl Joop Uchtman twee keer succesvol was. Ook Carsten Smit, Flynn Hayward Jones en Tim Bartels toonden zich doeltreffend. Aaro Tuominen nam de Geleense eretreffer voor zijn rekening.

Gijs speelt zaterdag in Utrecht, terwijl Eaters op vrijdag al een uitwedstrijd in Zoetermeer op het speelschema heeft staan en een dag later Heerenveen ontvangt voor een dubbel weekend.

Unis Flyers Heerenveen - Dordrecht Lions 4-2

Derek Seguin scoorde drie keer namens Heerenveen in de 4-2 zege op Dordrecht Lions. De Canadees trof in iedere periode Ć©Ć©n keer raak. Max Rensch zorgde in de slotfase voor de slagroom op de Friese taart. Dordrecht kwam in de tweede periode via Martijn Broerse en Janis Brakss nog wel terug tot 2-2, maar verliet Thialf puntloos. Mike Groenhof had twee assists namens Heerenveen, terwijl Floris Veenhuizen beide Dordtse goals voorbereidde.

Dordrecht ontvangt zaterdag Nijmegen, Heerenveen reist zaterdag af naar Geleen.

Eindhoven - Breda
Eindhoven - Breda — © Roel Louwers/ISO Sports Photography

Eindhoven Kemphanen - Yeti's Breda 14-3

Eindhoven Kemphanen boekte op zaterdagavond voor 819 toeschouwers een monsterzege op provinciegenoot Breda, 14-3. Succesvolste schutter aan de kant van de ploeg uit de Lichtstad was Niels Lemans die vier keer raakschoot en ook nog een assists noteerde. Dubbeltreffers waren er voor Damian Kluijtmans, CornƩ van Stuijvenberg, Chiel Becht en Karlis Andersons.

Binnen twee minuten stond Eindhoven al op 2-0 en de ploeg keek daarna niet meer om en liep uit naar dubbele cijfers. Ook Mike Verschuren en Stan Jatczak troffen nog doel. Bram van Uden, Mario Zitella en Diego Kleijssen scoorden de Bredase goals.

Kemphanen ontvangt zaterdag in eigen hal Den Bosch, terwijl Breda gastheer is van Leeuwarden.