Eredivisie

Eindhoven Kemphanen in actie tegen Utrecht Dragons
Eindhoven Kemphanen in actie tegen Utrecht Dragons — © Roel Louwers

20 november 202309:35

Door Joep Meijsen

Eredivisie: Kemphanen walst over Dragons heen

Koplopers Zoetermeer en Leeuwarden maakten afgelopen weekeinde geen fouten in de Eredivisie. Ook achtervolger Amsterdam blijft winnen. Opmerkelijk afgelopen weekeinde waren de fikse zege van Kemphanen tegen Utrecht en de bijzondere comeback van Groningen in Nijmegen, die uiteindelijk toch eindigde in hartenbreuk.

De achtste speelronde in de Eredivisie had ook onderaan de ranglijst effect. Yeti's uit Breda boekte tegen hekkensluiter Geleen zijn tweede overwinning van het seizoen. Bovenin verspeelde de top-3 geen punten. Nummer vier Nijmegen deed dat wel. Tegen Groningen verspeelde de ploeg uit de Keizerstad een 5-0 voorsprong, maar haalde in overtime alsnog de zege binnen. Daaronder was er een verrassend forse nederlaag voor Utrecht op bezoek bij Eindhoven Kemphanen.

Op de ranglijst staan Panters en Capitals nog altijd puntgelijk bovenaan, gevolgd op één punt door Amsterdam. Daarna volgt een gat van vijf punten met Nijmegen, dat een kleine middenmoot leidt met ook Utrecht en Eindhoven. Tussen nummer zeven Heerenveen en nummer elf Breda zitten slechts drie punten. Geleen leed de negende nederlaag op rij en is daarmee nog altijd puntloos.

Het shirt van de ernstig verwondde aanvaller Jeroen Raats.
Het shirt van de ernstig verwondde aanvaller Jeroen Raats. — © Roel Louwers

Eindhoven Kemphanen - Utrecht Dragons 9-2

Voor ruim zeshonderd toeschouwers was er in Eindhoven eerst een indrukwekkend moment op het ijs rond Kemphanen-speler Jeroen Raats, die afgelopen zomer ernstig gewond raakte bij een ongeluk met de motor. Hij brak daarbij onder meer op drie plekken zijn nek en kwam in een coma terecht. Inmiddels zet Raats voorzichtige stappen vooruit. Sinds zes dagen loopt er een steunactie voor de 23-jarige aanvaller uit Geldrop. Op het moment van schrijven zijn er 130 donaties met een totale waarde van ‚ā¨5510 binnen.

Dan naar de wedstrijd. Tot nu toe dit seizoen loopt het allemaal nog niet zo bij Larry Suarez en zijn manschappen. De selectie mist ten opzichte van vorig jaar een aantal belangrijke steunpilaren en tot afgelopen zaterdag had de ploeg pas twee wedstrijden in reguliere speeltijd gewonnen. Tegenstander Utrecht Dragons heeft juist een sterke start van het seizoen achter de rug.

Daar was op het ijs weinig van te merken. Brock Montgomery raakte vroeg in het duel de paal en dwong niet veel later David Reid tot een goede save, maar na het openingsdoelpunt van Roy Ansems, die met een paar fakes Zachary Levac kansloos liet, was het grotendeels eenrichtingsverkeer in de wedstrijd. In de eerste pauze was het al 2-0, na 40 minuten 5-1 en tegen de tijd dat scheidsrechters Mike Overweg en Jeroen Klijberg voor het eindsignaal floten stond er een overtuigende 9-2 op het scorebord.

Niels Lemans speelde met drie goals en vijf assists een hoofdrol in het duel, terwijl ook Clim Machelsen, Eruan Hendriks, Mike Verschuren, Corné van Stuijvenberg en Branko Dijstelbloem bijdroegen aan het doelpuntenfestijn. Vince van de Kraak en Joel van Baarsen scoorden de eretreffers namens Dragons. Zelfs een langdurige onderbreking van de wedstrijd na de tweede pauze, er zat een wak in het ijs, hinderde Kemhpanen niet. De wedstrijd werd zelfs kortstondig gestaakt.

Kemphanen wacht komende vrijdag de volgende uitdaging in Zoetermeer. Dragons kan zaterdag revanche emen in eigen huis tegen Heerenveen.

Nijmegen Devils - Gijs Groningen
Nijmegen Devils - Gijs Groningen — © IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

Ahoud Devils Nijmegen - Gijs Hepro Groningen 6-5 (OT)

De wedstrijd tussen Nijmegen en Groningen voor 640 toeschouwers in het Triavium was er een met drie gezichten. In eerste instantie was het vooral de wedstrijd van de terugkeer van Mitch Bruijsten na een schorsing van drie wedstrijden. De Nijmeegse aanvaller bereidde het openingsdoelpunt van Aaron McLeod voor en scoorde vervolgens zelf drie keer voor Devils dat na 34 minuten spelen op een 5-0 voorsprong stond.

