Eredivisie 2023/24

Archieffoto juichende spelers Zoetermeer Panters
Archieffoto juichende spelers Zoetermeer Panters — © Robert Bos (Flickr)

23 oktober 202310:26

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Panters sterker dan Lions

Het aantal teams zonder puntverlies in de Eredivisie bedraagt na de vijfde speelronde nog twee. Leeuwarden won met ruime cijfers in Den Bosch, terwijl Zoetermeer de volle buit binnenhaalde in eigen huis tegen Dordrecht. Utrecht verspeelde voor het eerst dit seizoen, tegen Nijmegen, een puntje.

Leeuwarden Capitals is op basis van doelsaldo de koploper in de Eredivisie. Het doelsaldo van +37 is ook indrukwekkend. Dat valt voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de komst van Ratislav Veres die tot nu toe dit seizoen een gemiddelde van bijna 5,5 punt per wedstrijd bij elkaar speelt. Zoals de hele top-3 van de topscorerslijst in de Eredivisie tot nu toe dit seizoen bestaat uit spelers van Leeuwarden Capitals, met ook Pim van der Meulen en Joonas Huovinen.

Na vijf speelrondes heeft zich een soort top-4 gevormd in de Eredivisie, met naast de twee ongeslagen koplopers op korte afstand ook Amsterdam en Utrecht. Nijmegen Devils voert de middenmoot aan, gevolgd door Dordrecht, Heerenveen, Eindhoven en Groningen. Drie teams blijven ook na deze speelronde puntloos, Breda, Den Bosch en Geleen.

Utrecht Dragons - Ahoud Devils Nijmegen 3-2 (OT)

De spannendste wedstrijd van het speelweekeinde werd waarschijnlijk zaterdagavond voor zo'n 400 toeschouwers gespeeld op de Vechtsebanen in Utrecht. De lokale Dragons verdedigden hun ongeslagen status tegen het vol ambitie aan de jaargang begonnen Nijmegen. In een snelle, aantrekkelijke en sportieve pot ijshockey maakten de twee teams er een ware thriller van, die uiteindelijk pas in de extra speeltijd werd beslist. Brock Montgomery liet opnieuw zien van enorme waarde te zijn voor Dragons met het winnende doelpunt.

Voor die tijd speelden de twee teams lange tijd doelpuntloos. Dat had vooral te maken met het sterke optreden van de goalies Zachary Levac en Maarten Naeff, want aan kansen voor de twee teams ontbrak het in de eerste veertig minuten van de wedstrijd niet. Het duurde echter tot ruim in de derde periode voor de ban werd gebroken na een goede schaatsactie van de vanuit Heerenveen naar Nijmegen teruggekeerde Eef Gerritsen.

Scheidsrechter Mike Overweg deelde in het duel maar drie straffen uit. Juist tijdens een van die penalties was het Utrecht dat shorthanded op gelijke hoogte kwam, waarbij de afronding van Matt Caranci er een was om in te lijsten. Met nog vijf minuten te gaan in het duel was het opnieuw een sterke actie van Gerritsen die Nijmegen op voorsprong bracht. Jakub Corba verzorgde de afronding voor zijn tweede treffer van het seizoen.

Utrecht liet zich echter niet kisten en kwam via Francis Wilkes weer langszij. De pas 16-jarige aanvaller deed dit vallend op basis van wilskracht, 2-2. Dat zorgde ervoor dat de overtime noodzakelijk werd. Brock Montgomery brak in de 3-op-3 het aanvalsvak binnen en schoot schuin raak voor het bonuspunt.

Utrecht speelt komende zaterdagavond weer thuis. Tegenstander is Dordrecht Lions. Ook Nijmegen Devils heeft een thuiswedstrijd op het programma staan. Unis Flyers Heerenveen komt op bezoek.

Gijs Hepro Groningen - Yeti's Breda 4-0

Groningen is voor hun doen matig begonnen aan het seizoen en verkeerde in de onderste regionen van de ranglijst. Tegen de Yeti's uit Breda boekte de ploeg van oefenmeester Csaba Kercso de eerste overwinning van het nog jonge seizoen, 4-0, waarbij de shutout op naam van Danylo Douma kwam. De ploeg kwam in de eerste periode al op 2-0 en breidde dit voor 650 toeschouwers in het restant van het duel verder uit. Sebastiaan Snijder, Romeo Stroosma, Wesley Zoutman en Danny Kerstholt scoorden de goals.

