Eredivisie

Tomislav Hrelja maakt een save in het duel tussen Nijmegen en Zoetermeer op vrijdag 3 november
Tomislav Hrelja maakt een save in het duel tussen Nijmegen en Zoetermeer op vrijdag 3 november — © Paul Nicolaassen (IJshockeyfoto.com)

6 november 202310:12

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Capitals wint zesde op rij; Panters verspeelt punt

Leeuwarden klopt afgelopen weekeinde in de Eredivisie Utrecht en boekte daarmee zijn zesde overwinning op rij. Zoetermeer verspeelde in Nijmegen voor het eerst dit seizoen een punt. Breda is door een regelmentaire beslissing van de hatelijke nul af. Het wekelijkse Eredivisie-overzicht.

Leeuwarden is de laatste ploeg zonder puntverlies in de Eredivisie. De ploeg won de topper tegen nummer vier Utrecht en staat daardoor met 18 punten uit zes wedstrijden bovenaan de ranglijst in de Eredivisie. Zoetermeer is nog wel ongeslagen, maar niet meer zonder puntverlies. Panters had een omstreden doelpunt in overtime nodig om de winst te pakken in Nijmegen. Achter de bestuurstafel pakte Breda zijn eerste winst van het seizoen. Groningen stelde twee weken geleden een ongerechtigde speler op, waardoor de winst werd omgezet in een 5-0 nederlaag.

Op het ijs verloor Yeti's met 6-1 van Amsterdam, dat daarmee op drie punten van de koploper op de derde plaats van de ranglijst staan. Geleen is nog de enige ploeg zonder punten. Tegen Groningen was het echter lange tijd spannend, pas tien minuten voor tijd besliste Gijs de wedstrijd met 1-2 in het eigen voordeel.

Ahoud Devils Nijmegen - Sweetlake Panters Zoetermeer 2-3 (OT)

Bijna zeshonderd toeschouwers kwamen vrijdagavond kijken naar de wedstrijd tussen Nijmegen en Zoetermeer. Devils moest het daarbij doen zonder Mitch Bruijsten en Nick de Jong, bij Panters ontbrak Berry Donders in de opstelling. Het publiek kreeg een aantrekkelijke, snelle wedstrijd voorgeschoteld waarin beide teams gebruik maakten van slordigheden bij de tegenstander. Zo kwam Devils via het derde seizoensdoelpunt van Levi Houkes shorthanded op voorsprong, maar profiteerde Sam Hayes drie minuten later van een weggevertje in de Nijmeegse defensie voor de 1-1.

Devils had duidelijk het betere van het spel in de eerste periode, maar zag daarna Panters steeds sterker worden. Juist op het moment dat Nijmegen het offensief van Zoetermeer leek te hebben weerstaan en zelf weer offensief initiatief toonde sloeg Panters zijn slag. De Finse forward Elias Huovinen rondde een snelle counter goed af voor zijn tweede in het shirt van Zoetermeer.

De wedstrijd bleef echter lekker op en neer golven, waarbij beide teams kansen kregen om het scoreverloop een ander aanzicht te geven. Uiteindelijk moest Devils wachten tot een straf tegen Valentijn Scheffe om de gelijkmaker op het scorebord te brengen. Nijmegen voerde de powerplay deze keer voorbeeldig uit, waarbij Floris Vooren zijn teamgenoot Aaron McLeod bereikte, die met een hard schot in de bovenhoek zijn team-leidende zevende van het jaar scoorde.

Overtime moest uiteindelijk de beslissing brengen. Nijmegen kreeg de nodige goede kansen, maar vond doelman Kevin Riedijk op zijn pad. Bij de eerste de beste aanval van Panters was het wel raak, al waren er vanuit Nijmeegse hoek twijfels over de vraag of de puck daadwerkelijk de lijn had gepasseerd. Het arbitrale kwartet overlegde hier nog over, maar keurde de goal uiteindelijk goed waardoor Panters zijn ongeslagen status tot nu toe dit Eredivisie-seizoen handhaaft.

OG Capitals Leeuwarden - Utrecht Dragons 5-2

De topper van het weekeinde was zonder meer de wedstrijd tussen Leeuwarden en Utrecht in de Friese hoofdstad. Ruim 400 toeschouwers hadden de weg naar de ijshal gevonden, Zij zagen de nieuwste aanwinst van Capitals, de 26-jarige Fin Toni Nurminen, nog niet in actie, maar wel een ruime overwinning voor de thuisploeg en een hoofdrol voor een andere Fin in de opstelling. Joonas Huovinen nam drie treffers voor zijn rekening, waardoor de teller voor hem dit seizoen alweer op tien doelpunten staat. Tristan Houben nam de andere twee Leeuwarder goals voor zijn rekening. Levi Juntunen had drie assists in het duel.

