Eredivisie

Kemphanen won van Dordrecht Lions
Kemphanen won van Dordrecht Lions — © ISOsport Sportfotografie/Roel Louwers

19 februari 202408:19

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Amsterdam herovert koppositie

Amsterdam heeft op het voorlaatste speelweekeinde van de reguliere competitie de koppositie in de Eredivisie heroverd. De hoofdstedelingen zagen Nijmegen verliezen in Heerenveen en rekenden vervolgens zelf af met Groningen. De deelnemers aan de play-offs zijn nu allemaal bekend, maar het slotweekend geeft pas uitsluitsel over de match-ups in de kwartfinale.

Het is een spannende competitie in de Eredivisie dit jaar. Op het voorlaatste weekend van de reguliere competitie heroverde Amsterdam de koppositie met een 2-5 overwinning in Groningen. Op het moment van spelen wist Tigers al dat bij winst de hoogste plek op de ranglijst wachtte, in de middag zette Heerenveen het sterke slot van de competitie luister bij door met 5-4 te winnen van Nijmegen Devils.

Daarmee lijken de nummers een en twee van de competitie vast te staan. Amsterdam heeft nog een wedstrijd tegen Geleen op het programma staan. De Limburgers zijn nog puntloos en werden zaterdag met 2-16 genadeloos op de slachtbank gelegd door Leeuwarden, Nijmegen sluit de competitie af met een thuiswedstrijd tegen Eindhoven. Leeuwarden kan nog puntgelijk komen met Devils, maar blijft dan op onderling resultaat derde.

Capitals staat op dit moment nog puntgelijk met Zoetermeer Panters, dat op vrijdag al in eigen huis met 4-2 won van Breda. Leeuwarden sluit af met een thuiswedstrijd tegen Dordrecht, terwijl Zoetermeer op bezoek gaat in Groningen. Als de twee teams op een gelijk puntenaantal eindigen, is Capitals nummer drie en Panters nummer vier. De top-4 heeft thuisvoordeel in de kwartfinales van de play-offs.

Utrecht Dragons, dat thuis won van Den Bosch, heeft de beste papieren voor de vijfde plaats. Eindhoven kan nog op gelijke hoogte komen in punten en zou dan op onderling resultaat die plek overnemen. Kemphanen speelt vrijdag uit in Nijmegen, Dragons heeft op zondag een uitwedstrijd in Breda op het programma staan. Flyers heeft nog uitzicht op de zesde plaats als zelf gewonnen wordt in Den Bosch en Kemphanen verliest. Alleen Dordrecht weet al zeker dat de ploeg als achtste eindigt en dus vermoedelijk tegen Amsterdam speelt in de kwartfinales.

Sweetlake Panters Zoetermeer - Yeti's Breda 4-2

Zoetermeer boekte op vrijdagavond een overwinning op Breda waarvoor de basis in de eerste periode werd gelegd. Via Attila Birke en Berry Donders liep Panters uit naar 2-0. Teris Wright scoorde de andere twee goals, waarbij Breda met nog zeven minuten te spelen terugkwam tot 3-2. Sander Horvers en Mario Zitella scoorden de goals. Zeventien seconden na de aansluitingstreffer zette Wright met zijn tweede goal de eindstand op het scorebord.

Unis Flyers Heerenveen - Ahoud Devils Nijmegen 5-4

Heerenveen doorbrak de reeks van veertien overwinningen op rij van Nijmegen en hielp daarmee op de ranglijst zowel zichzelf als Amsterdam. Flyers bracht bovendien zijn eigen zegereeks naar vier wedstrijden. Voor Nijmegen was het de eerste verliespartij sinds 3 november, toen Panters in Zoetermeer in overtime won. De laatste nederlaag in reguliere speeltijd stamde zelfs van 14 oktober in Amsterdam.

Flyers kende voor 300 toeschouwers een ijzersterke start van de wedstrijd. Dave van den Bos gaf de Friezen een vroege voorsprong en een dubbelslag van Derek Seguin en een goal van Parlind Berisha zorgden ervoor dat de koploper in de Eredivisie na 25 minuten spelen tegen een 4-0 achterstand aankeek. Aaron McLeod nam Devils daarna aan de hand voor een comeback in het duel. De Duitse-Canadees scoorde drie keer. Ook Levi houkes wist Valtteri Nousiainen te passeren, maar een goal in de slotperiode van Tony Demelinne bezorgde Flyers de winst.

Paul Vincent
Paul Vincent — © Rene Kamps

Eindhoven Kemphanen - Dordrecht Lions 8-4

Eindhoven Kemphanen hield met een 8-4 overwinning op Dordrecht Lions uitzicht op de vijfde plaats van de ranglijst. Voor ruim 1100 toeschouwers scoorde Niels Lemans drie keer en pikte ook nog een assist op. Mike Verschuren droeg met twee goals en drie assists op krachtig bij aan de overwinning. Stan Jatczak prikte tevens twee goals binnen en ook Jim Gudden kwam tot scoren. Dordrecht kwam in de openingsminuut via Milan Boer weliswaar op voorsprong, maar schoot ondanks een sterke tussenfase met goals van Janis Brakss, Levy Galjaard en Martijn Broerse uiteindelijk tekort. De ploeg plaatste zich ondanks het verlies wel definitief voor de play-offs.

Smoke Eaters Geleen - OG Capitals Leeuwarden 2-16

Leeuwarden kende in de uitwedstrijd in Geleen geen genade met de hekkensluiter in de Eredivisie. Met de 23-jarige Canadees Matthew Giannini, vorig jaar nog actief in Zweden, had de ploeg een nieuwe import in de opstelling. Met vier goals en een assist was hij bij zijn debuut direct succesvol. Pim van der Meulen en Rastislav Veres hadden ieder zeven punten in het duel en ook andere spelers van de ploeg uit de Friese hoofdstad werkten in Geleen aan hun statistieken. Namens Eaters scoorden Trevor Pepermans en Julian Markgraaf de eretreffers.

Utrecht Dragons - Red Eagles 's-Hertogenbosch 5-1

Utrecht Dragons trok 700 toeschouwers naar zijn laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie en beloonde hen met een ruime zege op Den Bosch. Vijf verschillende spelers troffen doel voor de ploeg uit de Domstad, terwijl het tegendoelpunt van Red Eagles pas in de slotminuut via Jerry Kinneging iets terugdeed. Jason Boereboom, Matt Caranci, Tim Schaasberg, Damian Weerheijm en Brock Montgomery verzorgden de Utrechtste productie.

Gijs Hepro Groningen - Amsterdam Tigers 2-5

Amsterdam scoorde vier keer in de slotperiode voor de winst in Groningen. Na twee periodes was de stand nog 1-1 dankzij goals van Vainius Jankauskas en Alberts Kirsons. Nadat Samu Poutanen het team van John Versteeg vroeg in de slotperiode op voorsprong had gebracht, ging het met vier doelpunten ineens hard in de laatste vijf minuten van het duel. Daarvan scoorde Amsterdam er drie via Jake White, Lance van Duin en Kirsons, terwijl het op de gelijkmaker jagende Groningen nog scoorde via Toms Breikss.