Vanaf dat moment kantelde het duel echter. Vainius Jankauskas scoorde binnen 18 seconden na de vijfde Nijmeegse treffer twee keer voor Groningen en weer iets meer dan een minuut later verzorgde Zahir Hup de 5-3. In de slotperiode completeerde de oud-aanvaller van Heerenveen vervolgens zijn hattrick, waarbij hij er in de slotminuut in slaagde de puck over de doellijn te werken voor de sensationele 5-5.

Overtime was daarna echter weer helemaal voor Nijmegen. McLeod, met zijn vierde assist van de wedstrijd, zette Levi Houkes vrij die met een hard schot de sterk keepende Danylo Douma wist te kloppen om Nijmegen alsnog de overwinning te boeken. Nijmegen wacht volgende week een uitwedstrijd in Breda. Groningen krijgt Den Bosch op bezoek.

Smoke Eaters Geleen - Yeti's Breda 4-7

Het kelderduel in de Eredivisie tussen Geleen en Breda werd door de gasten gewonnen. Arend Mijnsbergen en Jeroen van den Broek scoorden twee keer in de 4-7 overwinning voor Yeti's, dat daarmee zijn tweede zege van het seizoen binnenhaalde. Zoals wel vaker dit seizoen was Eaters competitief, maar stond de ploeg na zestig minuten met lege handen. Aan het einde van de tweede periode was het pas 3-4 in het voordeel van Breda. Sem Creuwels (2), Trevor Pepermans en Quentin Huijnen scoorden voor Eaters. Sander Horvers, Elia Urlings en Diego Kleijssen scoorden de overige doelpunten namens Breda.

Yeti's ontvangt komende zaterdag Nijmegen Devils. Geleen gaat op bezoek bij Dordrecht Lions.

Dordrecht Lions - OG Capitals Leeuwarden 5-9

De lijn van Joonas Huovinen, Ratislav Veres en Pim van der Meulen blijft voor Leeuwarden de mogelijk gevaarlijkste in de Eredivisie. Veres en Van der Meulen scoorden ieder twee keer, Huovinen had vijf assists in de 5-9 overwinning in Dordrecht. Na twintig minuten spelen was het al 0-6 in het voordeel van de gasten. Dordrecht won weliswaar de laatste twee periodes, maar dat leverde uiteindelijk geen punten op.

Levy Galjaard scoorde twee keer voor Dordrecht, Floris Veenhuizen had een goal en een assist en ook Rudolfs Lapsa en Lester Brown troffen doel namens Lions. Brown debuteerde vorige week in het shirt van Lions, nadat hij het seizoen was begonnen bij Watertown Wolves in Noord-Amerika. De afgelopen twee seizoenen speelde hij in Luik en Mechelen in de Beneliga.

Voor Leeuwarden waren ook Tobias Meijer, Joel Muizer, aanvoerder Tycho Houben en Steijn Werkhoven succesvol. Volgende week staat voor Leeuwarden de topper tegen Amsterdam op het programma. Dordrecht krijgt Geleen op bezoek.

Amsterdam Tigers - Red Eagles 's-Hertogenbosch 6-3

Ruim duizend toeschouwers vonden hun weg naar de Jaap Edenhal voor het duel tussen de lokale Tigers en Den Bosch. Ze zagen hun club de zevende overwinning op rij boeken. De hoofdstedelijke ploeg moest daarvoor wel aan de bak, drie goals in de slotperiode vormden uiteindelijk het verschil tussen de twee teams. Tigers kwam via Tobias Kathan al in de openingsminuut op voorsprong en breidde dit via Samu Poutanen later in de periode uit. Een dubbelklapper van Finn Flippini, de 19-jarige aanvaller heeft nu negen goals in negen duels, zorgde er echter voor dat de twee teams nog voor het eerste rustsignaal op gelijke hoogte stonden.

Via Alberts Kirsons greep Amsterdam in de openingsminuut van de tweede periode opnieuw het initiatief, maar Niels van Barneveld zorgde ervoor dat de stand ook na veertig minuten nog in evenwicht was. Billy Grapperhaus, Nijs Hille en Mickey Vastenhouw zorgden er echter in de derde periode voor dat de zegereeks van Tigers overeind bleef.

Amsterdam wacht komende weekeinde een belangrijke uitdaging met de uitwedstrijd in Leeuwarden. Den Bosch heeft een uitwedstrijd in Groningen op het programma staan.

Unis Flyers Heerenveen - Sweetlake Panters Zoetermeer 2-4

Koploper Zoetermeer Panters moest aan de bak uit bij Heerenveen, maar nam uiteindelijk de volle buit mee terug naar het Silverdome. Via de Slowaak Patrick Sedlar kwam Panters als vroeg op voorsprong, maar Derek Seguin zorgde nog voor de gelijkmaker, alvorens Nikita Kamyshev en Sam Koelman ervoor zorgden dat Panters met een comfortabele 1-3 de pauze ingingen.

Na een doelpuntloze tweede doorgang kwam Flyers via Patrick Meijer echter nog terug tot 2-3, waarna het aan Berry Donders was om in de slotminuut het duel definitief in het voordeel van Panters besliste. Alweer de vijfde treffer van het seizoen voor de verdediger.

Panters krijgt volgende week Eindhoven Kemphanen op bezoek. Heerenveen wacht een uitwedstrijd in Utrecht.

Delen