Eredivisie 2023/24

Nijmegen Devils eert clubicoon Eef Gerritsen senior met een eigen tribune.
Nijmegen Devils eert clubicoon Eef Gerritsen senior met een eigen tribune. — © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

8 januari 202408:46

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Capitals te sterk voor Panters

Leeuwarden was in de topper in de Eredivisie van afgelopen weekeinde tegen Zoetermeer de sterkste en komt daarmee in punten weer gelijk met Panters. Koploper Amsterdam zet zijn zegereeks voort, Nijmegen boekte een bijzondere zege en Den Bosch doorbrak een serie van vijf verliespartijen op rij.

De eerste speelronde van het nieuwe kalenderjaar van de eredivisie leverde maar liefst 66 doelpunten op in zeven wedstrijden. Met zestien goals was vooral de 9-7 overwinning van Eindhoven op Groningen bijzonder doelpuntrijk. Koploper Amsterdam zette zijn zegereeks ook dit weekeinde voort met een 6-1 overwinning in eigen huis tegen Utrecht. De ploeg heeft nu een marge van vijf punten op zowel Leewarden als Zoetermeer aan de kop van de ranglijst.

Capitals werkte zijn achterstand in verliespunten weg door in een direct confrontatie de tegenstander uit Zoetermeer te verslaan. Nijmegen Devils boekte zijn negende overwinning van het jaar tegen Geleen. De wedstrijd was extra bijzonder door de inzameling van geld voor een speciale school in Nijmegen en een eerbetoon voor oud-voorzitter en clubicoon Eef Gerritsen, de opa van de gelijknamige speler in de ploeg.

Elders was er een zege voor Den Bosch in Geleen, wat voor de Bossche ploeg de eerste zege was sinds 11 november. Panters had voor de confrontatie met Leeuwarden al wel de winst gepakt tegen Heerenveen en leed Breda een nipte nederlaag tegen Dordrecht Lions.

Amsterdam Tigers - Utrecht Dragons 6-1

Koploper Amsterdam maakte in eigen huis geen fouten tegen een Utrecht dat doelman Zachary Levac terug in de opstelling had. De ploeg van coach John Versteeg kwam via Alexander Karol al snel op voorsprong op aangeven van Samu Poutanen. Iets meer dan tien minuten later was de situatie omgekeerd nadat Poutanne op aangeven van Karol de 2-0 verzorgde. Via Tim Kok kwam Dragons in de slotfase van de openingsperiode nog wel terug in de wedstrijd, maar nog voor het eerste rustsignaal van scheidsrechters Adler Steenstra en Jos Korte herstelde Nijs Hille de marge.

De met bijna 1200 toeschouwers gevulde Jaap Edenbaan moest daarna lang wachten op de volgende goals. Toen Stef Overweg er veertien minuten voor tijd 4-1 van maakte ging het echter hard. Binnen drie minuten kwamen ook Hille, met zijn tweede van de avond, en Michael Mackie Kwist tot scoren. De drie goals werden allemaal op de powerplay gescoord na straffen tegen Nigel Zwiers en Indy Bontan.

Door de zege blijft Amsterdam met een voorsprong van vijf punten de ranglijst aanvoeren in de Eredivisie. De ploeg haalde in dertien van zijn veertien wedstrijden tot nu toe dit seizoen de volle buit binnen en heeft een doelsaldo van +63. Amsterdam scoorde tot nu toe dit seizoen 89 doelpunten, een aantal dat alleen door Leeuwarden wordt geƫvenaard. Samu Poutanen is met 23 doelpunten, samen met Ratislav Veres van Leeuwarden, de topschutter in de Eredivisie.

Komende vrijdag neemt Amsterdam het in het Triavium op tegen nummer vier Nijmegen. Utrecht ontvangt een dag later in eigen stadion Geleen.

OG Capitals Leeuwarden - Sweetlake Panters Zoetermeer 5-3

Ratislav Veres en Leevi Juntunen scoorden ieder twee keer namens Leeuwarden dat een 1-2 achterstand na de eerste periode wegwerkte richting een 5-3 zege op Zoetermeer Panters. Daarmee staan deze twee ploegen weer gelijk in punten. De eerste wedstrijd tussen de uitdagers van Amsterdam was in overtime gewonnen door Panters, waardoor Capitals met vier punten uit de 'season series' komt tegen twee voor Panters.

Leeuwarden kwam voor 500 toeschouwers via een powerplaygoal van Ratislav Veres op voorsprong. Na twintig minuten spelen had Panters echter het initiatief in de wedstrijd overgenomen. Sam Hayes en Ivan Anic scoorden namens Panters. Voor Hayes alweer zijn twaalfde in dertien wedstrijden. Anic is de recente aanwinst van Panters. De Servische international kwam over uit Den Haag.

