Eredivisie

Nijmegen - Dordrecht
Nijmegen - Dordrecht — © IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

4 december 202309:37

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Geen averij voor top van ranglijst

De top-4 van de ranglijst in de Eredivisie won afgelopen weekeinde zijn wedstrijden. Eindhoven was Den Bosch de baas en klimt daarmee naar de vijde plek.

Koploper Amsterdam won in eigen huis tegen Groningen zijn negende wedstrijd op rij en is daarmee ook na de tiende speeldag lijstaanvoerder. De ploeg van hoofdcoach John Versteeg is ongeslagen sinds 22 september. Zoetermeer haalde de dubbele cijfers tegen Geleen en blijft daarmee op twee punten de nummer twee, gelijk met Leeuwarden dat een zege boekte uit bij Heerenveen. Nummer vier Nijmegen was op vrijdag al te sterk voor Dordrecht, terwijl Eindhoven Kemphanen zijn vierde winstpartij op rij boekt en daarmee oprukt naar de vijfde plaats.

Ahoud Devils Nijmegen - Dordrecht Lions 8-1

Ahoud Devils Nijmegen hield vrijdagavond de aansluiting met de top in de Eredivisie met een ruime 8-1 overwinning op Dordrecht Lions. Zo'n 800 toeschouwers hadden hun weg gevonden naar het Triavium en zagen een wedstrijd waarin Devils in de slotperiode uitliep naar een score die niet helemaal recht deed aan het spelbeeld in de eerste twee periodes.

Dordrecht iiep in de slotperiode tegen een reeks straffen op, die Devils hielp de 3-1 voorsprong na veertig minuten uit te bouwen naar een ruime zege en daarmee het thuispubliek tevreden naar huis te sturen. Levi Houkes, Floris Vooren en Eef Gerritsen hadden eerder al doel getroffen, waar Dordrecht een goal van Verners Krastins tegenover zette. Onder meer een gemist penaltyshot bood Lions tot dat moment uitzicht op een beter resultaat.

Na goals van Boris van Bergen, weer drie treffers van Mitch Bruijsten en succes voor Aaron McLeod stond er na zestig minuten ruime winst voor de thuisploeg op het scorebord. Bruijsten heeft na zes wedstrijd inmiddels 15 goals en zeven assists. Aaron McLeod zit voor Nijmegen na tien wedstrijd op 10 goals en 18 assists.

Devils heeft komende week een vrij weekend en reist zaterdag 16 december af naar Den Bosch en sluit het kalenderjaar op vrijdag 22 december af met de thuiswedstrijd tegen Utrecht. Dordrecht krijgt zaterdag Yeti's Breda op bezoek en heeft met nog drie wedstrijden voor de jaarwisseling een drukke maand december voor de boeg.

Unis Flyers Heerenveen - OG Capitals Leeuwarden 5-8

Leeuwarden Capitals stond in de Friese derby tegen Heerenveen binnen tien minuten met 0-5 voor en scoorde voor het einde van de periode nog twee keer. Ratislav Veres was met vijf goals de grote plaaggeest voor Flyers. Met al 43 punten in 10 wedstrijden is de geboren Slowaak de regerende topscorer in de Eredivisie. Joonas Huovinen en Levi Juntunen namen de andere goals van Leeuwarden in de openingsperiode voor hun rekening.

Daarmee was echter nog niet het hele verhaal van deze wedstrijd verteld. Vlak voor het eerste rustsignaal van scheidsrechters Martin de Wilde en Brian Bakker was het Gijs Vollmann die iets terugdeed namens Heerenveen, waarna Flyers de laatste twee periodes als winnaar afsloot. Parlind Barisha scoorde met zijn eerste van het seizoen het enige doelpunt van de tweede periode en in het slotstuk waren Jeremy ten Brink (2) en Stijn Andringa trefzeker. Daar zette Capitals nog een goal van Huovinen tegenover.