Red Eagles Den Bosch - OG Capitals Leeuwarden 1-8

Den Bosch haalde vorig jaar nog ruim de play-offs met een zesde plaats op de eindrangschikking van de Eredivisie en maakte het vervolgens in de play-offs de latere finalist Tilburg Trappers lastig genoeg. Na vijf wedstrijden dit seizoen wacht het team van Leo van den Thillart nog op het eeerste punt. Tegen Leeuwarden Capitals incasseerde de ploeg zes goals om uiteindelijk tegen een 1-8 nederlaag aan te lopen. Joey Mei scoorde vroeg in de tweede periode het enige Bosche doelpunt, toen nog de aansluitingstreffer naar 2-1.

Voor Leeuwarden deden de bovenaan dit artikel genoemde spelers een stevige duit in het zakje. Huovinen had drie goals en drie assists, Pim van der Meulen twee goals en twee asissts en Veres een goal en vijf assists. Ook Leevi Juntunen droeg nog een steentje bij aan de overwinning. Capitals komt pas op 4 november weer in actie. Utrecht Dragons komt dan op bezoek. Den Bosch gaat volgende week zaterdag op bezoek bij Breda voor een duel tussen twee nog puntloze ploegen.

Eindhoven Kemphanen - Smoke Eaters Geleen 6-3

Ook regerend kampioen Eindhoven Kemphanen zal waarschijnlijk een sterkere start van het seizoen hebben verwacht. De ploeg kreeg ook nog de tegenslag te verwerken dat de ervaren Tsjech Petr Pilar vanwege een zware knieblessure het seizoen aan zich voorbij zal moeten laten gaan. Tegen Geleen werd zaterdag wel de eerste overwinning in reguliere speeltijd geboekt.

Heel makkelijk ging dat overigens niet. Via een goal van Kane Keulen kwam Eaters al in de openingsperiode op voorsprong en halverwege het duel keek Kemphanen door een treffer van Julian Markgraaf zelfs tegen een 0-2 achterstand aan. Die laatste goal werd gescoord met twee man minder op het ijs.

Acht minuten later had Eindhoven voor ruim zeshonderd toeschouwers de score omgedraaid. Niels Lemans, Clim Machelessen en Roy Ansems troffen doel. Toen Niek Clermonds er twee minuten later zelfs 4-2 van maakte, had Eindhoven definitief controle over de wedstrijd. CornƩ van Stuijvenberg en Karlis Andersons maakten daarna het feest compleet. In de slotfase zorgde Benjamin Henrottay nog voor een derde Geleense treffer.

De wedstrijd eindigde wel met 158 strafminuten. Scheidsrechter Hans Verhoog stuurde halverwege de derde periode Sem Creuwels en Paul van Sambeek van Geleen en Chiel Becht en Lenny van de Kerkhof van Eindhoven naar de kleedkamer na een vechtpartij. Kemphanen gaat op 4 november op bezoek bij Dordrecht, terwijl Eaters het seizoen op 4 november thuis tegen Groningen voortzet.

Unis Flyers Heerenveen - Amsterdam Tigers 1-6

Amsterdam Tigers won in Heerenveen de vierde wedstrijd van het seizoen. Na een doelpuntloze openingsperiode brak de ploeg uit de hoofdstad de wedstrijd open met drie goals in iets meer dan drie minuten en liep zo uit naar een ruime zege. Alberts Kirsons en Samu Poutanen scoorden ieder twee keer voor Tigers, terwijl ook Alexander Karol en Lance van Duin doel troffen. De eretreffer van Flyers kwam van de stick van Tom van Houten. Amsterdam heeft op 4 november een thuisdate met Breda, Flyers gaat komende vrijdag op bezoek bij Nijmegen.

Sweetlake Panters Zoetersmeer - Dordrecht Lions 7-2

Zoetermeer Panters was vorig jaar de hekkensluiter in de Eredivisie. Door de terugkomst van de Panters die uitkwamen in de Beneliga is het dit jaar zoals ze in Belgiƫ zeggen een ander paar mouwen. Vrijdagavond al won Panters tegen Dordrecht Lions zijn vijfde wedstrijd op rij dit seizoen. Lions kwam via Martijn Broerse nog wel op voorsprong, maar dubbeltreffers van Sam Hayes en Ferenc Kocsis, alsmede goals van Valentijn Scheffe, Bas Tammerijn en Berry Donders bezorgden Panters een ruime zege. Rudolfs Lapsa deed in de slotfase nog iets terug voor Lions.