Eredivisie

De winnende goal van Derek Seguin namens Heerenveen tegen Utrecht in 2024
De winnende goal van Derek Seguin namens Heerenveen tegen Utrecht in 2024 — © Fanfoto.nl

12 februari 202408:46

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Play-off-plaatje is bijna compleet

Het play-off-plaatje in de Eredivisie krijgt met nog twee speelrondes te gaan steeds meer vorm. De top-4 won zijn wedstrijden. Daaronder hield Groningen zijn hoop levend en boekte Heerenveen een knappe zege in overtime op Utrecht.

Door de resultaten van afgelopen weekeinde zijn nu in totaal zeven teams helemaal zeker, waaronder nu ook Eindhoven en Heerenveen. Den Bosch verloor twee keer en is daarmee uitgeschakeld voor een plek in de post-season.

In de strijd om de achtste plek heeft Dordrecht Lions nog 1 punt nodig. Groningen kan nog op hetzelfde puntenaantal komen en is in onderling resultaat op basis van onderling doelsaldo de bovenliggende partij ten opzichte van Lions . Dordrecht heeft nog uitwedstrijden in Eindhoven en Leeuwarden op het programma staan. Groningen ontvangt nog Amsterdam en Zoetermeer en mag dus geen punt verspelen.

Nijmegen boekte vrijdagavond een ruime zege op Breda, op zaterdag waren er zeges voor Heerenveen, Amsterdam, Groningen en Leeuwarden en op zondag voor Zoetermeer. Op de topscorerslijst blijft Rastislav Veres van Leeuwarden domineren met 76 punten in 20 wedstrijden. Mitch Bruijsten heeft, met vier wedstrijden minder gespeeld, de tweede plaats overgenomen met 10 punten minder dan de Slowaakse puntenmachine. Nipt voor zijn teamgenoot Aaron McLeod. Met 38 goals is Bruijsten wel de topschutter van de competitie.

Nijmegen wint met ruime cijfers van Breda
Nijmegen wint met ruime cijfers van Breda — © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

Ahoud Devils Nijmegen - Yeti's Breda 11-2

Mitch Bruijsten had voor ruim duizend toeschouwers in het Triavium vijf goals en twee assists in de 11-2 zege van Nijmegen op Breda. De voormalige international scoorde drie keer in de eerste 7,5 minuut, waarbij alleen een Bredase goal van Elia Urlings een natuurlijke hattrick voorkwam. Aaron McLeod had twee goals en drie assists, Levi Houkes een goal en vier assists en ook Jakub Corba, Luc Delcliseur en Floris Vooren troffen doel namens Devils. Nicky van Ierland was in de slotfase nog succesvol namens Yeti's, voor wie Jeroen van der Broek en Mickey van Loon ieder twee assists oppikten.

Unis Flyers Heerenveen - Utrecht Dragons 3-2 (OT)

Heerenveen plaatste zich zaterdag op eigen kracht voor de play-offs door in overtime te winnen van Utrecht Dragons. Met 155 toeschouwers kwam er echt te weinig publiek naar een aantrekkelijke en spannende pot ijshockey, die uiteindelijk in de extra tijd werd beslist door de Canadees Derek Seguin die zijn tweede doelpunt van de wedstrijd scoorde.

Na een doelpuntloze openingsperiode opende Pieter Kronenburg met een powerplaygoal namens Dragons de score. Dave van den Bos zorgde er daarna in overtal voor dat beide teams in evenwicht aan de slotperiode begonnen. Daarin zette Seguin zijn ploeg al vroeg op voorsprong, maar met nog iets meer dan twee minuten te gaan was het Brock Montgomery die Dragons een punt bezorgde, alvorens Seguin ervoor zorgde dat het bonuspunt in Friesland bleef.

Voor Heerenveen was het de derde winst op rij. Dragons haalde een waardevol punt in de strijd om de vijfde plaats op de ranglijst.

