Eredivisie

Archieffoto van Zoetermeer Panters tegen Leeuwarden Capitals
Archieffoto van Zoetermeer Panters tegen Leeuwarden Capitals — © Robert Bos (Flickr)

13 november 202310:31

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Zoetermeer is Leeuwarden de baas

Zoetermeer Panters heeft de koppositie in de Eredivisie overgenomen in de rechtstreekse krachtmeting afgelopen vrijdag. Amsterdam schudde de aanval van Utrecht op de derde plaats van de ranglijst af en houdt aansluiting bij de top-2.

Zoetermeer Panters is na zeven speelrondes de laatste nog ongeslagen ploeg in de Eredivisie. Het team van coach Jobert van Koot werd in de halve finales van de beker nog twee keer verslagen door Leeuwarden, maar was in een spannende wedstrijd van goed niveau Leeuwarden in de eerste onderlinge ontmoeting in de competitie wel de baas, al was daar overtime voor nodig. Het was voor Capitals de eerste nederlaag van het seizoen en voor Panters de tweede zege op rij in overtime. Op de ranglijst staan beide teams nu gelijk in punten, waarbij Zoetermeer op onderling resultaat de koppositie overneemt.

Amsterdam blijft door de winst in Utrecht de nummer drie op de ranglijst op slechts 1 punt van de koplopers. Utrecht en Nijmegen volgen op iets meer afstand. Den Bosch en Heerenveen wonnen hun wedstrijden en klimmen daarmee naar de middenmoot. Groningen won zijn tweede (reglementaire) wedstrijd, terwijl Geleen voor de achtste keer dit seizoen met een nederlaag naar de kleedkamer terugschaatste.

Sweetlake Panters Zoetermeer - OG Capitals Leeuwarden 3-2 (OT)

De twee sterkste ploegen in de Eredivisie tot nu toe dit seizoen stonden vrijdagavond voor de derde keer in korte tijd tegenover elkaar. Leeuwarden had de laatste lach in de bekerontmoetingen en kan zich opmaken voor de halve finales van de cup. In de competitie speelden de twee teams voor 400 toeschouwers een spannende en goede wedstrijd die uiteindelijk in overtime door een goal van Sam Hayes werd beslist. Voor de 24-jarige aanvaller was het zijn tweede winnende goal in de extra tijd in twee weken. Met zeven goals is hij tot nu toe de meest productieve speler bij Panters.

Panters kwam via de Hongaarse oud-international Ferenc Kocsis, in zijn vierde seizoen in het shirt van Zoetermeer, halverwege de eerste periode op voorsprong. Die voorsprong nam de thuisploeg mee de eerste pauze in, maar tegen de tijd dat de twee ploegen voor de tweede keer de kleedkamer opzochten was de stand weer in evenwicht. De enige powerplay van Capitals in de tweede doorgang leverde de gelijkmaker op. Joonas Huovinen zet zijn productieve seizoen door met zijn elfde goal van het seizoen.

Tegen het slot van de eerste periode liep Kocsis op tegen een dubbele straf vanwege een te hoge stick. Van die mogelijkheid maakte Pim van der Meulen gebruik door op aangeven van Huovinen Capitals op voorsprong te zetten. Met nog zeven minuten te spelen was echter het woord aan Bas Tammerijn. De vaste waarde van Zoetermeer Panters scoorde zijn derde van het seizoen en bracht zijn team weer langszij. Daarmee waren alle voorwaarden geschapen voor de tweede heldenrol voor Hayes in twee weken.

Panters speelt komende zaterdagmiddag uit bij Heerenveen. Leeuwarden gaat enkele uren later op bezoek bij Dordrecht Lions.

Eindhoven Kemphanen - Nijmegen Devils 3-7

Nijmegen Devils haalde voor de vierde wedstrijd op rij tenminste een punt door met 3-7 te winnen in Eindhoven. Voor ruim 600 toeschouwers scoorden Levi Houkes en Jayson Bruurs ieder twee keer, terwijl Aaron McLeod een goal en drie assists op zijn naam bracht. Alledrie de Eindhovense treffers kwamen op naam van KƤrlis Andersons, een pas 18-jarige speler uit de jeugdopleiding van het sterke SK Riga.

Kemphanen kwam nog wel op voorsprong, maar incasseerde een halve minuut later al de gelijkmaker. Weer ruim acht minuten later was het al 1-4 in het voordeel van de gasten uit de Keizerstad. Halverwege het duel kwam Eindhoven nog terug tot 3-5, maar daarna speelde Nijmegen zich redelijk eenvoudig naar de ruime overwinning. Andere doelpuntenmakers voor Devils waren Boris van Bergen en Renzo van Brink.

Nijmegen ontvangt komende vrijdag Groningen, Kemphanen vindt de volgende uitdaging een dag later opnieuw in eigen huis als Utrecht Dragons op bezoek komt.

