Eredivisie

Amsterdam - Nijmegen, duel 1 Eredivisie-finale 2024
Amsterdam - Nijmegen, duel 1 Eredivisie-finale 2024 — © IJshockeyfoto.nl/Paul Nicolaassen

16 maart 202423:20

Door Joep Meijsen

Amsterdam deelt eerste klap uit in Eredivisie-finale

Amsterdam Tigers heeft voor eigen publiek de eerste wedstrijd in de best-of-three tegen Ahoud Devils Nijmegen gewonnen. Calvin Pohlman scoorde vier keer in de 8-4 zege voor de hoofdstedelingen.

De Amsterdamse ijsbaan was tot de nok toe gevuld voor de ontmoeting tussen de twee beste teams in de Eredivisie. De maar liefst 1650 toeschouwers kregen een duel voorgeschoteld waarin Amsterdam over het algemeen de bovenliggende partij was, maar waarin Nijmegen lange tijd uitzicht hield op een beter resultaat. De twee ploegen staan zondagavond om 19.00 uur weer tegenover elkaar. Als Amsterdam wint, is de ploeg kampioen. Als Nijmegen zegevierend van het ijs stapt, volgt volgende week zaterdag een beslissende derde wedstrijd in Amsterdam.

Tigers begon duidelijk het sterkst aan de wedstrijd en werd daarvoor beloond met een vroege voorsprong. Michael Mackie-Kwist en Samu Poutanen scoorden om Amsterdam op 2-0 te brengen. Levi Houkes deed echter in de eerstvolgende aanval van Nijmegen iets terug en rondde daarmee een snelle en hectische openingsfase af. Hoewel beide teams kansen kregen om de score nog een ander aanzicht te geven. Beide teams kregen onder meert wee kansen met een man meer op het ijs.

Amsterdam vergrootte de marge weer naar twee goals toen Calvin Pohlman met een gemikt schot in de bovenhoek na zeven minuten spelen in de tweede periode raakschoot. Daarna brak echter de sterkste fase van Nijmegen in het duel aan. Achter elkaar werden Lance van Duin en Jaimy Missler bestraft en achter elkaar zorgden Mitch Bruijsten en Levi Houkes voor de afronding, de ploegen stonden weer op gelijke hoogte.

Het was Amsterdam dat de tweede periode afsloot met de grootste glimlach op de mond. Kort na de gelijkmaker werd Bruijsten naar de strafbank gestuurd wegens een te hoge stick. Calvin Pohlman bracht Amsterdam opnieuw en, zo zou blijken, definitief op voorsprong in het duel. Die marge bleef echter tot diep in de slotperiode minimaal.

Opnieuw was het de Amsterdamse powerplay die het verschil maakte. Martijn Geerligs en Mitch Bruijsten liepen tegen straffen op en Samu Poutanen en Rocco van Hoorn voerden de Amsterdamse voorsprong verder op. Nog Ć©Ć©n keer richtte Nijmegen zich op via een treffer van Eef Gerrritsen na een mooie combinatie met Aaron McLeod. Maar de uiteindelijke Amsterdamse man of the Match Calvin Pohlman zorgde met een dubbelslag, waaronder een goal in het lege net, voor een ruime Amsterdamse zege.