David Reid pakte uit bij Breda zondag een shutout.
David Reid pakte uit bij Breda zondag een shutout. — © Roel Louwers

27 november 202308:13

Eredivisie: Amsterdam verovert de koppositie

De Eredivisie heeft een nieuwe koploper. Amsterdam boekte een overtuigende overwinning op Leeuwarden en Eindhoven klopte Zoetermeer, waardoor de ploeg uit de hoofdstad de bovenste plek op de ranglijst overneemt.

Amsterdam Tigers won in het hol van de Leeuwardense leeuw met liefst 1-8. Daarmee boekt Tigers zijn achtste overwinning op rij en schudt op eigen kracht een rivaal voor de hoogste positie op de ranglijst af. Omdat op vrijdag Zoetermeer zijn eerste nederlaag had geleden, was dit voldoende om nu met een marge van twee punten ten opzichte van Leeuwarden en Zoetermeer fier aan kop te gaan.

Voor Kemphanen was het een 6-puntenweekend. De ploeg bond niet alleen Panters op de zegekar, maar won op zondag ook de inhaalwedstrijd tegen Breda. Die ploeg was op zondag al onderuit gegaan tegen Nijmegen, dat zijn positie nipt onder de top-3 daarmee vasthoudt. Verder waren er dit speelweekeinde zeges voor Groningen, Utrecht en Dordrecht.

Sweetlake Panters Zoetermeer - Eindhoven Kemphanen 4-6

Kemhpanen schudde vorige week een matige start van het seizoen af met een overtuigende overwinning op Utrecht. Dat gaf de ploeg van coach Larry Suarez duidelijk moed voor de uitwedstrijd in Zoetermeer, waarin de ploeg in de tweede periode een achterstand wegwerkte en die in het restant van de wedstrijd niet meer weggaf.

Panters kwam in het duel na tien minuten spelen via Elias Huovinen op voorsprong. Op slag van rust zorgde Karlis Andersons n voor de gelijkmaker. Vrijwel direct na de hervatting was het Ferenc Kocsis die Panters voor de tweede keer op voorsprong bracht, maar binnen een minuut was het Danny Mols die de teams opnieuw op gelijke hoogte bracht.

Later in de periode pakte Kemhanen de controle op het scoreformulier. Niels Lemans, David Church en Kayo van Soest scoorden, waar Panters alleen de tweede van Huovinen tegenover kon zetten, 3-5. Huovinen completeerde in de slotperiode nog wel zijn hattrick om de 150 toeschouwers in het Silverdome hoop op een comeback te geven. In de slotminuut maakte Lemans met zijn tweede van de avond een einde aan alle onzekerheid.

OG Capitals Leeuwarden - Amsterdam Tigers 1-8

De topper tussen de nummers twee en drie van de ranglijst eindigde zaterdagavond in een heel dikke overwinning voor Amsterdam, 1-8. Het kantelpunt in het duel waren een aantal straffen tegen Leeuwarden halverwege het duel. Amsterdam scoorde twee keer om het initiatief in het duel naar zich toe te trekken.

Tot dat moment was er op het scorebord nog niet veel aan de hand voor Capitals, dat zeer overtuigend aan het seizoen is begonnen. Joonas Huovinen zette zijn ploeg met zijn dertiende goal van het seizoen na vijf minuten spelen op voorsprong. Dat bleek echter uiteindelijk de enige treffer voor Leeuwarden, de tot nu toe productiefste ploeg in de Eredivisie dit seizoen.

De Wit-Rus Alexander Karol bracht Amsterdam halverwege de periode langzij. Die stand bleef lang op het scorebord staan, tot de ploeg van coach John Versteeg profiteerde van een langdurige dubbele powerplay. Samu Poutanen en Tobias Kathan scoorden. Vroeg in de derde periode deden Alberts Kirsons en Nijs Hille er nog een schepje bovenop.