Dordrecht verloor in eigen huis nipt van Amsterdam
Dordrecht verloor in eigen huis nipt van Amsterdam — © Rene Kamps

Dordrecht Lions - Amsterdam Tigers 3-4

Amsterdam hield zijn kans om als nummer Ć©Ć©n de play-offs in te gaan levend met een overwinning in Dordrecht, maar moest daar hard voor werken. Voor 250 toeschouwers bleef het duel tot de laatste minuut spannend. Grote man aan de kant van de hoofdstedelijke formatie was Billy Grapperhaus, die drie keer tot scoren kwam. Alberts Kirsons nam het openingsdoelpunt van Tigers voor zijn rekening.

Dordrecht, dat een week geleden ook Nijmegen het vuur aan de schenen legde, zag Janis Brakss twee keer scoren en ook Floris Veenhuizen doeltreffend zijn. De ploeg van Paul Vincent had elf minuten om overtime af te dwingen, maar slaagde er in de slotfase niet in om Jaimy Missler een vierde keer te verschalken. Aan de andere kant van het ijs speelde Bas van der Brugge in het doel van Lions een puike wedstrijd voor Lions. De slotfase kenmerkte zich door stevig, maar fair, ijshockey.

Voor Amsterdam was het de zestiende zege in reguliere speeltijd van dit seizoen. De ploeg van John Versteeg staat nog steeds twee punten achter Nijmegen in de strijd om de koppostie en daarmee potentieel thuisvoordeel tijdens de hele play-offs.

Red Eagles 's-Hertogenbosch - Gijs Hepro Groningen 2-3

Bij het begin van het speelweekeinde hadden Den Bosch en Groningen nog, als alles meezat, een kansje om zich te plaatsen voor de play-offs. Nu geldt dat alleen nog voor Groningen, dat in een onderling duel met 2-3 won in het Sportiom. De winnende goal werd met nog iets meer dan drie minuten te spelen gescoord door Bjƶrn de Haan.

Eerder in het duel was Groningen via Zahir Hup en Dylan Foks al twee keer op voorsprong gekomen, maar telkens lukte het Den Bosch om weer op gelijke hoogte te komen via goals van Midas Deckers en Luka Mittendorf.

OG Capitals Leeuwarden - Eindhoven Kemphanen 7-5

Rastislav Veres had tegen zijn oude club Eindhoven drie goals en drie assists in de uiteindelijke 7-5 zege voor Leeuwarden. Kemphanen kwam voor 550 toeschouwers in de Friese hoofdstad twee keer op voorsprong, maar de drie goals van Veres en een treffer in de slotminuut van de tweede periode van Pim van der Meulen bezorgden Leeuwarden uiteindelijk het voordeel.

Via goals van Perttu Ahola en Joonas Huovinen bouwde Capitals de voorsprong daarna uit, voordat Kemphanen via Lenny van de Kerkhof en KƤrlis Andersons de spanning in het duel weer helemaal terugbracht. Huovinen bracht met zijn tweede van de avond in de slotminuut uiteindelijk de definitieve beslissing. Andersons had twee goals namens Kemphanen, voor wie ook Stan Jatczak en Eruan Hendriks tot scoren kwamen.

Sweetlake Panters Zoetermeer - Red Eagles 's-Hertogenbosch 3-1

Den Bosch leed op zondag zijn tweede nederlaag van het weekeinde. Uit bij Zoetermeer keek de ploeg na tien minuten spelen al tegen een 0-2 achterstand aan door goals van Berry Donders en Ferenc Kocsis. Met zijn tweede van de avond maakte Kocsis er in de slotperiode zelfs 0-3 van, alvorens Koen van der Pas nog niets terugdeed namens de Bosschenaren.

Zoetermeer blijft daardoor in punten gelijk met Leeuwarden in de strijd om de derde plaats in de competitie. Capitals heeft daarbij de onderlinge tie-breaker en daarmee zijn eigen lot in handen.

Volgende week

Het speelweekeinde in de Eredivisie begint komende vrijdag met het bezoek van Breda aan Zoetermeer. Een dag later staat er om 16.30 uur een ontmoeting tussen Heerenveen en Nijmegen op het programma. Vervolgens ontvangt Geleen, dat een vrij weekend had, Leeuwarden, speelt Eindhoven Kemphanen tegen Dordrecht Lions, krijgt Groningen Amsterdam te gast en heeft Utrecht een thuiswedstrijd tegen Den Bosch op het programma staan.