Red Eagles 's-Hertogenbosch - Smoke Eaters Geleen 6-0

Finn Filipini zette zijn sterke start van het seizoen bij Den Bosch voort met drie goals in de ruime 6-0 overwinning voor Red Eagles op hekkensluiter Geleen. De 19-jarige jeugdinternational scoorde er twee van binnen negen seconden, wat het publiek in het Sportiom ongetwijfeld op de banken kreeg.

De Brabanders liepen in de openingsperiode al uit naar een 4-0 voorsprong en maakten daar kort na de eerste pauze zelfs 5-0 van. Een heleboel straffen zorgden daarna voor ontregeling van de wedstrijd, vooral omdat beide teams op de powerplay weinig deden met het voordeel van de extra man op het ijs. Floris Heeringa, Daan van den Boogaardt en in de slotfase aanvoerder Jerry Kinneging waren de andere Bossche doelpuntenmakers.

Voor Den Bosch was het de derde overwinning op rij, nadat de ploeg het seizoen was begonnen met vijf verliespartijen. Geleen wacht nog altijd op het eerste punt en verloor inmiddels acht wedstrijden op rij. Den Bosch speelt komende week uit in Amsterdam. Geleen wacht een thuiswedstrijd tegen Yeti's Breda.

Amsterdam viert een doelpunt in de uitwedstrijd tegen Utrecht
Amsterdam viert een doelpunt in de uitwedstrijd tegen Utrecht — © Jenna Spelten (Actiefotografie.nl)

Utrecht Dragons - Amsterdam Tigers 2-5

Een dag na de topper tussen Zoetermeer en Leeuwarden stond in de Uithof in Utrecht een volgende topper in de Eredivisie op het programma. Amsterdam kwam op bezoek waardoor de nummers drie en vier van de ranglijst tegenover elkaar stonden. Voor zo'n 500 toeschouwers was de ploeg uit de hoofdstad met een 2-5 overwinning duidelijk de sterkste in de ontmoeting.

Tigers greep in de eerste tien minuten een voordeel in de wedstrijd dat in het restant van de speeltijd niet meer in gevaar kwam. Samu Poutanen voelt zich in zijn eerste seizoen in Nederland duidelijk als een vis in het water. De 25-jarige Fin scoorde de eerste twee goals van de wedstrijd en tilt zijn totaal daarmee alweer naar veertien. Toen Luca van der Genugten er niet veel later 3-0 van maakte, had Tigers de wedstrijd stevig in handen.

Utrecht deed via Brock Montgomery tegen het eind van de eerste periode shorthanded nog wel iets terug, maar daar zette Amsterdam via Alexander Karol na de hervatting zijn eigen goal met een man minder op het ijs tegenover. Utrecht verkortte de marge nog een keer via Tim Schaasberg, maar een empty netter, ook al shorthanded, van Lance van Duin bepaalde de eindstand op 2-5.

Utrecht Dragons gaat komende week op bezoek in Eindhoven. Amsterdam wacht een thuiswedstrijd tegen Den Bosch.

Gijs Hepro Groningen - Dordrecht Lions 8-4

Groningen ontworstelde zich zaterdag aan de onderkant van de ranglijst met een 8-4 overwinning op Dordrecht. De tweede zege op rij voor de ploeg en zelfs de derde als de zege op Yeti's achter de bestuurstafel niet was teruggedraaid vanwege het opstellen van een ongerechtigde speler.

De zege kwam tot stand ondanks het feit dat Janis Brakss Lions al binnen een halve minuut op voorsprong had gebracht. Groningen kwam echter na een kwartier spelen via Zahir Hup langszij en scoorde uiteindelijk zes goals op rij. De doelpuntenmachine begon vanaf de 33e minuut op volle toeren te draaien. Ferry de Haan, Tim Bartels, nogmaals Hup en Romeo Stroomsma wisten het net te vinden.

Lions maakte daarna van drie powerplay optimaal gebruik om terug te komen tot 6-4. Rudolfs Lapsa (2) en nogmaals Brakss waren de doelpuntenmakers. Het laatste woord was uiteindelijk via Danny Kerstholt en Joop Uchtman voor Groningen. Voor de Gijssies wacht vrijdag de uitwedstrijd in Nijmegen. Dordrecht heeft zaterdag een thuiswedstrijd tegen Leeuwarden op het programma staan.

Yeti's Breda - Unis Flyers Heerenveen 4-6

Heerenveen doorbrak een reeks van vier nederlagen op rij met een uitzege in Breda. Derek Seguin had drie goals en een assist. Max Rensch een goal en twee assists, Stijn Andringa een goal en een assist en ook Nick van den Bos was doeltreffend namens de Friezen. Jonty van den Berg, Bram van Uden, Diego Kleijssen en Arend Mijnsbergen waren de doelpuntenmakers namens Yeti's. Bij Breda stond de 49-jarige oud-international Perry Muller von Czernicki in de opstelling en pikte direct een assist op. Hij is normaal assistent-coach bij de ploeg.