Nijmegen tegen Amsterdam op 12 januari 2024
Nijmegen tegen Amsterdam op 12 januari 2024 — © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

15 januari 202410:01

Eredivisie: Devils doorbreekt zegereeks Amsterdam

Amsterdam heeft voor het eerst sinds de eerste speelronde van het seizoen punten verloren. Tigers ging onderuit in Nijmegen. Achtervolgers Leeuwarden en Zoetermeer wonnen hun wedstrijden, waardoor de top-4 nu binnen twee verliespunten zit. Verder waren er zeges voor Utrecht, Den Bosch en Heerenveen.

De eredivisie ontwikkelt zich tot een steeds spannendeere competitie. Nijmegen Devils klopte voor eigen publiek koploper Amsterdam, waarmee een indrukwekkende reeks van dertien zeges op rij voor Tigers werd beƫindigd. Zoetermeer pakte de volle buit bij Dordrecht en Leeuwarden was te sterk voor Groningen, waardoor de twee achtervolgers het gat met Amsterdam verkleinen tot twee punten. Nijmegen staat daar drie punten achter, maar heeft een wedstrijd minder gespeeld.

In de middenmoot waren er nederlagen voor Dordrecht en Eindhoven, waardoor Utrecht met zijn ruime winst op Geleen aansluiting vindt bij deze twee teams. Den Bosch nam met winst op Breda verder afstand van de onderkant van de ranglijst.

Ahoud Devils Nijmegen - Amsterdam Tigers 5-2

Koploper Amsterdam domineerde in het met ruim 1400 toeschouwers gevulde Triavium de eerste periode, waarbij Nijmegen blij mocht zijn dat de tussenstand na twintig minuten maar 0-1 in het voordeel van Amsterdam was. Tobias Kathan scoorde het enige doelpunt van de periode.

Na de eerste pauze tapte Devils uit een ander vaatje en nam het initiatief in de wedstrijd over. Een shorthanded goal van Aaron McLeod, zijn zestiende van het seizoen, bracht de stand in evenwicht. Het was Mitch Bruijsten, die in de vorige ontmoeting met Amsterdam tegen een lange schorsing aanliep, die Nijmegen op de powerplay op voorsprong bracht. In de slotfase van de periode greep Devils via Floris Vooren en Levi Houkes definitief de controle over het duel.

In de slotperiode van het in een hoog tempo gespeelde wedstrijd wisselden de twee teams nog doelpunten uit via Alberts Kirsons en nogmaals Bruijsten om de eindstand van het duel op 5-2 te bepalen. Voor Amsterdam was het de eerste nederlaag sinds de openingsronde van de competitie in september, toen ook op een vrijdagvond, in Zoetermeer. Devils heeft nu acht wedstrijden op rij gewonnen.

Devils heeft een dubbel weekend voor de boeg. Op vrijdagavond acht een directe confrontatie in Zoetermeer met de nummer drie van de competitie. Op zondag wacht Nijmegen een uitwedstrijd in Groningen. Amsterdam ontvangt zaterdag in eigen hal Heerenveen

Unis Flyers Heerenveen - Eindhoven Kemphanen 3-2

Eindhoven reisde zaterdagmiddag met slechts veertien veldspelers af naar Heerenveen. Twee powerplaygoals van Damian Kluijtmans waren niet voldoende voor de winst. Tom van Houten en Derek Seguin zorgden ervoor dat de stand na twee periodes in evenwicht was, waarna Stijn Andringa na iets meer dan een minuut spelen in de derde periode de winnende goal scoorde. Voor Kemphanen het vierde verlies in de laatste vijf wedstrijden, Flyers won drie van zijn laatste vijf ontmoetingen.

Kemphanen reist komende zaterdag af naar Geleen, terwijl Heerenveen een uitwedstrijd in Amsterdam op het programma heeft staan.

Dordrecht Lions - Sweetlake Panters Zoetermeer 1-6

Zoetermeer Panters blijft een sterk seizoen spelen. Vorig jaar stonden ploegen uit de stad in de kelder van zowel de Beneliga als de Eredivisie, maar tegen Dordrecht haalde de ploeg alweer de dertiende overwinning van het seizoen binnen. Zes verschillende spelers troffen voor 420 toeschouwers in Dordrecht in de tweede periode doel namens Panters.

Na een doelpuntloze eerste periode opende de Servische aanwinst van Panters, Ivan Anic, de score. Vervolgens voerden Elias Huovinen, Berry Donders, Thomas Borgman, Bas van Dalen en Attila Birke de score verder op namens Zoetermeer. Janis Brakss scoorde met de enige treffer van de slotperiode het eredoelpunt voor Lions.

Panters speelt vrijdagavond in eigen huis de topper tegen Nijmegen. Dordrecht Lions ontvangt zaterdag Utrecht Dragons.

Red Eagles 's-Hertogenbosch - Yeti's Breda 5-1

Den Bosch scoorde verdeeld over de eerste en twee periode vier keer in tien minuten op weg naar een 5-1 overwinning op de Yeti's uit Breda. Het was Sean Flynn die de score opende na dertien minuten spelen, waarna Bryan Vos de Bossche voorsprong twee minuten later verdubbelde. Binnen negentien seconden in de tweede periode troffen vervolgens Ruben Schel en Jerry Kinneging nog doel. Arend Mijnsbergen deed namens Yeti's in de slotperiode iets terug, maar Luka Mittendorff herstelde een paar minuten later de marge.

Den Bosch heeft volgende week de lastige uitwedstrijd in Leeuwarden op het programma staan. Yeti's ontvangt in eigen huis Groningen, dat op de ranglijst twee punten meer heeft verzameld in een rechtstreeks duel voor een plek bij de beste tien.

Utrecht - Geleen op 13 januari 2024
Utrecht - Geleen op 13 januari 2024 — © Actiefotografie.nl/Marco Spelten

Utrecht Dragons - Smoke Eaters Geleen 12-1

Utrecht Dragons schoot tegen hekkensluiter Geleen als een komeet uit de startblokken op weg naar de dubbele cijfers. Na vier minuten spelen leidden de Utrechters al met 3-0. Brock Montgomery scoorde drie keer in het duel en Tim Schaasberg en Francis Wilkes ieder twee keer. Kane Keulen redde met nog zeven minuten te spelen de eer van Eaters, voor wie het de zestiende nederlaag van het seizoen was en een tegenstander voor de vierde keer de dubbele cijfers haalde.

Gijs Hepro Groningen - OG Capitals Leeuwarden 1-5

Leeuwarden zet de race om de eerste plek in de Eredivisie voort met een 1-5 overwinning op Groningen. Ratislav Veres en Joonas Huovinen hadden voor 950 toeschouwers ieder een goal en een assist. Veres heeft inmiddels 24 goals en 37 assists voor het seizoen en is daarmee met afstand topscorer in de Eredivisie. Huovinen heeft 19 punten minder en deelt daarmee de tweede plaats op de lijst met Nijmegenaar Aaron McLeod.

David Bartos scoorde ook tegen zijn oude team, terwijl Tristan Houben en Tobias Meijer zich ook nog trefzeker toonden. Vainius Jankauskas scoorde de enige Groningse treffer.