Eredivisie

Stock - sticks en schaatsen
— © Marco Spelten/IJshockey.com

2 oktober 202308:05

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Drie teams winnen ook tweede wedstrijd

Het tweede speelweekeinde van de Eredivisie leverde Leeuwarden, Utrecht en Zoetermeer hun tweede zege op. Amsterdam pakte de eerste punten van het nog jonge ijshockeyseizoen.

Het seizoen in de Eredivisie is vorige week begonnen. De competitie telt dit jaar twaalf ploegen die de komende maanden gaan strijden om een plek in de play-offs en uiteindelijk het kampioenschap. Op Nijmegen en Heerenveen na hebben alle teams afgelopen weekeinde hun tweede wedstrijd van de prille jaargang gespeeld. Drie teams hebben daarbij de volle buit in de wacht gesleept: OrangeGas Capitals Leeuwarden, Utrecht Dragons en Sweetlake Panters Zoetermeer. Drie teams hebben na twee speelrondes nog geen punten: Den Bosch, Breda en Geleen.

Amsterdam Tigers - Dordrecht Lions

Amsterdam was het nieuwe seizoen begonnen In eigen huis met een nipte 5-4 nederlaag bij Zoetermeer. Dordrecht had met dezelfde cijfers op de eerste speeldag gewonnen van Den Bosch. In eigen huis voor 450 toeschouwers kwam Lions al na 23 seconden spelen op voorsprong via Erik Brand. Maar 18 seconden later zorgde Alberts Kirsons, een 21-jarige nieuwe Letse aanwinst voor de hoofdstedelijke formatie al voor de gelijkmaker. Amsterdam kwam vervolgens via Samu Poutanen, vorig jaar nog als prof actief in Frankrijk, op voorsprong. Die leiding werd niet meer weggegeven. De Fin scoorde nog een tweede treffer, Calvin Pohlman was twee keer succesvol en Luca van der Genugten wist het net achter Cas Neuman te vinden, eindstand 6-2.

Red Eagles 's-Hertogenbosch - Utrecht Dragons

Utrecht pakte op de eerste speeldag een overwinning in Groningen, terwijl Den Bosch dus nipt verloor van Dordrecht. Een kleine 150 toeschouwers hadden hun weg gevonden naar het Sportiom voor een wedstrijd waarin de thuisploeg tot halverwege het duel goed stand hield, maar Utrecht uiteindelijk in het tweede deel van de wedstrijd uitliep naar een ruim 3-9 zege. Tim Kok scoorde drie keer voor Dragons, terwijl Tim Schaasberg twee keer tot scoren kwam. Ruben Schel was twee keer succesvol voor Den Bosch.

OG Capitals Leeuwarden - Smoke Eaters Geleen

Leeuwarden had in eigen huis weinig moeite met Geleen, dat uiteindelijk met een 14-0 nederlaag de lange reis terug naar huis moest aanvangen. De Fin Jonas Huovinen speelde in eigen land op goed niveau en maakte vorig jaar al veel indruk. Met vier goals en drie assists was hij bij de helft van de Leeuwardense goals betrokken. Ook de vanuit Eindhoven overgestapte topscorer Ratislav Veres is een aanwinst van formaat voor Capitals. Hij scoorde twee keer en bereidde vier treffer voor. Pim van der Meulen had een goal en vijf assists in het duel.

Gijs Hepro Groningen - Eindhoven Kemphanen

Regerend Eredivisie-kampioen Eindhoven was het seizoen begonnen met een thuisnederlaag tegen Heerenveen, terwijl Groningen het seizoen ook al in eigen huis met een verliespartij tegen Utrecht vals startte. In de spannendste wedstrijd van het speelweekeinde pakte Kemphanen voor 650 toeschouwers het bonuspunt in Kardinge. Na zestig minuten spelen waren de twaalf doelpunten eerlijk verdeeld tussen de twee teams, waardoor extra tijd nodig was. David Church scoorde in overtime het winnende doelpunt. Bjƶrn de Haan was daarvoor twee keer succesvol geweest namens de thuisploeg, terwijl de vanuit Tilburg overgestapte Niels Lemans drie goals en een assist had namens Kemphanen.

Yeti's Breda - Sweetlake Panters Zoetermeer

Zoetermeer Panters maakte de stap terug vanuit de Beneliga naar de Eredivisie en hield de kern van zijn selectie in stand. De in Litouwen geboren Dominykas Bisturys speelde in eigen land op het hoogste nvieau, maar begon in Nederland in de recreatie bij Den Haag. Vorig jaar speelde hij in de Eredivisie al 22 wedstrijden voor Utrecht en Dordrecht, waarin hij 35 punten op zijn naam bracht. Hij is het seizoen in het shirt van Zoetermeer ook goed begonnen. De 27-jarige forward nam alle drie de goals van Panters voor zijn rekening in Breda, terwijl de thuisclub niet tot scoren kwam. Eindstand 0-3 dus.