Capitals liep na een doelpuntloze eerste periode uit naar een 3-0 voorsprong, maar dat was nog niet de definitieve beslissing in de wedstrijd. Met Brock Montgomery heeft Utrecht een speler van bijzondere klasse in huis. Binnen 3,5 minuut sloeg hij twee keer zijn slag op de powerplay om het onderlinge verschil weer terug te brengen tot een goal. De teller staat voor hem nu op negen goals in het seizoen.

De gelijkmaker viel echter niet en via de derde van Huovinen en in de slotseconden de tweede van Houben besliste Leeuwarden het duel in zijn voordeel. Komende vrijdag staat in Zoetermeer de topper tegen Leeuwarden op het programma. Een ding is daarna duidelijk, er zijn geen twee ongeslagen teams meer in de Eredivisie.

Amsterdam Tigers - Yeti's Breda 6-1

Amsterdam blijft ook winnen. Tigers verloor de openingswedstrijd van het seizoen nipt in Zoetermeer, maar zette zaterdag tegen Yeti's zijn vijfde zege op rij in de boeken. Yeti's kwam weliswaar na tien minuten spelen op voorsprong via Arend Mijnsbergen, maar Samu Poutanen maakte voor 800 toeschouwers een paar minuten later al gelijk als inleiding voor een overtuigende zege voor de hoofdstedelingen. Poutanen scoorde zijn tweede van de wedstrijd en twaalfde van het seizoen. Zijn lijngenoot Alexander Karol pikte een goal en twee assists op, terwijl ook Billy Grapperhaus, Stijn Knoop en Alberts Kirsons tot scoren kwamen. Nijs Hille had drie assists. Eindstand: 6-1. Amsterdam wacht volgende week een uitwedstrijd tegen Utrecht, dat in punten gelijk staat met Amsterdam. Dragons heeft echter een wedstrijd meer gespeeld.

Unis Flyers Heerenveen - Red Eagles 's-Hertogenbosch 1-2

Den Bosch pakte in Heerenveen de tweede zege van het seizoen. Finn Filippini had een goal en een assist in de 1-2 overwinning. Het team van hoofdcoach Michal Rybar scoorde twee keer in de tweede periode en doelman Thijs Kivits incasseerde alleen een goal van Derek Seguin in de slotperiode. Voor Heerenveen, dat zijn eerste twee wedstrijden van het seizoen won, is het nu de vierde nederlaag op rij. Komende zaterdag gaat de ploeg op bezoek in Breda. Den Bosch wacht een thuiswedstrijd tegen Geleen.

Dordrecht Lions - Eindhoven Kemphanen 4-8

Met twaalf doelpunten en ruim 120 strafminuten hoefden de toeschouwers in Dordrecht zich niet te vervelen tijdens de wedstrijd tegen Eindhoven. Dat Kemphanen er uiteindelijk met een 4-8-zege vandoor ging was daarbij het mindere nieuws voor het thuispubliek. Dordrecht kon Kemphanen op het scorebord tot ruim in de tweede periode aardig bijbenen, maar twee goals in veertig seconden in de slotfase van de tweede periode waren te veel voor Lions. Mike Verschuren had drie goals voor Kemphanen en Niels Lemans trof twee keer doel. Igor Kazakov, Janis Brakss, Martijn Broerse en Levy Galjaard scoorden voor Dordrecht.

Kemphanen klimt door de zege weer dichter tegen de middenmoot aan, waarbij de stand op de ranglijst wat vertekend is. In verliespunten staat Kemphanen gelijk met nummer vijf Nijmegen. Dordrecht staat met 8 punten uit 6 wedstrijden op dit moment op de zevende plaats.

Smoke Eaters Geleen - Gijs Hepro Groningen 1-2

Groningen verloor punten achter de bestuurstafel, maar won er drie op het ijs. In Geleen kwam de ploeg via een vroege goal van Zahir Hup op voorsprong. Het nog puntloze Geleen kwam echter halverwege het duel op gelijke hoogte. Jesse Noblesse scoorde shorthanded voor de opleidingsploeg van Eaters. Uiteindelijk zorgde een andere shorthanded goal echter voor de beslissing. De Groningse aanvoerder Thomas Krukovski scoorde met nog tien minuten te spelen het uiteindelijke winnende doelpunt.