Eredivisie

Michael van Rijswijk van Zoetermeer viert een doelpunt in de wedstrijd tegen Utrecht in de play-offs — © Actiefotografie.nl/Marco Spelten

6 maart 202408:28

Eredivisie: Panters na thriller naar halve finale

De top-4 van de reguliere competitie heeft zich geplaatst voor de halve finales van de play-offs. Zoetermeer Panters plaatste zich dinsdagavond als laatste door Utrecht Dragons uit te schakelen. Panters moest daarvoor echter tot het gaatje gaan.

Penaltyshots brachten uiteindelijk de beslissing in de derde wedstrijd tussen Panters en Dragons. Zoetermeer nam deze uiteindelijk beter, waarbij Thomas Borgman het winnende penaltyshot benutte. De beslissing zorgde voor een golf aan vreugde zorgde aan de kant van Panters. Voor Utrecht is het seizoen nu voorbij. Zoetermeer Panters treft in de halve finale op Amsterdam Tigers, dat zich afgelopen weekeinde al ten koste van Dordrecht Lions plaatste voor de volgende ronde van de play-offs.

De wedstrijd in Zoetermeer kon nauwelijks spectaculairder beginnen. Al na 32 seconden lag de puck achter de Utrechtste doelman Zachary Levac. De voormalige Hongaarse jeugdinternational Ferenc Kocsis, in de reguliere competitie goed voor 12 doelpunten, scoorde de treffer. Amper vier minuten later had Dragons de wedstrijd alweer omgedraaid. Indy Bontan en Tim Schaasberg troffen zo'n beetje binnen een minuut van elkaar doel namens Utrecht om de stand op 1-2 te brengen. Vince van de Kraak had assists op beide goals.

Zoetermeer tegen Utrecht in de kwartfinales van de play-offs in de Eredivisie in 2024 — © Actiefotografie.nl/Marco Spelten

Daarmee was de doelpuntrijke openingsfase echter nog niet voorbij. Amper een halve minuut nadat Utrecht de leiding in het duel had genomen sloeg aanvoerder Michael van Rijswijk van Panters toe om de stand weer in evenwicht te brengen. Zo'n 5,5 minuut na het startsignaal van scheidsrechters Rasmus Klintrot en Jeroen Klijberg hadden de zeshonderd toeschouwers in het Silverdome al vier doelpunten gezien en was al duidelijk dat het voor alle betrokkenen een zenuwslopende avond zou worden.

Daarbij hield Utrecht lange tijd zicht op een stunt. De ploeg van coach Willem van de Kraak plaatste zich als nummer vijf voor de play-offs en had na veertig minuten spelen opnieuw een voorsprong te pakken. Met Brock Montgomery beschikt de ploeg uit de Domstad over een goudhaantje met extra klasse. De 31-jarige Canadees, die ooit met de Kootenay Ice van de Western Hockey League de finale om de Memorial Cup haalde als teamgenoot van een aantal toekomstige NHL'ers, scoorde twee keer binnen vijftig seconden om zijn ploeg weer op voorsprong te brengen, 3-4.

Utrecht viert een doelpunt in de serie tegen Zoetermeer in de play-offs in de Eredivisie in 2024 — © Actiefotografie.nl/Marco Spelten

Uiteindelijk moesten echter penaltyshots de beslissing brengen in het duel. De Servische international Ivan Anic redde het niet bij Den Haag in de Eredivisie, maar vond in Zoetermeer wel een plek om zijn kwaliteiten te tonen. Door met nog 13 minuten te spelen de gelijkmaker te scoren, maakte hij zijn belangrijkste doelpunt in dienst van Panters. Beide teams joegen nog wel op de winnende treffer, maar zowel de reguliere speeltijd als de overtime leverden geen doelpunten meer op. Dat betekende dat een ouderwetse shootout de beslissing moest brengen, zodat Thomas Borgman zich in zijn vijftiende seizoen in de Zoetermeerse hoofdmacht tot held van de avond kon kronen.

Daarmee staan de halve finales in de Eredivisie vast. Zoetermeer Panters treft komend weekeinde op Amsterdam Tigers, waarbij de ploeg uit de hoofdstad het thuisvoordeel heeft. De andere halve finale stond afgelopen weekeinde al vast. Nummer twee Ahoud Devils Nijmegen treft op nummer drie OG Capitals Leeuwarden. De eerste twee duels worden vrijdag en zaterdag gespeeld, waarbij Nijmegen het thuisvoordeel heeft.