Eredivisie

Amsterdam was voor volle tribunes in Eindhoven te sterk voor Kemphanen.
Amsterdam was voor volle tribunes in Eindhoven te sterk voor Kemphanen. — © Iso Sports (Roel Louwers)

11 december 202308:31

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Amsterdam wint tiende wedstrijd op rij

Amsterdam Tigers won zaterdag in Eindhoven en verlengde daarmee zijn zegereeks naar tien wedstrijden. Zoetermeer blijft door een overwinning in eigen huis op Utrecht in het spoor van de ploeg uit de hoofdstad. Flyers won een doelpuntrijk duel tegen Groningen in overtime en Dordrecht was te sterk voor Breda.

Een weekeinde met een beperkt programma in de Eredivisie, onder meer door de bekerverplichting van Leeuwarden Capitals, dat zich in de halve finales tegen Geleen uit de Beneliga kranig weerde. Van de kopgroep op de ranglijst kwamen alleen Amsterdam en Zoetermeer in actie. Beide teams pakten de volle buit, waarbij Tigers een zegereeks van vier wedstrijden van Eindhoven Kemphanen doorbrak.

Aan de onderkant van de middenmoot deden Dordrecht en Heerenveen goede zaken met zeges op respectievelijk Breda en Groningen. Daardoor staan deze twee winnende teams op een gedeelde 8e plaats met allebei 11 punten uit 11 wedstrijden. Komend weekeinde staan er weer zeven wedstrijden op het programma in de Eredivisie.

Sweetlake Panters Zoetermeer - Utrecht Dragons 5-3

Zoetermeer Panters nam vrijdagavond kortstondig de koppositie in de Eredivisie even over met een 5-3 overwinning in eigen huis op Utrecht Dragons. Zo'n 500 toeschouwers zagen hoe Panters via goals in de slotperiode van Ferenc Kocsis en Teris Wright de volle buiten binnenhaalden, nadat de stand na twee periodes nog in evenwicht was geweest.

Utrecht kwam via Pieter Kronenburg na tien minuten spelen op voorsprong. Sam Hayes zetten zijn ploeg al met zijn achtste van het seizoen al snel weer op gelijke hoogte, maar nog geen minuut later zorgde Indy Botan ervoor dat Dragons met een voorsprong de eerste pauze inging. Daarin nam Panters het initiatief op het scorebord over. Via goals van Berry Donders op de powerplay en Elias Huovinen leek Zoetermeer de leiding in het duel over te nemen, maar op slag van de tweede pauze zorgde Matt Caranci er met zijn vijfde goal in het shirt van Dragons voor dat de stand weer in evenwicht kwam.

Uiteindelijk was het dus Panters dat de winst pakte. Ferenc Kocsis had een goal en twee assists in het duel, Elias Huovinen een goal en een assist. Bij Utrecht pikte Caranci een goal en een assist op. Panters staat door de winst met 28 punten uit 11 wedstrijden op de tweede plaats van de ranglijst. Komende vrijdag ontvangt de ploeg in eigen huis Den Bosch. Utrecht blijft zesde en ontvangt komende zaterdag Eindhoven Kemphanen.

Unis Flyers Heerenveen - Gijs Hepro Groningen 6-5 (OT)

De Canadees Derek Seguin liet zich een buitenkans in overtime niet ontgaan voor zijn tweede van de middag en won daarmee de wedstrijd voor zijn ploeg Heerenveen tegen Groningen. De goal werd gescoord tijdens een powerplay na een straf in de slotminuut van de reguliere speeltijd tegen Guy Kunst.

Eerder was de thuisploeg al via een shorthanded goal van Jari Hiemstra, vier punten in het duel, in de slotfase van de wedstrijd op gelijke hoogte gekomen. Voor Flyers kwamen naast de dubbeltreffers van Seguin en Hiemstra ook Parlind Berisha en Gijs Vollmann tot scoren. Bij Groningen waren het Guy Kunst, Zahir Hup, Toms Breikss, Joop Uchtman en Bjƶrn de Haan die de ploeg in ieder geval een punt bezorgden.

Beide teams staan hierdoor nu puntgelijk op de ranglijst op de achtste en negende plaats. Komende zaterdag staan de twee teams opnieuw tegenover elkaar, deze keer op Kardinge.

Dordrecht Lions - Yeti's Breda 8-4

In een doelpuntrijk duel liep Dordrecht Lions in de eerste twee periodes uit naar een 7-1 voorsprong, alvorens Breda in de slotperiode de stand een plezieriger aanzicht gaf. Janis Brakss was met drie goals de grote man namens Lions. De 36-jarige Let, ooit nog jeugdinternational voor zijn land en ooit eerder in Nederland actief voor Eindhoven, tilt zijn seizoenstotaal daarmee naar negen goals. Zijn landgenoten Verners Krastins en Rudolfs Lapsa hadden ieder een goal en twee assists. Jeroen van den Broek en Arend Mijnsbergen pikten een goal en een assist mee namens Breda.

Dordrecht reist komende zaterdag af naar Geleen, terwijl Geleen op zijn beurt een dag later de gang naar Breda maakt.

Eindhoven Kemphanen - Amsterdam Tigers 1-5

Amsterdam Tigers blijft maar winnen in de Eredivisie. De ploeg van John Versteeg is sinds het verlies in het openingsweekend van de competitie ongeslagen en zette zaterdag in Eindhoven de teller op tien zeges op rij.

Kemphanen was door zijn overwinning op Zoetermeer Panters enkele weken geleden min of meer verantwoordelijk voor het feit dat Tigers de koppositie kon overnemen, maar kon in eigen huis voor ruim negenhonderd toeschouwers geen nieuwe stunt voor elkaar boksen. Amsterdam nam het duel in de eerste periode stevig in handen en liet daarna niet meer los.

Tobias Kathan zette Tigers na zeven minuten spelen op voorsprong en met twee goals in veertig seconden zorgden Alexander Karol en Nijs Hille ervoor dat Amsterdam met een comfortabele score de kleedkamer kon opzoeken. In het restant van het duel breidden Karol met zijn tweede van de avond en zijn negende van het seizoen en Luca van der Geneugten de voorsprong nog verder uit, alvorens Kayo van Zoest de Eindhovense eer redde en voorkwam dat Jaimy Missler het duel kon afsluiten met een shutout.

Komende zaterdag staat in Amsterdam de kraker tegen Leeuwarden op het programma. Eindhoven gaat op bezoek in Utrecht.