Eredivisie 2023/24

Aaron McLeod scoort namens Nijmegen in het Eredivisie-duel tegen Heerenveen
Aaron McLeod scoort namens Nijmegen in het Eredivisie-duel tegen Heerenveen — © IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

30 oktober 202308:07

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Dordt breekt streak van Utrecht

Dordrecht Lions won zaterdag de spannende uitwedstrijd in Utrecht, waardoor Dragons hun ongeslagen status kwijt zijn. Den Bosch haalde uit bij Breda de eerste punten van het seizoen en Nijmegen won met ruime cijfers van Heerenveen.

Slechts drie wedstrijden op het programma in de Eredivisie afgelopen weekeinde. Aanleiding is de herstart van de bekercompetitie, waardoor vijf clubs daar druk mee waren. Leeuwarden plaatste zich als vertegenwoordiger van de Eredivisie voor de halve finales van de beker. Eindhoven zorgde voor een klein stuntje door de uitwedstrijd in Geleen te winnen, al was het na de ruime nederlaag een dag eerder niet voldoende voor een plek in de halve finales. De wedstrijden in de Eredivisie stelden Nijmegen en Dordrecht in staat om hun positie in de middenmoot te versterken. Den Bosch is door de winst in Breda van de hatelijke nul af en is nu de nummer tien op de ranglijst.

Ahoud Devils Nijmegen - Unis Flyers Heerenveen 6-0

Nijmegen boekte op vrijdagavond voor bijna zeshonderd toeschouwers in het Triavium een soepele overwinning op Heerenveen. Tomislav Hrelja pakte de shutout in een wedstrijd waarin de uitslag zonder het sterke optreden van Valtteri Nousiainen in het net bij Flyers hoger had kunnen uitvallen. Aaron McLeod scoorde zijn vijfde en zesde goal van het seizoen en pikte ook nog een assist op. Levi Houkes, Jakub Corba, Derek Knetter en Eef Gerritsen namen de andere treffers voor hun rekening. Bij Nijmegen ontbrak de geschorste Mitch Bruijsten voor de tweede wedstrijd op rij.

Devils wacht komende vrijdag een uitdaging tegen het in de Eredivisie nog ongeslagen Zoetermeer dat op bezoek komt. Flyers krijgt zaterdag een nieuwe kans in eigen huis tegen Den Bosch.

Utrecht Dragons - Dordrecht Lions 3-4 (OT)

Utrecht slaagde er vorige week tegen Nijmegen in een thriller in om de ongeslagen status te handhaven. Brock Montgomery scoorde toen in overtime het winnende doelpunt. Ook de wedstrijd tegen Dordrecht Lions ontwikkelde zich voor 350 toeschouwers weer tot een wedstrijd vol spanning, maar deze keer trok Dragons in de extra tijd aan het korste eind. Met slechts achttien seconden gespeeld in de extra tijd was het Erik Brand die op de powerplay het winnende doelpunt wist te scoren. Zoals bijna alle goals in het duel werden gescoord met meer spelers op het ijs. Met bijna 100 strafminuten was het niet alleen spannend op het scorebord.

Utrecht kwam via de zevende goal dit seizoen van Vince van de Kraak in de openingsperiode op voorsprong. Twee elkaar snel opvolgende straffen hielpen Lions om het initiatief in het duel over te nemen. In twee aparte powerplays scoorde de ploeg via Janis Brakss en Floris Veenhuizen twee keer binnen 41 seconden. In de slotperiode leek Dragons daarna via goals van Francis Wilkes en Jason Boereboom alsnog de punten in de wacht te slepen, maar met nog minder dan anderhalve minuut te spelen was het Levy Galjaard die de wedstrijd terug in evenwicht bracht en overtime noodzakelijk maakte.

Brakss had een goal en twee assists in het duel. Van de Kraak een goal en een assist. Utrecht wacht volgende week de uitwedstrijd bij het ijzersterk aan het seizoen begonnen Leeuwarden. Dordrecht zet de Eredivisie-campagne voort met een ontmoeting in eigen huis met Eindhoven Kemphanen.

Yeti's Breda - Red Eagles 's-Hertogenbosch 0-5

Jeugdinternational Thijs Kivits hield zijn net schoon in Breda en Bryan Vos had twee goals en een assist namens Den Bosch in een 0-5 overwinning. Daarmee haalde de Bossche formatie de eerste punten van het nieuwe seizoen binnen. Na een snelle openingstreffer van Finn Filippini bleef Breda lang uitzicht houden op een beter resultaat, maar in de slotminuut van de tweede periode was het Sean Flynn die de voorsprong van Den Bosch verdubbelde, waarna Vos (2) en Kess Filippini in de derde periode de uitslag verder opvoerden.

Yeti's gaat komende zaterdag op bezoek in Amsterdam. Den Bosch wacht de uitwedstrijd in Heerenveen.