De Finse connectie van Leeuwarden is een belangrijke factor in het succes van de ploeg tot nu toe dit seizoen. Met twee goals in twee minuten boog Leevi Juntunen in de tweede periode de stand om in het voordeel van zijn ploeg. Brend de Jong breidde de voorsprong twaalf minuten voor tijd verder uit.

Dominykas Bisturys maakte het een paar minuten later nog spannend door een 4-3 van te maken, maar de 23e goal van het seizoen voor Veres besliste het duel in het voordeel van Capitals. Leeuwarden neemt het komend weekeinde op tegen Groningen, terwijl Panters de uitwedstrijd bij Dordrecht Lions op het programma heeft staan.

Ahoud Devils Nijmegen - Smoke Eaters Geleen 9-2

Nijmegen Devils handhaafde zich afgelopen vrijdag op de vierde plaats van de ranglijst in de Eredivisie met een 9-2 overwinning tegen Smoke Eaters Geleen. Ruim duizend toeschouwers kwamen af op de wedstrijd die in het teken stond van het goede doel. Via onder meer een veiling werd geld ingezameld voor de Nijmeegse St. Maartenschool, de instelling waar de dochter van Devils-aanvaller Levi Houkes naar school gaat. Bovendien was er een eerbetoon aan clubicoon Eef Gerritsen, die in verschillende periodes een cruciale rol speelde in de groei en bloei van het ijshockey in Nijmegen.

De wedstrijd zelf was opnieuw een productieve voor Mitch Bruijsten. Met drie goals en twee assists tilde de voormalige Oberliga-aanvaller zijn puntentotaal voor het seizoen naar 35 in slechts negen wedstrijden. Voor Levi Houkes was het begrijpelijk een bijzondere avond, wat hij vierde met drie doelpunten. Aaron McLeod voegde ook nog twee goals toe aan zijn seizoenstotaal, terwijl ook Jamie Pilgrim tot scoren kwam.

Devils wacht komende vrijdag de topper tegen koploper Amsterdam. Geleen heeft een uitwedstrijd in Utrecht op het programma staan.

Yeti's Breda - Dordrecht Lions 5-5

Dordrecht Lions boekte uit bij Breda zijn vijfde overwinning op rij, maar de tegenstader maakte het Lions niet makkelijk. Pas in de slotfase kwam Lions voor het eerst op voorsprong, waarna Breda het in de slotfase nog heel spannend maakte.

Lester Brown, met volop minor league-ervaring in de VS in de schaatsen, had met drie goals een hoofdrol in de wedstrijd namens Lions. Martijn Broerse scoorde ook twee keer, terwijl de goal in de slotminuut van Mex Cornelder uteindelijk het verschil tussen de twee ploegen vormde. De 23-jarige Canadees Mario Zitella scoorde twee keer voor Yeti's, voor wie ook Diego Kleijssen, Bram van Uden en Arend Mijnsbergen tot scoren kwamen. Sander Horvers had drie assists.

Breda speelt komende zaterdag uit bij Den Bosch. Dordrecht heeft een thuiswedstrijd tegen Zoetermeer op het programma staan.

Eindhoven Kemphanen - Gijs Hepro Groningen 9-7

Eindhoven Kemphanen scoorde maar liest zes keer in de slotperiode om een achterstand tegen Groningen om te buigen in een doelpuntrijke zege, 9-7. Niels Lemans tilde met vier doelpunten zijn totaal voor het seizoen op naar 18. De 26-jarige Amerikaan Stan Jatczak, met vorig jaar wat ervaring in de Oberliga, maakte zijn debuut voor Kemphanen en kwam direct tot scoren. Zahir Hup had twee goals voor Groningen, dat het vanwege medische problemen vermoedelijk de rest van het seizoen zonder zijn Litouwse international Tomas Krukovski moet stellen.

Kemphanen speelt komende zaterdag uit bij Heerenveen. Gronignen heeft de thuiswedstrijd tegen Leeuwarden op het programma staan.

Smoke Eaters Geleen - Red Eagles 's-Hertogenbosch 2-4

Den Bosch doorbrak een serie nederlagen door met 2-4 te winnen in Geleen. Powerplaygoals van Daan van den Boogaardt, Ryan Hooijmans en Max Kemperman speelden daar een belangrijke rol in. Jerry Kinneging scoorde de enige Bossche goal in vijf tegen vijf. Tim Frƶhlichs en Julian Markgraaf waren de doelpuntenmakers namens Den Bosch.

Geleen reist komende zaterdag af naar Utrecht, terwijl Den Bosch een thuiswedstrijd speelt tegen Breda.

Sweetlake Panters Zoetermeer - Unis Flyers Heerenveen 5-2

Voor Zoetermeer was het een dubbel weekeinde. De ploeg van coach Jobert van Koot won vrijdag al met 5-2 van Heerenveen. Sam Hayes, Ferenc Kocsis, Thomas Borgman, Ivan Anic en Dominykas Bisturys scoorden de goals namens Panters. Tom van Houten en Derek Seguin waren de succesvolle schutters namens Flyers.