Eredivisie 2023/24

Nijmegen scoort tegen Utrecht
Nijmegen scoort tegen Utrecht — © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

24 december 202311:31

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Top-4 pakt volle buit

Het was een speelweekeinde zonder verrassingen in de Eredivisie. In alle wedstrijden die op het programma stonden, won de ploeg die hoger staat op de ranglijst.

Dat wil niet zeggen dat er geen verschuiving was op de ranglijst. Dordrecht versloeg Groningen en klimt daarmee naar de zesde plaats op de ranglijst, puntgelijk met Utrecht Dragons dat onderuit ging op bezoek bij Nijmegen Devils. Eindhoven bleef in eigen huis puntloos tegen Zoetermeer Panters en staat 1 punt voor op Lions in een middenmoot met drie ploegen.

Bovenaan de ranglijst staat Amsterdam na de twaalfde zege op rij vijf punten voor op Zoetermeer en acht op Leeuwarden en Nijmegen. De drie achtervolgende teams hebben wel een wedstrijd minder gespeeld. Dat neemt niet weg dat Amsterdam, dat weinig moeite had met Breda, halverwege de reguliere competitie een overtuigende koploper is. Nog altijd slechts een nederlaag in de allereerste wedstrijd van het seizoen.

Daarmee zit het kalenderjaar er in de Eredivisie nog niet op. Volgende week zaterdag staan er nog drie duels op het programma. Heerenveen ontvangt Breda, Den Bosch is gastheer van Dordrecht en Leeuwarden gaat op bezoek bij Utrecht. Voor de overige teams breekt een Kerst- en Nieuwjaarsbreak aan.

Ahoud Devils Nijmegen - Utrecht Dragons 6-2

Utrecht Dragons trad in Nijmegen aan zonder de sterke Canadese doelman Zachary Levac, maar zijn vervanger Elaine Wilkes speelde een sterke wedstrijd. Ze kon echter niet verhinderen dat Nijmegen, dat zonder Levi Houkes en Floris Vooren aantrad, dankzij drie snelle doelpunten in de slotfase van de tweede periode het duel naar zich toetrok.

Aaron McLeod was met drie goals en een assist van onschatbaar belang voor de ploeg uit de Keizerstad. Voor bijna achthonderd toeschouwers was Mitch Bruijsten betrokken bij vijf van de zes Nijmeegse doelpunten, zonder zelf tot scoren te komen. Dean Versteeg scoorde zijn eerste doelpunt namens Utrecht sinds zijn overstap vanuit Den Haag.

Nijmegen kwam via Renzo van Brink al vroeg in het duel op voorsprong en kwam in de loop van de openingsperiode via een deflectie van Mike Vedder op 2-0. Halverwege de wedstrijd was het duel echter weer in evenwicht dankzij Versteeg en Brock Montgomery. In de slotfase van de tweede periode sloeg Nijmegen echter alsnog het gat dat uiteindelijk tot de winst leidde.

McLeod sloeg in iets meer dan twee minuten tijd twee keer toe en vlak voor het rustsignaal van scheidsrechters Mike Overweg en Stef Oosterling vergrootte Eef Gerritsen de marge naar drie goals. In de slotperiode scoorde McLeod daarna nog zijn dertiende van het seizoen.

Eindhoven Kemphanen - Sweetlake Panters Zoetermeer 2-5

Eindhoven beƫindigde eind november de ongeslagen reeks van Zoetermeer Panters dat daardoor zijn koppositie op de ranglijst verspeelde aan Amsterdam. In de terugwedstrijd voor ruim zeshonderd toeschouwers in de Lichtstad pakte Zoetermeer in de openingsfase een voorsprong die in het restant van het duel niet meer werd weggegeven.

Sam Hayes opende na drie minuten de score, voor wat een half uur lang het enige doelpunt van het duel was. Daarna sloeg Panters nog twee keer toe om de marge op drie goals te brengen. Shorthanded sloeg Ivan Anic toe. De Servische international maakte zijn debuut voor Panters in de Eredivisie na een start van het seizoen in Den Haag waar hij vervangen is door de Zweed Gustav Jansson. Vervolgens was Rick van Haren succesvol op de powerplay.

Een penaltyshot van Sam Hayes maakte er tien minuten voor tijd zelfs 4-0 van, voordat Kemphanen via Branko Dijstelbloem en Jim Gudden in de slotfase iets terugdeed. Het slotakkoord was echter weer voor Zoetermeer Panters. Berry Donders bepaalde de eindstand met een powerplaygoal op 2-5.

Belangrijker dan de eindstand was de aanwezigheid van de afgelopen zomer bij een motorongeluk zwaargewonde en sindsdien revaliderende Jeroen Raats bij de wedstrijd en voor een foto met zijn teamgenoten op het ijs.

Teamfoto van Eindhoven Kemphanen met Jeroen Raats.
Teamfoto van Eindhoven Kemphanen met Jeroen Raats. — © ISO Sports Photography/Roel Louwers

Dordrecht Lions - Gijs Hepro Groningen 6-5

Dordrecht Lions ging de slotperiode van de thuiswedstrijd tegen Groningen nog in met een 4-5 achterstand, maar goals van Verners Krastins en Lester Brown in de slotperiode bezorgden het team van coach Paul Vincent alsnog de winst. Daarmee werd een productieve avond van Zahir Hup overschaduwd. De 34-jarige aanvaller scoorde vier van de vijf doelpunten van Groningen, dat met een bescheiden selectie was afgereisd naar Dordrecht.

Namens Lions kwamen zes verschillende spelers te scoren in het duel. Naast de erder genoemde Krastins en Brown waren ook Alexei Hamming, Erik Brand, Jeff Vermeulen en Janiss Brakss trefzeker. Voor Dordrecht was het de derde zege op rij. Groningen sluit december af zonder overwinning. De laatste winstpartij stamt alweer van 25 november en de ploeg heeft nu pauze tot 6 januari.

Yeti's Breda - Amsterdam Tigers 0-10

Jaimy Missler en Lars Veltman deelden een shutout in de eenvoudige 0-10 zege voor Amsterdam op Breda. Lance van Duin had drie goals en een assist. Samu Poutanen, Luca van der Genugten en Stijn Knoop scoorden ieder twee keer en ook Billy Grapperhaus kwam tot scoren.

OG Capitals Leeuwarden - Unis Flyers Heerenveen 7-3

De Friese derby tussen Leeuwarden en Heerenveen trok zo'n 700 toeschouwers naar de Elfstedenhal in de provinciale hoofdstad. Ze zagen hoe Ratislav Veres zijn status als topscorer van de Eredivisie bevestigde met een goal en vier assists. De Slowaak zit na twaalf wedstrijden al op 48 punten en heeft daarmee een flink gat ten opzichte van de nummer twee, Samu Poutanen van Amsterdam, die tot nu tot 39 punten verzamelde in dertien ontmoetingen.

Twee van de Finnen van Leeuwarden zijn overigens ook productief genoeg. Zowel verdediger Leevi Juntunen als aanvaler Joonas Huovinen scoorden twee keer, waarbij Huovinen ook nog twee goals voorbereidde. Joel Muizer en Pim van der Meulen waren de andere twee Leeuwardense doelpuntenmakers.

Capitals stond al op een 4-0 voorsprong toen Flyers met twee snelle doelpunten in de slotfase van de tweede periode iets terugdeed. Nick van den Bos en Derek Seguin scoorden binnen 40 seconden van elkaar. Ook het laatste doelpunt van het duel kwam voor rekening van Heerenveen. Mike Groenhof nam die goal voor zijn rekening.