Eredivisie

2431 2426
— © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

18 maart 202400:39

Door Joep Meijsen

Tigers grijpt na winst in Nijmegen titel in Eredivisie

Amsterdam Tigers volgt Eindhoven Kemphanen op als kampioen van de Eredivisie. Het team van John Versteeg won zondagavond ook het tweede duel in de best-of-three tegen Ahoud Devils Nijmegen en mocht de kampioensbeker in ontvangst nemen. Calvin Pohlman en Stef Overweg scoorden ieder twee keer namens Amsterdam.

Het ijshockey in de Eredivisie leeft. Net als op zaterdag in Amsterdam was de ijshal op zondag bomvol. Devils kon eerder deze week binnen de kortste keren na de opening van de voorverkoop al het bordje 'uitverkocht' op de virtuele deur hangen. Ook het uitvak zat beide wedstrijden vol. Zoals vaker in het Nederlandse ijshockey verliep de finale hectisch en bij vlagen chaotisch, maar uiteindelijk kwam Amsterdam als winnaar boven en mocht uit handen van IJshockey Nederland-voorzitter Jan Hopstaken de bij de titel behorende beker in ontvangst nemen. Het leidde tot een mooi feestje op het ijs en op de tribune.

Na een doelpuntloze eerste periode kwam Amsterdam na ruim vier minuten spelen in de tweede periode op voorsprong via Stef Overweg, die waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing een inzet in het doel zag verdwijnen. Devils gebruikte zijn tweede powerplay om op gelijke hoogte te komen. Boris van Bergen schaatste op het juiste moment in om de pass van Mitch Bruijsten binnen te schieten.

Het duurde echter niet lang voordat Amsterdam het voordeel weer terug had. Een halve minuut na de Nijmeegse gelijkmaker was het opnieuw Overweg die, deze keer met een perfect gemikt hard schot, tot scoren kwam. Een powerplaygoal van Pohlman, op zaterdag al goed voor vier treffers, vormde voor Amsterdam de kers op de taart van de tweede periode, 1-3.

Nijmegen begon de slotperiode met een powerplay en gebruikte die bijna direct. Aaron McLeod toonde zijn vaardigheid op de schaats en in de afronding voor de aansluitingstreffer. Daarmee leek de wedstrijd af te stevenen op een spannende slotfase. De kans voor Nijmegen om een derde duel af te dwingen werd echter twaalf minuten voor tijd een stuk kleiner. Mitch Bruijsten maakte zich boos over wat volgens hem een niet bestrafte overtreding tegen hem was en zijn reactie leverde hem een gamemisconduct op.

Devils overleefde de powerplay van vijf minuten, inclusief twee volle minuten met twee man minder op het ijs, maar uiteindelijk was het met nog 7,5 minuut te spelen opnieuw Pohlman die succesvol was, 2-4. Nijmegen leek nog een keer terug te komen, maar de treffer van Eef Gerritsen werd geannuleerd. Amsterdam kon de wedstrijd uitspelen en zijn feest gaan vieren.

Daarmee komt een einde aan een succesvolle ijshockeyjaargang in de Eredivisie en voor de twee finalisten in het bijzonder. Voor Amsterdam is er de titel waar de ploeg de afgelopen jaren op joeg. Een mooi succes ook voor coach John Versteeg in zijn eerste seizoen als hoofdcoach. Nijmegen kan terugkijken op een seizoen dat gekenschetst kan worden als een revival. De ploeg zette lokaal een kettingreactie in gang die leidde tot successen op het ijs, buzz in de stad en steeds meer publiek op de tribunes. Wat herinneringen opriep aan de late jaren zeventig en vroege jaren tachtig.Een mooie basis om de komende jaren op door te bouwen.

2431 2132
— © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen