Eredivisie

Eindhoven Nijmegen 2024 Levi Houkes

3 maart 202408:56

Eredivisie: Devils door, Tigers, Capitals en Panters op voorsprong

De kwartfinales van de play-offs in de Eredivisie verlopen nog zonder verrassingen. Nijmegen plaatste zich ten koste van Eindhoven al voor de halve finale. Amsterdam, Leeuwarden en Zoetermeer wonnen hun thuiswedstrijden en staan daarmee op voorsprong in hun series.

Ahoud Devils Nijmegen - Eindhoven Kemphanen 2-0

Nijmegen plaatste zich zaterdagavond met een 8-4 overwinning in Eindhoven als eerste voor de halve finales van de het kampioenschap in de Eredivisie. Levi Houkes had drie goals en twee assists, Mitch Bruijsten twee goals en drie assists en Aaron McLeod een goal en drie assists. Ook Eef Gerritsen en Renzo van Brink troffen doel namens Nijmegen, dat de serie van een incompleet Eindhoven zeker niet cadeau kreeg. In de thuiswedstrijd voor ruim 1200 toeschouwers kwam de ploeg van Larry Suarez via Karlis Andersons zelfs vroeg op voorsprong en bij een stand van 3-4 kreeg Kemphanen zelfs nog een penaltyshot om langszij te komen. Uiteindelijk liep Nijmegen daarna toch uit naar een beslissende voorsprong. Andersons scoorde twee keer, Niels Lemans was succesvol en Stan Jatczak scoorde een goal voor Eindhoven.

Op vrijdagavond scoorde Derek Knetter voor ruim 1500 toeschouwers twee keer om Nijmegen Devils aan een voorsprong te helpen in de serie. Ook in deze wedstrijd maakte Eindhoven het lang spannend, door terug te komen nadat Devils via Houkes en Knetter op een 2-0 voorsprong was gekomen. Powerplaygoals van Andersons en Damian Kluijtmans zorgden ervoor dat de teams met nog twaalf minuten te spelen gelijk stonden. De tweede treffer van Knetter en een treffer van Floris Vooren zorgden ervoor dat Nijmegen het duel alsnog won.

Amsterdam Tigers - Dordrecht Lions 1-0

Amsterdam staat op 1-0 in de best-of-three na een 9-3 overwinning in het eerste duel tegen Dordrecht. Voor 750 toeschouwers in de Jaap Edenhal kwam Tigers via een shorthanded goal van Tobias Kathan na tien minuten spelen op voorsprong. Floris Veenhuizen benutte een penaltyshot om Lions langszij te brengen, maar in dezelfde powerplay zorgde Samu Poutanen ervoor dat de hoofdstedelingen alsnog met een voorsprong de eerste pauze in gingen.

Rudolfs Lapsa zorgde met een tweede shorthanded goal voor Lions opnieuw voor evenwicht, maar powerplay-goals van Calvin Pohlman en Michael Mackie-Kwist en het eerste reguliere doelpunt van het duel van Alberts Kirsons gaven Amsterdam definitief controle over het duel, hoewel Lapsa met twee man meer op het ijs nog wel iets terugdeed later in de tweede periode. In de slotperiode zorgden Stef Overweg, Rocco van Hoorn, Poutanen met zijn tweede en Billy Grapperhaus ervoor dat Tigers nog maar een zege nodig heeft om de halve finale te bereiken.

OG Capitals Leeuwarden - Unis Flyers Heerenveen 1-0

Leeuwarden Capitals kwam met een doelpuntrijke zege op 1-0 in de Friese serie tegen Heerenveen. De 750 toeschouwers in de provinciehoofdstad zagen veertien doelpunten, waarvan negen van de thuisclub, die vier keer scoorde in de eerste tien minuten. Tegen de tijd dat scheidsrechters Rasmus Klintrot en Jos Korte het eerste rustsignaal bliezen stond Capitals 6-3 voor, waarmee Leeuwarden de uiteindelijke winstmarge al bijna op het scorebord had staan.

Perttu Ahola scoorde drie keer namens Leeuwarden, Rastislav Veres nam twee goals voor zijn rekening. Ook Matthew Giannini, David Bartos en Jonas Huovinen kwamen tot scoren. Derek Seguin was betrokken bij alle vijf de Heerenveense doelpunten, waarbij hij er zelf drie scoorde. Tony Demelinne en Mike Groenhof scoorden de andere twee Flyers-goals.

Zoetermeer Panters - Utrecht Dragons 1-0

Op papier zou de wedstrijd tussen de nummers vier en vijf de spannendste serie in de kwartfinales moeten zijn. Zoetermeer Panters trof in eigen huis voor 900 toeschouwers zelf maar liefst zeven keer, terwijl doelman Kevin Riedijk de shutout pakte. Het duurde wel 26 minuten voor het eerste doelpunt viel, maar daarna troffen zes verschillende Panters-spelers doel. Alleen Berry Donders scoorde twee keer. Rick van Haren zette de thuisclub op voorsprong en zag daarna ook zijn teamgenoten Dominykas Bisturys, Ferenc Kocsis, Attila Birke en Valentijn Scheffe scoren.