Opvallende statistiek is dat Heerenveen in twee van zijn drie powerplays tot scoren kwam zaterdag. Het kon niet voorkomen dat het voor Flyers de zevende nederlaag was in de laatste acht wedstrijden. De ploeg wacht volgende week alweer een derby, Groningen komt op bezoek. Leeuwarden komt komend weekeinde niet in actie en heeft op 16 december de topper tegen Amsterdam op het speelschema staan.

Amsterdam Tigers - Gijs Hepro Groningen 7-3

Koploper Amsterdam maakte in een goedgevulde Jaap Edenbaan geen fouten tegen Groningen. De ploeg liep in de openingsperiode tegen de nodige straffen op, maar zette die om in twee shorthanded goals en had eerder al gescoord tijdens de enige eigen powerplay van de periode. Alexander Karol en Samu Poutanen scoorden die goals. Alberts Kirsons trof ook nog doel in vijf tegen vijf om zijn ploeg met een comfortabele 4-0 voorsprong voor de eerste keer naar de kleedkamer te sturen.

Groningen gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Amsterdam-spelers maakten ook in de tweede periode een aantal keer de gang naar de strafbank en deze keer profiteerde Gijs wel. Zahir Hup scoorde in een dubbele powerplay en Flynn Hayward Jones met een man meer op het ijs om hun ploeg weer uitzicht te geven op een positief resultaat.

Samu Poutanen is vooralsnog een belangrijke aanwinst voor Amsterdam. Met twee goals, waarvan eentje op de powerplay, vroeg in de slotperiode vergrootte hij de marge weer, waarna Karol met zijn derde van de wedstrijd in de slotfase nog voor wat extra slagroom op de Amsterdamse overwinningstaart zorgde. Tussendoor was er nog een shorthanded trefer voor Bjƶrn de Haan van Groningen.

Het trio Poutanen, Karol en Kirsons is bij Amsterdam al goed voor 36 goals en 38 assists. Komend weekeinde mag Tigers op bezoek bij Kemphanen, terwijl Groningen de noordelijke derby tegen Heerenveen op het speelschema heeft staan.

Smoke Eaters Geleen - Sweetlake Panters Zoetermeer 2-11

Zoetermeer Panters haalde in Limburg de dubbele cijfers tegen hekkensluiter Geleen. Dominykas Bisturys had drie goals en Nikita Kamyshev, Rick van Haren en Berry Donders twee in de uiteindelijke 2-11 overwinning voor Panters. Sem Creuwels nam beide Eaters-goals voor zijn rekening. Teris Wright en Elias Huovinen waren de andere succesvolle schutters namens Zoetermeer.

Panters wacht komende vrijdagavond een thuiswedstrijd tegen Utrecht Dragons. Geleen komt pas op zaterdag 16 december weer in actie. Dordrecht Lions komt dan op bezoek in Glanerbrook.

Den Bosch - Eindhoven
Den Bosch - Eindhoven — © ISO Sports (Roel Louwers)

Red Eagles 's-Hertogenbosch - Eindhoven Kemphanen 1-3

Den Bosch zag Erwin Ophelders en Mark Schra terugkeren in de opstelling voor de thuiswedstrijd tegen Den Bosch. Daarmee speelde de ploeg van hoofdcoach Michal Rybar een competitieve wedstrijd tegen provinciegenoot Eindhoven, maar kon niet voorkomen dat Kemphanen de enkele weken geleden ingezette zegereeks voortzette.

Niels Lemans had een goal en twee assists in de tweede periode om zijn ploeg het voordeel te bezorgen in het duel. Karlis Andersons en Eruan Hendriks scoorden de andere twee goals. Lemans is met veertien goals en acht assists in 10 wedstrijden halverwege de competitie de topscorer van Kemphanen.

Daan van den Boogaardt scoorde in de slotperiode het enige Bossche doelpunt. Eindhoven ontvangt komende zaterdag in eigen huis koploper Amsterdam. Den Bosch speelt op zaterdag 15 december uit bij Zoetermeer.