Nijmegen in Leeuwarden. Bruijsten scoort.
Nijmegen in Leeuwarden. Bruijsten scoort. — © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

10 maart 202408:50

Eredivisie: Devils in finale, comeback-winst Tigers

De eerste finalist in de Eredivisie is bekend. Nijmegen Devils won na een sterke derde periode in Leeuwarden en besliste zo de best-of-three in het eigen voordeel. Zoetermeer leek lange tijd de beste papieren te hebben in Amsterdam, maar Tigers sloeg in de tweede helft van het duel terug om de wedstrijd alsnog te winnen.

Amsterdam Tigers - Sweetlake Panters Zoetermeer 7-6

Amsterdam scoorde zes goals op rij voor een comeback in de thuiswedstrijd tegen Zoetermeer en een 1-0 voorsprong in de halve finaleserie. Lange tijd leek Panters de beste papieren te hebben om het initiatief in de serie naar zich toe te trekken, maar in de slotperiode stelde Amsterdam uiteindelijk toch de winst in het openingsduel in de serie veilig. Calvin Pohlman en Samu Poutanen hadden ieder twee goals voor Amsterdam. Michael van Rijswijk scoorde twee powerplaygoals namens Panters.

De aanvoerder van Zoetermeer scoorde zijn eerste treffer met een man meer op het ijs al vroeg in het duel, maar Alexander Karol zorgde er halverwege de openingsperiode met een shorthanded goal voor dat de ploegen weer op gelijke hoogte kwamen. Het was echter Panters dat na twintig minuten met het beste gevoel van het ijs stapte. Attila Birke zette de ploeg van coach Jobert van Koot opnieuw op voorsprong en in de slotminuut plaatste Berry Donders de kers op de taart met de derde treffer voor Zoetermeer.

In de tweede periode breidde Panters de voorsprong verder uit via goals van Ferenc Kocsis en Dominykas Bisturys en kwam daarmee in een ijzersterke positie. Amsterdam heeft echter een van de beste powerplays van de Eredivisie. Via goals van Poutanen en Michael Mackie-Kwist waren de hoofdstedelingen in de slotfase van de tweede doorgang al dichterbij gekropen.

Een reeks straffen tegen Zoetermeer in de eerste tien minuten van de slotperiode boden Amsterdam voor 1100 toeschouwers daarna de opening die het zocht om de verhoudingen in het duel definitief te veranderen. Pohlman scoorde twee keer op de powerplay om de stand in de wedstrijd weer in evenwicht te brengen. Vervolgens bracht Nijs Hille zijn ploeg met een powerplaygoal voor het eerst op voorsprong. Poutanen leek daarna met zijn tweede van de avond het duel definitief op slot te gooien.

Een powerplaygoal van Van Rijswijk gaf Panters nog wat hoop, maar uiteindelijk stapte Amsterdam na het laatste eindsignaal van scheidsrechters Stef Oosterling en Jeroen Hesselberth als winnaar van het ijs. Het tweede duel in deze serie staat voor vanavond kwart over zes op het programma in het Silverdome. De eventuele beslissende derde wedstrijd wordt dinsdag in Amsterdam gespeeld.

OG Capitals Leeuwarden - Ahoud Devils Nimegen 4-6

Nijmegen Devils scoorde vijf keer in de slotperiode om de achterstand in Leeuwarden om te buigen in winst en daarmee een plaats in de finale. Mitch Bruijsten had drie goals en twee assists, Aaron McLeod scoorde twee keer en bereidde twee goals voor. Levi Houkes had een goal en twee assists. Matthew Giannini tekende voor een goal en een assist namens Leeuwarden.

Capitals begon sterk aan het duel en werd na tien minuten beloond met een powerplaygoal van Joel Muizer. Devils kwam via Mitch Bruijsten binnen seconden weer langszij, maar een goal van Giannini op de volgende powerplay van Capitals zorgde ervoor dat Leeuwarden een voorsprong de eerste pauze in ging.

Voor 800 toeschouwers in de stijf uitverkochte hal in de Friese hoofdstad breidde Leeuwarden zijn voordeel in de tweede periode uit via een goal van Perttu Ahola, waarmee een derde duel in de serie een duidelijke optie werd.

Een sterke slotperiode van Nijmegen zette het duel daarna echter op zijn kop. Binnen zeventien seconden scoorden McLeod en Bruijsten in de openingsfase van de derde periode om de ploegen weer op gelijke hoogte te brengen. Vervolgens zette Bruijsten Nijmegen voor het eerst in het duel op voorsprong. Toen McLeod met nog zes minuten te spelen de Nijmeegse marge verdubbelde, had dat de beslissing in het duel kunnen zijn.

Leeuwarden toonde echter veerkracht en profiteerde van een late powerplay om nog terug te komen tot op een goal. De ploeg van coach Arjan Peters kreeg nog kansjes op de gelijkmaker, maar een treffer in het lege net van Levi Houkes maakte aan alle onzekerheid een einde. Nijmegen naar de finale.

Als Amsterdam zich voor de finale plaatst, heeft Tigers het thuisvoordeel. Als in de andere halve finale Zoetermeer zich voor de eindstrijd plaatst, is het thuisvoordeel voor Nijmegen.