Treffers van Stef Overweg, Jake White en Ryan Kƶlgen gaven de uitslag in de laatste tien minuten een nog overtuigend aanzien. Leeuwarden kan volgende week in de Friese derby bij Heerenveen op zoek naar eerherstel. Amsterdam ontvangt Groningen.

Dordrecht Lions - Smoke Eaters Geleen 11-1

Dordrecht Lions haalde voor 220 toeschouwers in de eigen hal de dubbele cijfers tegen het nog altijd puntloze Geleen. Janis Brakss scoorde twee keer in twee minuten, Hayley de Jong was ook twee keer doeltreffend, terwijl Arno Rath, Verners Krastins, Levy Galjaard, Martijn Broerse en Rudolfs Lapsa ook allemaal wisten te scoren. Geleen zette daar in de slotfase nog eretreffer van Paul van Sambeek tegenover.

Geleen heeft volgende week een thuiswedstrijd tegen Zoetermeer op het programma staan. Dordrecht gaat op bezoek bij Nijmegen.

Gijs Hepro Groningen - Red Eagles 's-Hertogenbosch 4-3 (OT)

Voor 640 toeschouwers in Groningen bezorgde Luka Mittendorff Den Bosch drie minuten voor tijd met een late gelijkmaker een punt. In de extra tijd was het echter Toms Breikss die Groningen het bonuspunt bezorgde.

Gijs kwam via Zahir Hup tijdens een vroege powerplay op voorsprong, maar de thuisclub keek dankzij goals in de tweede periode van Ryan Hooijmans en Floris Heeringa tegen een 1-2 achterstand op. Met nog tien minuten te gaan was het Carsten Smit die Groningen weer langszij bracht en drie minuten later zette Tim Bartels zijn team zelfs op voorsprong, maar dat bleek uiteindelijk niet genoeg voor de volle buit.

Groningen heeft voor volgende week een uitwedstrijd in Amsterdam op het speelschema staan. Den Bosch ontvangt in eigen huis Eindhoven.

Utrecht Dragons - Unis Flyers Heerenveen 7-1

Utrecht Dragons kwam tegen Heerenveen al na 27 seconden spelen op voorsprong via Vince van de Kraak. Het vormde begin van wat uiteindelijk een overtuigende overwinning werd. Daarmee doorbrak Dragons een serie van vier nederlagen op rij en settelt zich weer in de middenmoot.

Brock Montgomery scoorde twee keeer, net als Indy Bontan. Ook Damian Weerheijm en Pieter Kronenburg wisten het net te vinden. Een powerplaygoal van Jeremy ten Brink redde in de derde periode de Friese eer.

Yeti's Breda - Nijmegen Devils 2-5

Mitch Bruijsten scoorde maar liefst vier keer voor Nijmegen Devils dat met een 2-5 overwinning in de zak de terugreis vanuit Breda kon aanvangen. Derek Knetter scoorde de andere Nijmeegse treffer. Sander Horvers en Robert Bruens zorgden voor de tegentreffers. Voor Nijmegen was het de zesde wedstrijd op rij met tenminste Ć©Ć©n punt.

Devils ontvangt vrijdagavond in eigen huis Dordrecht Lions.

Yeti's Breda - Eindhoven Kemphanen 0-8

Op zondag haalden Breda en Eindhoven de eerder vanwege een technisch mankement op de ijsbaan niet gespeelde wedstrijd in. Het werd een eenvoudige overwinning voor Kemphanen. Kayo van Zoest scoorde drie keer voor Kemphanen, Roy Ansems twee keer en David Reid pakte de shutout. Na een wat moeizaam begin kwam de doelpunten machine van Kemphanen in de slotperiode echt op gang met vijf treffers.

Angelo van Hulten, Jim Gudden en Mike Verschuren waren ook doeltreffend voor Kemphanen. Daarmee werd het voor Eindhoven een zes-puntenweekend, terwijl Breda met lege handen stond.